Reklama

Co byste měli vědět o ‹TT Circuit Assen›

V tomto týdnu se od 21. do 23. dubna koná na ‹TT Circuit Assen› třetí závodní víkend šampionátu MS-Superbike 2023. Co všechno byste o ikonické závodní trati v Nizozemí měli vědět?

Assen je hlavním městem nizozemské provincie Drenthe a leží vzdálen přibližně 180 km severovýchodně od Amsterdamu a 30 km jižně od Groningenu. Město o počtu asi 66.000 obyvatel se může pochlubit hodně dlouho historií motocyklových závodů a nejen v Nizozemí je nazýváno mekkou motocyklového sportu.

První závody se v Assenu konaly 1925, od roku 1949 se zde pořádal minimálně jeden závod mistrovství světa. Mistrovství světa motocyklů (WorldSBK) co nejvíce podobných těm sériovým hostuje v Assenu od roku 1992 a odjelo se zde už 62 závodů - pouze Phillip Island jich má na svém kontě historicky více (67).

První závody se konaly jako normální silniční závody, trať tehdy vedla obcemi Borger, Schoonloo a Grollo. V roce 1955 byla vybudována permanentní závodní trať ‹TT Circuit Assen›, která hned fanoušky a jezdce nadchnula takovým způsobem, že byla nazvána jako ‹Cathedral of Speed› motocyklového závodění.

Původně měřil jeden okruh osm kilometrů, 2006 následovala základní a obrovská přestavba a nynější délka je 4,5 kilometrů. Okruh je vybudován speciálně pro motocyklové závodění a má 11 levých a 6 pravých zatáček. Na tribunách katedrály je místo pro 100.000 diváků a divácká kulisa je zde vždy velmi výjimečná.

TT Circuit je charakterizován vysokými rychlostmi a několika skutečně rychlými změnami směru jízdy. Na plynulé trati je podstatné aby jezdec získal ten správný rytmus jízdy.

Ale pozor: Pokud k tomu přistoupíte příliš agresivně, můžete rychle ztratit rytmus a drahocenný čas. Navíc hodně jezdíte v nakloněné poloze a na pilota působí enormní g-síly. Obecně platí, že motocykl musí být nastaven tak, aby se při nájezdu do zatáčky choval optimálně. Trať, která je vesměs rychlá, je přerušena serpentýnami, ze kterých musí motorka pořádně zrychlit. Dalšími klíčovými body tratě jsou předposlední zatáčka, kde musí být motorka stabilní, a závěrečná šikana, kde jsou potřeba hodně dobré brzdy.

Assen byl už dějištěm několika historicky významných závodů: První vítězství Superbike zde získal Doug Polen 1992 s motocyklem Ducati 888. V období 1993 až 1996 se vítěz nazýval vždy Carl Fogarty, buď s Ducati nebo se strojem Honda. Charismatický Angličan zde vyhrál celkově dvanáctkrát. Nejúspěšnějším jezdcem v historii MS-Superbike je ale jeho krajan Jonathan Rea, který zde vyhrál se stroji Honda a Kawasaki celkově 17x. Nejúspěšnější značkou je Ducati s 28 prvními místy, následují Honda a Kawasaki po 15 vítězstvích.

Z českého pohledu je Assen památný tím, že z celkového počtu pěti pódiových umístění zde své první získal Jakub Smrž v sezóně 2009, když byl odmávnut ve 2. jízdě v dubnu 2009 v cíli jako třetí.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama