Reklama

Největší naděje Japonců jsou vkládány do Sasakiho

Japonsko hledá hodně urputně rychlé mladé jezdce pro mistrovství světa. Velké naděje vkládá v současné době do Ayumu Sasakiho, který v Grand Prix debutoval v sezóně 2017.

Japonské továrny dominují desítky let v Mistrovství světa motocyklů, ale mladé japonské talenty by si mohl spočítat na prstech jedné ruky. Posledním mistrem světa ze země «Vycházejícího slunce» byl 2009 Hiroshi Aoyama ve 250-kách a bohužel ani ten se později v královské kubatuře MotoGP vůbec neprosadil.

Největší nadějí Japonců je nyní Ayumu Sasaki, kromě něho závodí v kubatuře Moto3 také jeho krajané Tatsuki Suzuki za SIC58 Squadra Corse, nebo Kaito Toba v týmu Honda Asia.

Přitom ještě ve 125kách byly sezóny, kdy se Japonci stali mistry světa: Haruchika Aoki (1995 a 1996) nebo Kazuto Sakata (1994 a 1998), respektive ve výsledcích této kubatury končili v Top-6 pouze nebo převážně Japonci: Jako příklad uvádím výsledek GP Brna 1995, kdy v Top-5 skončili pouze japonští závodníci v pořadí Sakata, H. Aoki, Saito, Tokudome a Nakajoh.

2014 startoval Sasaki poprvé v seriálu Asia Talent Cup, a skončil celkově čtvrtý, když ale vyhrál v Sepangu a v Motegi. 2015 zvítězil Sasaki v tomto seriálu celkově. O rok později se stal tento Japonec vítězem Red Bull MotoGP Rookies Cupu. 2017 následoval postup do MS-Moto3 za tým SIC Racing.

Mimochodem: 2017 vyhrál seriál Red Bull MotoGP Rookies Cup celkově další Japonec - Kazuki Masaki.

Sasaki v sezóně 2017 jako Rookie získal 32 bodů a celkově obsadil 20. místo v MS, když nejlépe dojel jako sedmý na Phillip Island. 2018 bude 17-letý Japonec startovat za tým Petronas Sprinta Racing s motocyklem Honda.

Dle kouče seriálu Asia Talent Cupu, kterým je Hiroshi Aoyama, přijde ten správný čas Sasakiho až ve vyšších kubaturách: „Ayumu trénuje od svého mládí Dirt Track a má velmi dobrý cit pro motocykl. V kubatuře Moto3 ještě není ovládání «slidování» tak důležité, ale až přestoupí do Moto2- nebo do MotoGP-, tak mu to hodně pomůže“.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama