Reklama

Moto3: Honda chce přerušit dominanci KTM v Mugellu

Tři roky je KTM na okruhu Autodromo del Mugello neporažená. Tuto sérii chce pochopitelně Brad Binder při závodě «Gran Premio d’Italia» prodloužit, naopak piloti s motocykly Honda přerušit, což naznačily už výsledky prvních tréninků, kdy byly nejrychlejšími Pawi a Ono.

• 78 závodů Grand Prix se musel Brad Binder obrnit trpělivostí, než po skončení 79. závodu v Jerezu se konečně dočkal prvního vítězství v MS-Moto3. Jihoafričan vzápětí přidal v Le Mans další první místo a vede nyní tabulku MS nejslabší objemové kubatury MotoGP s náskokem 24 bodů před Jorgem Navarrem.

• Binder je tak prvním Jihoafričanem po Jonu Ekeroldovi, který dokázal vyhrát dva závody GP v řadě. Ekerold vyhrál finálový závod 350 ccm 1980 na Nürburgringu a trumfoval v premiéře 1981 v Argentině. Binder chce svého slavného krajana překonat a vyhrát potřetí v řadě, což by znamenalo čistý hattrick.

• Ovšem 20letý tovární pilot KTM má v ruce velmi dobré karty: Ačkoliv on sám zde vloni skončil až na P10, tak zajel nejrychlejší kolo v závodě výkonem 1'57.318, což je také stávající rekord okruhu této kubatury. Ale: poslední tři závody na okruhu Autodromo del Mugello vyhráli vždy piloti s motocykly KTM.

• Nejbližší pronásledovatel Bindera v MS, Jorge Navarro, přijel do Mugella s velmi dobrými vzpomínkami. Při svém prvním startu na tomto okruhu dojel z P18 na startovním roštu jako sedmý. Po posledních deseti závodech šampionátu MS-Moto3 se 20letý Španěl postavil sedmkrát na stupně vítězů.

• Na hodně dobrý výsledek doufá Romano Fenati, který hned v prvním roce Moto3 2012 získal v Mugellu druhé místo. 2014 na tradičním italském okruhu vyhrál, 2015 byl odmávnut v Top-3. Vítěz z Austinu prohrál vloni o pouhých 0,127 sec za vítězem Miguelem Oliveirou.

• Francesco Bagnaia bojoval vloni až do úplného závěru o vítězství, nakonec se musel v cíli spokojit s nevděčným čtvrtým místem, ačkoliv mu na vítěze chybělo pouhých 0,13 sec.

• Hodně hořkou pilulku musel vloni spolknout včera nejrychlejší Hiroki Ono. Ten do závodu odstartoval z P2 na startovním roštu, v cíli se ale musel bojovný Japonec spokojit s P11.

• Jakuba Kornfeila čeká italský závod Grand Prix, kde už startoval v minulosti 6x, ovšem nijak zvlášť se mu zde zatím nedařilo: Nejlépe dojel v roce 2012 na P8, a kromě toho bodoval ještě 2011, když byl odmávnut v Top-10.

• To se ale nedá říci o Kornfeilově umístění na startovním roštu, kdy byl naopak velmi úspěšný: 2013 - 8.; 2014 - 3.; 2015 - 6.

• Druhý český jezdec Karel Hanika obsadil v kvalifikaci 2015 skvělé P4, v závodě sice bojoval až do posledního kola úplně vpředu (po 19 kolech jsme ho na lap chartu zaznamenali na P5), ale po pádu v posledním kole dojel až na P28. Více se mu dařilo v jeho Rookie sezóně 2014, po P7 v kvalifikaci byl v cíli odmávnut v Top-10.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama