Reklama

Bol d’Or: Yamaha vyhrála před BMW a Hondou, 5. IVRacing BMW CSEU (!)

Tým GMT94 Yamaha získal vítězství v 81. ročníku Bol d’Or, když ujel celkem 683 kol. Druhé místo získal tým WEPOL BMW Motorrad by penz13.com, stupně vítězů dokompletoval tým Honda Endurance.

Ačkoliv měl vítězný tým GMT94 Yamaha v sestavě David Checa, Niccolo Canepa, Mike di Meglio rovněž problémy - Ital musel dokonce dvakrát kvůli prázdné nádrži motocykl tlačit (!), tak získal vítězství v úvodním závodě mistrovství světa Endurance 2017/2018.

Se ztrátou devíti kol byl jako druhý klasifikován tým WEPOL BMW Motorrad Team by penz13.com v sestavě Markus Reiterberger, Alessandro Polita a Danny Webb.

Mimochodem: Pro tým šéfa Rico Penzkofera to byl zřejmě jeho jediný start v MS-EWC 2017/2018.

Tým Honda Endurance Racing v sestavě Grégory Leblanc, Sébastien Gimbert a Yonny Hernandez, ten jel kvůli rozbitému zipu na své kombinéze ve vypůjčené od motocyklové legendy Freddyho Spencera – Američan byl při Bol d’Or jako divák – neměl příliš štěstí a musel několikrát zastavit kvůli závadě na elektronice v boxu. Teprve v poslední hodině vybojoval nazpět třetí a tedy poslední místo na stupních vítězů o necelou jednu sekundu.

Hned při svém prvním startu v kubatuře EWC získal tým Voelpker NRT48 Schubert-Motors by ERC Top-výsledek. A to dokonce i přesto, že hned na začátku musel zajet do depa, neboť se přední pneumatika na ráfku kroutila. Ovšem nakonec sestava Stefan Kerschbaumer, Jan Bühn a Lucy Glöckner pod vedením manažera Maxe Neukirchnera skončila za pódiem o necelou sekundu.

Fantastický výsledek si připsal brněnský tým IVRacing BMW CSEU v sestavě bývalý tovární pilot KTM Karel Hanika, ex-pilot z Grand Prix Fabrizio Lai a rakouský mladíček Julian Mayer. Přes defekt se sice propadl český tým na 9. místo, ale nakonec se sestava s motocyklem BMW vrátila do Top-5.

Dlouho to vypadalo na trumf týmu F.C.C. TSR Honda France Josh Hook, Alan Techer a Freddy Foray, když čtyři hodiny před koncem zahodil nejen svou Hondu, ale i šance na vítězství Techer. Hodně dlouho trvalo, než byl motocykl Honda dopraven do boxu a pak teprve začala jeho oprava.

Z favorizovaných týmů neviděli na okruhu Circuit Paul Ricard šachovnicový praporek nejrychlejší v tréninku SRC Kawasaki (porucha motoru), třetí tým v MS: YART-Yamaha (crash Kohty Nozaneho a problémy s elektronikou), Hertrampf Racing Endurance, WSB-Endurance a Tecmas BMW (všichni poruchy motoru) stejně jako Yamaha Viltaïs Experience - crash.

Výsledek 81. Bol d’Or: 1. GMT94 Yamaha (Checa, Canepa, di Meglio), Yamaha YZF-R1, 683x Runden. 2. WEPOL BMW Motorrad Team by penz13.com (Reiterberger, Polita, Webb), BMW S1000RR. 3. Honda Endurance (Leblanc, Gimbert, Hernandez), Honda CBR1000RR. 4. Voelpker NRT48 Schubert-Motors by ERC (Kerschbaumer, Bühn, Glöckner), BMW S1000RR. 5. IVRacing BMW CSEU (Hanika, Lai, Mayer), BMW S1000RR. 6. F.C.C. TSR Honda (Hook, Techer, F. Foray), Honda CBR1000RR. 7. Suzuki Endurance (Philippe, Masson, Black), Suzuki GSX-R1000. 8. Tati Team Beaujolais (Pilot, Denis, Enjolras), Kawasaki ZX-10R. 9. Team 33 Accessoires - Louit Moto (Perolari, Leesch, Pons), Kawasaki ZX-10R. 10. Junior Team LMS Suzuki (Camus, Tangre, Clere), Suzuki GSX-R1000.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama