Reklama

O víkendu se pojede 400. závod MS-Superbike

V Portimao se tento závodní víkend koná už desátý Event tohoto roku a bude dosažen milník 400. závodu tohoto šampionátu. Vše začalo před 31 lety v Donington Parku.

3. dubna 1988 se stal Ital Davide Tardozzi s motocyklem Bimota prvním vítězem nově zrozeného šampionátu MS-Superbike. Závodilo se v Anglii - tedy kolébce Superbike - na okruhu Donington Park. Na konci byly sečteny výsledky obou závodních jízd, byl vyhlášen celkový vítěz a ten obdržel dvojnásobný počet bodů. V Le Mans se tehdy jel pouze jeden závod a přesto se rozdávaly plné body. Vítěz tehdy dostal pouhých 10 bodů, a v Top-15 se body rozdělovaly směrem dolů po půl bodě. Prvním mistrem světa se stal Američan Fred Merkel s motocyklem Honda, který ze 17 závodů vyhrál celkem dvě jízdy.

Během 31 let existence této závodní série jsme zažili několik momentů, které je potřeba vzpomenout: Frankie Chili vyhrál 100. závod 1996 v Monze s velmi napínavým průjezdem cílem, vítězný double získal při 250. závodě Španěl Carlos Checa, když vyhrál na okruhu Miller Motorsports Park v USA 2008.

Ve stejném roce se poprvé závodilo na okruhu Circuito do Algarve v Portugalsku, prvním vítězem se zde stal Australan Troy Bayliss s Ducati. Trojnásobný mistr světa s legendárním číslem #21 po tomto závodě pověsil svou helmu na pověstný hřebík. Závodní okruh v blízkosti Portimao je dodnes v kalendáři WorldSBK.

Z českých jezdců sice v dosavadních 399 uskutečněných závodech nevyhrál žádný, ale Jakub Smrž má na svém kontě celkem 158 závodů, a v 5 z nich stál na stupních vítězů. Jiří Mrkývka pak absolvoval celkem 135 závodních jízd v tomto šampionátu.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama