Reklama

Překvapení roku: Khairul Idham Pawi

S dvěma vítězstvími malajského jezdce Khairula Idhama Pawiho nemohl před startem do sezóny 2016 počítat určitě nikdo. A další překvapení: Letos bude tento «vodní čaroděj» závodit v kubatuře Moto2.

Khairul Idham Pawi vyhrál senzačně při Grand Prix Argentiny 3. dubna 2016 a jeho jméno se přes noc stalo známým na všech tradičních sociálních sítích.

17-letý jezdec přišel z jedné z největších a nejlidnatějších spolkových zemí jménem Perak a stal se prvním historickým vítězem GP z Malajsie vůbec. Po tomto senzačním trumfu v Argentině předvedl Pawi také při mokrém závodě GP Německa doslova fantastickou stíhací jízdu a z 20. pozice na startovním roštu si s náskokem 11 sekund zajistil další vítězství.

Tato senzace se ale nezrodila přes noc, nýbrž za ní stojí 5 let intenzivní práce. Závodní debut absolvoval v šampionátu Petronas AAM Malaysian Cub Prix Championship v kubatuře Honda Wave Challenge, tedy v platformě pro mladé talenty s motocykly Honda, která je provozována agenturou Cub Prix. V sezóně 2012 poprvé představil 13-letý Khairul Idham svůj talent a předvedl perfektní sezónu. 2013 odešel do kategorie Wira, který je vyhrazena jezdcům mezi 13 až 17 roky a vyhrál.

Podpora mladých motocyklových talentů zástupcem továrny Honda v Malajsii ho vynesla do seriálu Asia Dream Cup, který je pořádán ve spolupráci s FIM Asia Road Racing Championshipu. 2014 se stal Khairul čtvrtým jezdcem, který dokázal Asia Dream Cup vyhrát. Ve stejném roce získal titul v kategorii Wira seriálu Malaysian Cub Prix.

V sezóně 2015 musel Khairul pendlovat mezi závody španělského šampionátu (CEV), kde závodil v MSJ-Moto3 a seriálem Malaysian Cub Prix. V MSJ obsadil Pawi 2015 celkově šesté místo, když byl 3x odmávnut v Top-3.

2016 následoval Pawi v nově vytvořeném týmu Honda Team Asia okolo bývalého pilota GP Tadayuki Okady vstup do MS.

První vítězství teprve ve druhém závodě sezóny znamenalo přepsání rekordních listin: Pawi se stal teprve prvním jezdcem z Malajsie, který dokázal vyhrát závod Grand Prix v mistrovství světa silničních motocyklů. Zulfahmi Khairuddin byl tomuto cíli rovněž hodně blízko, když v závodě Moto3 v Sepangu 2012 obsadil místo druhé. Pawi je teprve třetím pilotem z Malajsie, před ním to byli Khairuddin a Hafizh Syharin, kteří stáli na stupních vítězů v MS.

Ve věku 17 let a 196 dnů je nejmladším neevropským jezdcem, který vyhrál závod Grand Prix. Dosavadním nebyl nikdo jiný, než Casey Stoner, ten ve věku 18 let a 17 dnů vyhrál 2003 ve Valencii v kubatuře 125-ccm.

Pawi je prvním jezdcem z Asie, který dokázal vyhrát závod GP od roku 2012 - tehdy se stal vítězem Yuki Takahashi v závodě Moto2 v Barceloně.

V nejslabší kubatuře GP, tedy v «Lightweight», je Pawi prvním vítězem z Asie od roku 2007, tehdy vyhrál Tomoyoshi Koyama 2007 v Barceloně závod 125-ccm.

Ačkoliv Pawi vedle svých dvou vítězných závodů získal v MS pouze dalších 12 bodů, tak za tým Idemitsu Honda Team Asia bude pilotovat v MS-Moto2 jeden motocykl Kalex. A především na mokru je schopen Pawi 2017 v kubatuře hodně překvapit.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama