Reklama

Jake Gagne zatím bez týmu a motocyklu

Kaliforňan Jake Gagne byl náhradním řešením jak pro Hondu, tak pro Red Bull v MS-Superbike. Jelikož se ale do konce sezóny 2018 nedokázal zlepšit, tak ho nikdo neakceptoval pro sezónu 2019.

Vše začalo tím, že Stefan Bradl dostal začátkem listopadu 2017 nabídku od Honda Motor Europe, která ale nebyla finančně zajímavá a tak se raději spokojil s pozicí testovacího jezdce HRC a tak bylo v MS-Superbike najednou volné místo a Jake Gagne využil životní šanci.

Vedle Leona Camiera totiž v tu dobu nebyl na jezdeckém trhu žádný dostupný volný jezdec formátu nutného pro závodění v MS-Superbike a tak hlavní sponzor Red Bull prosadil své zájmy a angažoval svého svěřence.

2010 vyhrál v současné době 25-letý jezdec Red Bull Rookies Cup, ale nenašel se žádný tým z Moto3, který by o tohoto Američana měl zájem. Místo cesty do paddocku Grand Prix jako většina jeho bývalých konkurentů (vítězů tohoto seriálu v jiných sezónách) se musel vrátit nazpět do USA a začal závodit v seriálu MotoAmerica.

Ostatně Red Bull svého svěřence Gagneho už v červenci 2017 nasadila místo tragicky zahynulého Nickyho Haydena, pro domácí závod v Laguna Sece, neboť ex-šampion Red Bull Rookies Cupu měl smlouvu s Honda USA a s firmou Red Bull.. Gagne sice znal kultovní americký okruh, ovšem neměl vůbec žádnou zkušenost s elektronikou ze šampionátu WorldSBK.

Při svém domácím závodě v Monterey skončil Gagne dvakrát v Top-15, při dalších závodech za tým Red Bull v Magny Cours a v Losailu získal tři dvanáctá místa.

2018 pro něho bylo všechno nové, znal maximálně polovinu ze všech okruhů šampionátu WorldSBK. Přesto ze 16 z 23 startů dokázal bodovat, nejlépe byl odmávnut na 9. místě v Laguna Sece a v Doha. To ale Hondě nestačilo, zatímco s Camierem byla smlouva prodloužena, tak Moriwaki jako nový partner v šampionátu WorldSBK prosadila japonského jezdce, už 36-letého Ryuichiho Kiyonariho.

Na konci sezóny jezdil sice Gagne na úrovni Camiera, ten měl ale za sebou dvě těžká zranění a navíc se během druhé poloviny sezóny musel tento Brit podílet i na vývoji motoru, elektroniky a šasí.

Pro novou sezónu 2019 je zatím Gagne bez týmu a motorky, jeho předchozí tým Genuine Broaster Chicken Honda už v šampionátu MotoAmerica závodit nebude.

Faktem ale je, že v tomto šampionátu týmy a továrny svá rozhodnutí - kvůli sponzorství - oznamují většinou hodně pozdě, takže Gagne ještě šanci určitě má.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama