Reklama

Pre «Pirelli Dutch Round»: WSBK, SSP a SSP300

Prvním evropským závodním víkendem šampionátu silničních motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým je nizozemský závod «Pirelli Dutch Round» konaný na okruhu TT Assen Circuit, tedy od pátku 21. dubna do neděle 23. dubna 2023.

SUPERBIKE

V královské kubatuře tohoto šampionátu se letos dosud odjelo 6 závodů, z toho byly dva «Superpole Race», nazývané také SprintRace. Pětkrát vyhrál pilot se startovním číslem #1 na kapotáži své Ducati, tedy obhájce titulu Alvaro Bautista. Jediným, kdo ho zatím letos dokázal porazit, je mistr světa 2021 Toprak Razgatlioglu s Yamahou - ten ztrácí na Španěla 37 bodů. Pomyslné stupně vítězů kompletuje jeho týmový kolega Andrea Locatelli se ztrátou 42 bodů na lídra šampionátu. Následují další dva piloti s motocykly z Borgo Panigale, jeden s továrním strojem a druhý se satelitem: Italové Axel Bassani a Michael Ruben Rinaldi. Top-6 uzavírá král tohoto okruhu Jonathan Rea (celkem 17x zde dokázal být odmávnut v cíli jako první!). Xavier Vierge na 7. místě pilotuje nejlepší motocykl Honda a právě na této nizozemské trati, která svým layoutem japonským motocyklům od HRC vyhovuje, patří jak on, tak jeho týmový kolega Iker Lecuona (P9) ke spolufavoritům. V Top-10 jsou ale i dva Rookies Danilo Petrucci s Ducati (P8) a Domi Aegerter (Yamaha), ten uzavírá elitní desítku této kubatury. Až na P14 najdeme nejlepšího jezdce s BMW, tím je Scott Redding a to je pochopitelně pro Němce velkým zklamáním.

Ani jeden mistrovský bod ještě letos nezískal Čech Oliver König, a pokud by se mu to podařilo snad nyní v Assenu, tak by to byl doslova malý zázrak. Nepojede totiž žádný nový motocykl, pouze ten starý, i když upgradovaný: Tedy nový rám a některé další komponenty, ovšem to hlavní - nový motor, to bohužel není!

Stav šampionátu WorldSBK (po 6 ze 36 závodů): 1. Alvaro Bautista (E) Ducati 112 bodů; 2. Toprak Razgatlioglu (TR) Yamaha 75; 3. Andrea Locatelli (I) Yamaha 70; 4. Axel Bassani (I) Ducati 51; 5. Michael Rinaldi (I) Ducati 47; 6. Jonathan Rea (GB) Kawasaki 44; 7. Xavier Vierge (E) Honda 43; 8. Danilo Petrucci (I) Ducati 36; 9. Iker Lecuona (E) Honda 33; 10. Dominique Aegerter (CH) Yamaha 24; 11. Philipp Öttl (D) Ducati 23; 12. Alex Lowes (GB) Kawasaki 22; 13. Remy Gardner (AUS) Yamaha 19; 14. Scott Redding (GB) BMW 17; 15. Michael vd Mark (NL) BMW 16; 16. Garrett Gerloff (USA) BMW 15; 17. Loris Baz (F) BMW 6; 18. Lorenzo Baldassarri (I) Yamaha 3; 19. Hafizh Syahrin (MAL) Honda 2; 20. - 22. Oliver König (CZE) Kawasaki 0 .

SUPERSPORT

V prostřední kubatuře těchto silničních motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým se už druhý rok závodí dle nového reglementu a tím do hry vstoupily i motocykly značek Ducati a Triumph. Po čtyřech letos odjetých závodech sice vede relativně s dostatečným náskokem Nicolo Bulega s Ducati - 77 bodů a s náskokem 18 bodů, ale za ním je seřazena v Top-6 pětice jezdců, které dělí pouhých 13 bodů: Stefano Manzi, Can Öncü, Federico Caricasulo, Niki Tuuli a Rookie Marcel Schrötter - na strojích pěti různých značek! Co se týká vítězných závodů, tak letos dvakrát vyhrál Bulega a jednou byli v cíli jako vítězové odmávnuti Öncü a Caricasulo.

Stav šampionátu (po 4 z 24 závodů): 1. Nicolo Bulega (I) Ducati 77 bodů; 2. Stefano Manzi (I) Yamaha 59; 3. Can Öncü (TR) Kawasaki 54; 4. Federico Caricasulo (I) Ducati 51; 5. Niki Tuuli (FIN) Triumph 46; 6. Marcel Schrötter (D) MV Agusta 46; 7. John McPhee (GB) Kawasaki 31; 8. Jorge Navarro (E) Yamaha 29; 9. Nicolas Spinelli (I) Yamaha 27; 10. Valentin Debise (F) Yamaha 21; 11. Glenn van Straalen (NL) Yamaha 18; 12. Raffaele De Rosa (I) Ducati 18; 13. Oliver Bayliss (AUS) Ducati 18; 14. Bahattin Sofuoglu (TR) MV Agusta 18; 15. Tarran Mackenzie (GB) Honda 15; 16. Anupab Sarmoon (TH) Yamaha 14; 17. Adam Norrodin (MAL) Honda 9; 18. Harry Truelove (GB) Triumph 5; 19. Apiwath Wongthananon (TH) Yamaha

SUPERSPORT 300

Svůj šampionát začínají v Nizozemí i «malé» supersporty. Startovní pole je hodně rozmanité, jako už dlouho nebylo. Čtyři značky motocyklů a 30 jezdců bude bojovat o body. Včetně našeho Petra Svobody a týmu Jakuba Smrže.

Závody kubatury Supersport-300 byly v minulých letech těmi nejtěsnějšími z celého šampionátu motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým. Na špici jednotlivých závodů jezdila velká skupina obsahující až 10 mladíků. A ti všichni si dělali oprávněné šance na vítězství. Dá se předpokládat, že v sezóně 2023 tomu bude stejně.

Poprvé od roku 2019 uvidíme opět čtyři značky motocyklů. 2017 až 2019 to byly Honda, Kawasaki, KTM a Yamaha. Potom skončila Honda, neboť nebyla konkurenceschopná.

Honda bude sice chybět i letos, ale poprvé se zúčastní čínský výrobce Kove. Kove pojede ve vlastním týmu China Racing s 24-letým Shengjunjie Zhou.

Ve startovním poli uvidíme 15 strojů Kawasaki a 12 jezdců s motocykly Yamaha.

Německý tým Füsport RT Motorsport by SKM Kawasaki okolo Franka Krekelera a Roba Vennegoora pojede s dvojicí ve složení Troy Alberto a Petr Svoboda . Český jezdec pro web Motoforum o svých cílech řekl: „Chtěl bych pravidelně bodovat a dojíždět i v Top-10. Po prvním závodním víkendu budeme ale chytřejší a vědět více o konkurenci.“

Česká stáj Accolade Smrz nasadí tradičně dva Španěly, kterými jsou Yeray Saiz Marquez (E) a Jose Luis Perez (E).

Papírovým favoritem je vloni celkově pátý Francouz Samuel Di Sora, ovšem co se týká dřívějších úspěchů, tak je to Jeffrey Buis, mistr světa z roku 2020, který se vrátil do svého bývalého týmu MTM Kawasaki.

Týmy a jezdci MS-Supersport 300

Kawasaki Ninja 400

MTM: Jeffrey Buis (NL); Loris Veneman (NL)
Prodina: Samuel Di Sora (F); Mattia Martella (I)
Team Flembbo: Julio Garcia (E); Kevin Sabatucci (I)
RT Motorsport by SKM: Petr Svoboda (CZ); Troy Alberto (RP)
Accolade Smrz: Yeray Saiz Marquez (E); Jose Luis Perez (E)
GP Project: Fenton Seabright (GB); Daniel Mogeda (E)
Team#109: Juan Pablo Uriostegui (MEX); Alessandro Zanca (I)
Deza - Box 77: Jose Osuna (E)

Kove 321R

China Racing Team: Shengjunjie Zhou (CHN);

KTM RC390R

Freudenberg: Lennox Lehmann (D); Dirk Geiger (D)

Yamaha R3

Arco Motor University: Ruben Bijman (NL); Gabrielle Mastroluca (I)
Sublime Racing: Eitan Gras Cordon (ROU); Clement Rouge (F)
BRCorse: Mirko Gennai (I); Marco Gaggi (I)
AG Motorsport Italia: Raffaele Tragni (I); Matteo Vannucci (I)
MS Racing - Team Brasil: Humberto Maier (BR); Enzo Valentim (BR)
ProGP: Ioannis Peristeras (GR); Devis Bergamini (I)



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama