Reklama

Bude WorldSSP 2021 pouze Yamaha Cupem?

Letmý pohled na provizorní startovní listinu MS-Supersport 2021 nenapovídá nic dobrého: Pokud se podaří promotérovi DWO dát dohromady 20 členné startovní pole stabilních pilotů, tak bude hodně šťastný...!

Týmy trpí hospodářskou krizí a rozhodnutí o účasti by chtěly odsunout na pozdější dobu, neboť sponzoři v současné době nevědí, co je čeká za sezónu 2021. Na straně druhé je ale nutno závodní materiál objednat, ačkoliv nová sezóna začne až v dubnu a ne, jak bývalo zvykem v posledním desetiletí, už v únoru v Austrálii.

„Jak mám organizovat celou novou sezónu, udělat smlouvy s jezdci a objednat závodní materiál, když mám pohromadě maximálně 40% potřebného budgetu“, je názor některých šéfů privátních týmů.

Řadu měsíců se diskutuje o tom, zda pro tuto kubaturu bude povolen na sezónu 2021 zvýšený objem motorů. V pozitivním případě by tak v šampionátu WorldSSP mohly startovat také třeba motocykly MV Agusta F3 800, Ducati Panigale 955 nebo Triumph Street Triple RS 765. Nyní je jisté, že pokud to opravdu bude povoleno, tak teprve od sezóny 2022. V praxi to bude vyzkoušeno v britské supersportové sérii 2021.

V MS-Supersport 2021 tak uvidíme prakticky Yamaha-Cup s částečnou účastí Kawasaki a možná MV Agusty – pokud bude v šampionátu pokračovat i tým Andrea Quadrantiho.

Honda odchází ze šampionátu pryč, neboť jediný její tým PTR Racing míří ke značce Triumph a tříválec 765 bude nejdříve vyzkoušen v BSB, což potvrdil týmový šéf Simon Buckmaster, přičemž jako týmová #1 je vytipován ex-mistr světa Randy Krummenacher, tedy světový šampion 2019. V sezóně 2022 by se měl konat společný comeback ve světovém šampionátu.

Týmy Barni a Motocorsa mají rovněž zájem o prostřední kubaturu motocyklů co nejvíce podobných těm sériový, ale nejdříve v sezóně 2022, až bude homologována Ducati V2-Panigale 955.

Na novou sezónu 2021 je zatím potvrzeno teprve 11 jezdců! Mezi nimi jsou pouze tři s motocykly Kawasaki; ostatní budou pilotovat stroje Yamaha R6.

Jmenovitě nejsilnějším týmem je GMT94 Yamaha na čele s trojnásobným více-mistrem světa a 20-násobným vítězem Julesem Cluzelem, který dostane jako týmového kolegu Federica Caricasuloa - tento Ital byl více-mistrem světa 2019 za Krummenacherem.

Jinak z dalších zajímavostí: Třetí Philipp Öttl pokračuje dále s Puccetti Kawasaki, Dominique Aegerter podepsal u Ten Kate Yamaha a Karla Haniku v šampionátu neuvidíme. Dominantní tým posledních sezón Evan Bros Yamaha pojede s Jihoafričanem Stevenem Odendaalem s jediným cílem, potvrdit tituly s Krummenacherem (2019) a Locatellim (2020) i v sezóně 2021.

Jezdci a týmy MS-Supersport 2021:

Puccetti Kawasaki: Phillip Öttl (D), Can Öncü (TR)
WRP Wepol Yamaha: Danny Webb (GB)
GMT94 Yamaha: Jules Cluzel (F), Federico Caricasulo (I)
Toth Yamaha: Peter Sebestyen (H)
MV Agusta: F. Fuligni?
Kallio Yamaha: Soomer?
Evan Bros Yamaha: Steven Odendaal (ZA)
ParkinGO Yamaha: Manuel Gonzalez (E)
EAB Yamaha: Bo Bendsneyder (NL)
MS Yamaha: ?
Orelac Kawasaki: Raffaele De Rosa (I)
Ten Kate Yamaha: Dominique Aegerter (CH), Verdoia?
RGR Yamaha: F. Fuligni?



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama