Reklama

MotoGP: Rossi vs. Lorenzo - historie jejich rivality

Valentino Rossi proti Jorge Lorenzovi - tento souboj trvá už osm let a je charakterizován neuvěřitelnou tvrdostí jak na okruzích, tak i mimo ně. Podívejme se na historii tohoto boje pěkně po pořádku.

Pojem „týmoví kolegové“ by mohl v MotoGP někoho hodně zmást. Nějaká kolegiální vzájemná pomoc mezi piloty jedné stáje není zas tak často vidět. Většinou jsou to ti největší rivalové na okruhu které pojí jen to, že pilotují ten stejný motocykl. To nakonec nejlépe ukazují od roku 2008 Valentino Rossi a Jorge Lorenzo. V současnosti absolvují svou 7. společnou sezónu u Yamahy a výjimkou jsou okamžiky, kdy se vše odbývá v klidu a míru. Web Motoforum.cz se vrací k historii tohoto vztahu dvou výjimečných pilotů, a to jak k událostem v boxu, na tiskových konferencích nebo na trati samotné.

2008: Lorenzo se stává Rossiho týmovým kolegou

Yamaha se před příchodem Valentina Rossiho 2004 nacházela v obrovské krizi. Ani jedno pódiové umístění neměl tovární tým na svém kontě v předchozí sezóně 2003. Rossi ovšem otočil kormidlo Yamahy opět na vítězný kurs s hned v prvních dvou sezónách získal dva tituly mistra světa. Nikdo nepochyboval ani chvíli o tom, že velký podíl má na tomto zvratu italská Superstar. Rossi očekával slova uznání, dočkal se ale toho, že mu Yamaha „obstarala“ na sezónu 2008 v podobě Jorge Lorenza jednoho z nejrychlejších jezdců světa jako nového týmového kolegu, což nebylo žádné poděkováni Rossimu za jeho neoddiskutovatelné úspěchy, nýbrž se to vše postaralo o postavení pověstné zdi v továrním týmu Yamahy, aby byli jezdci a technici nekompromisně od sebe odděleni. Rossi si ale podržel na své straně královské žezlo a získal svůj šestý titul mistra světa MotoGP, Lorenzo se musel spokojit s P4.

Rossi - 9 vítězství - Lorenzo - 1
Rossi - 373 bodů - Lorenzo - 190
Rossi - mistr světa - Lorenzo - P4

2009: U Yamahy začala doba ledová

Zeď v boxu Yamahy byla prý v roce 2008 postavena z důvodu, že Jorge Lorenzo jezdil na pneumatikách Michelin- zatímco Valentino Rossi na Bridgestone. Tak se měly uchovat v tajnosti pozitiva a negativa obou pneumatikářských firem. V roce 2009 ale byla válka „pneu“ minulostí, všichni jezdci přešli na jednotné pneumatiky Bridgestone. Zeď ale zůstala stát, takže bylo jasné, že se nejedná o nějaká data pneumatik nýbrž se prostě ukázalo, že Rossi a Lorenzo nejsou schopni vydržet pohled na druhou stranu garáže, tak napjatá byla tehdy situace. Sportovním zenitem byl interní týmový souboj v Barceloně. Lokalmatador Lorenzo vedl po celý závod, v poslední zatáčce tohoto závodu Grand Prix ale zaútočil Rossi a sebral mu domácí vítězství. Jedna z nejvíce bolestivých proher Lorenza, pro Rossiho naopak jedno z nejsladších vítězství. To bylo zcela zřetelné v Parc ferme a mohli jsme pozorovat chování Itala směrem k Lorenzovi - Rossi ukázal na číslo #99 ukazováčkem a hodně výmluvným gestem dal najevo „Takto ne“. Titul získal opět Rossi, Lorenzo se musel spokojit s pozicí vicemistra světa.

Rossi - 6 vítězství, Lorenzo - 4
Rossi - 306 bodů, Lorenzo - 261
Rossi - mistr světa, Lorenzo vicemistr světa

2010: Konec Rossiho převahy a jeho odchod k Ducati

Ve třetím společném roce závodění u Yamahy nastává konec převahy Valentina Rossiho. Jorge Lorenzo přijíždí jako lídr do Mugella, kde si ale lokalmatador při tréninku bohužel zlomil nohu a čtyři závody si musí dát nucenou přestávku. Tím se týmový souboj stal jasnou záležitostí Lorenza, jenž vyhrál poprvé titul mistra světa a to s dosavadním platným rekordním ziskem v MotoGP - 383 bodů. Titul ale nezískal Lorenzo rozhodně zadarmo, nýbrž po několika hodně tvrdých soubojích ve druhé polovině sezóny s týmovým kolegou, který mu vůbec nic „nedaroval“. Jeden z těchto nekompromisních soubojů v Motegi můžete vidět na titulním obrázku. Lorenzo nenašel pro způsob Rossiho jízdy a závodění vůbec porozumění, ostatně Rossi už byl ze hry o titul mistra světa dávno pryč. Koncem sezóny se ale staly interní souboje továrních pilotů Yamahy Lorenzo proti Rossimu opět historií. „The Doctor“ už neměl zájem a chuť pokračovat v interním souboji s mladým vyzyvatelem a po sedmi sezónách Yamahu opustil, když se také nechal zlákat pohádkovou smlouvou s Ducati, za kterou stály peníze od Marlbora. Rok 2010 ukončil Rossi se svou oblíbenou Yamahou M1 jako celkově třetí, 150 bodů ztráty za mistrem světa Lorenzem.

Lorenzo - 9 vítězství, Rossi - 2
Lorenzo - 383 bodů, Rossi 233
Lorenzo - mistr světa, Rossi P3

2013: Rossi se vrací nazpět k Yamaze

Rossiho dva roky u Ducati pro něho znamenaly totální debakl. Nevyhrál ani jeden závod a tak se v roce 2013 vrátil nazpět k Yamaze, kde se mezitím stal Lorenzo už podruhé mistrem světa MotoGP a byl nejen z tohoto důvodu #1 u Japonců. On sám se musel nejdříve přesvědčit o tom, zda bude vůbec stačit nastupující nové generaci. Lorenzo nejdříve příchod Rossiho vzal hodně na lehkou váhu a měl také vše u Yamahy pod kontrolou a až do posledního závodu sezóny bojoval o titul mistra světa s Marcem Marquezem, zatímco Rossi hrál až čtvrté housle vedle Lorenza, Marqueze a Daniho Pedrosy. Rossi vyhrál jeden závod, Lorenzo pak osm. Po sportovní stránce byly mezi oběma tak velké rozdíly ve výkonnosti, že ani nemohlo dojít k žádnému internímu souboji mezi oběma bývalými a novými týmovými kolegy.

Lorenzo - 8 vítězství, Rossi - 1
Lorenzo - 330 bodů, Rossi - 237
Lorenzo - vicemistr světa, Rossi - P3

2014: Rossi lepší než Lorenzo

Ovšem už v roce druhém, po návratu Rossiho k Yamaze, nechal Lorenza za sebou. Mallorčan, který si zlomeninu klíční kosti z Assenu a na Sachsenringu musel nechat v zimě dvakrát zoperovat, nenastupoval do této sezóny v té nejlepší fyzické kondici. V první polovině sezóny byl pouze stínem sebe samého, naopak Rossi se oproti minulé sezóně neuvěřitelně zlepšil. Na konci roku 2014 měli oba dva tovární piloti Yamahy na svém kontě po dvou vítězných závodech, interní týmový souboj se ale stal kořistí Rossiho. Ten se stal vicemistrem světa, Lorenzo na něho ztratil 32 bodů a skončil na P3. Rossi se tak stal opět #1 u Yamahy, mezi oběma týmovými kolegy ale panoval relativní klid.

Rossi - 2 vítězství, Lorenzo - 2 vítězství
Rossi - 295 bodů, Lorenzo - 263
Rossi - vicemistr světa, Lorenzo - P3

2015: Týmová válka je tady nazpět

V minulé sezóně pak došlo poprvé od roku 2009 k přímému duelu mezi Rossim a Lorenzem o titul mistra světa. Byl to souboj nejen na dráze samotné, ale šlo i o psychické války mimo závodní trať. Prostě vrátil se rok 2008. Opravdová válka začala v Misanu, tedy ve 13. z 18 závodů sezóny. V Qualifying blokoval Rossi týmového kolegu Lorenza při jeho rychlém kole. Zda úmyslně, nebo neúmyslně, se nedalo určit. V každém případě dostal za své chování na trati Rossi jeden trestný bod. „The Doctor“ vše vyšperkoval novým designem své helmy, kde byla zobrazena roztomilá ryba jak prchá před nebezpečně vykresleným žralokem. Koho měl tento design připomínat, pochopili všichni a Lorenzo odpověděl hned při dalším závodě v Aragonu vítězstvím, kdy si ale neodpustil vítězné gesto v Parc ferme, připomínající dravého žraloka. Ještě před tím ve Warm Up „ustřihl“ Rossi svému týmovému kolegovi Lorenzovi „náhodou“ cestu, aby mu znemožnil nácvik výměny motorek. „Nebyl to úmysl“, okomentoval celou situaci „The Doctor“.

V rámci Grand Prix Malajsie došlo po dlouhé době na veřejnosti k oficiálnímu střetu mezi Rossim a Lorenzem. Po kolizi mezi Rossim a Marquezem během závodu v Sepangu řekl Lorenzo úplně natvrdo, že ztratil jakýkoliv respekt před svým týmovým kolegou. Potom sice své vyjádření vzal zpět s tím, že bylo vysloveno emocionálně hned po závodě. Po dramatickém finále ve Valencii, které se skončilo ziskem titulu pro Lorenza, se ke slovu přihlásil Rossi a jasně dal najevo, že Lorenzo si titul nezasloužil a nezískal by ho vůbec, kdyby mu nepomohl jeho krajan Marc Marquez.

Lorenzo - 7 vítězství, Rossi - 4
Lorenzo - 330 bodů, Rossi 325
Lorenzo - mistr světa, Rossi - vicemistr světa

2016: Pokračování války hned v úvodu sezóny

Vzájemný vztah mezi Valentinem Rossim a Jorgem Lorenzem je nyní na nejnižším možném bodu. Ještě před sezónou sice oba dva piloti veřejně a hlasitě prohlašovali, že mají vzájemný velký respekt, ale už při čtvrtém volném tréninku v Kataru došlo k první vzájemné skoro kolizi. Lorenzo jel pomalu v ideální stopě, když vyjížděl z boxové uličky. Rossi se tím cítil poškozen, divokými gesty se prezentovali oba dva piloti, Rossi nakonec prohlásil, že očekával od Lorenza omluvu, ten naopak se gestem své ruky ptal, co po něm vlastně chce. Rossi pak ještě šel k Race Direktion a požadoval zde pro Lorenza jeden Penalty Points. To ale nebylo všechno! Rossi podepsal v sobotu v Kataru dvouletou smlouvu s Yamahou, což okomentoval Lorenzo slovy, že Rossi ve svém věku a se svými předchozími příběhy stejně neměl žádnou jinou alternativu odejít k jiné značce. U Lorenza je situace trochu jiná, je spojován na rok 2017 s Ducati. Toho využil okamžitě ve svůj prospěch Rossi a na toto téma Lorenzo & Ducati poznamenal hodně ironicky: „Odejít k Ducati, to musíš být hodně statečný. Musíš mít koule. Proto si myslím, že Jorge zůstane u Yamahy.“

V neděli ale rozhodl Lorenzo stájový souboj jasně pro sebe. Vyhrál premiérový závod letošní sezóny, Rossi skončil až čtvrtý. Lorenzo oslavil své vítězství v Parc ferme tak, že se postavil na svou motorku s gestem: „Drž čenich!, jak by se to dalo nejlépe interpretovat a na cestě k pódiovým stupňům to ještě jednou zopakoval a své gesto doplnil slovy: “Jeden obrázek hovoří více než 1000 slov. Já jsem dnes hovořil na trati".

Komu to bylo adresováno, zůstalo nezodpovězeno, ovšem reálné podezření je, že adresátem byl Valentino Rossi.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama