Reklama

Daytona 200 letos i s Hanikou

Jeden z nejlegendárnějších motocyklových závodů na světě vstupuje zítra do svého dalšího kola: Daytona 200 odstartuje také v roce 2024 se silnou sestavou. Na startu budou jezdci ze 13 zemí včetně našeho Karla Haniky.

Od 7. do 9. března bude závodiště v Daytoně dějištěm legendárního motocyklového vytrvalostního závodu Daytona 200. O korunu bude letos opět bojovat 67 jezdců se svými motockly konfigurace Supersport na trati «Daytona International Speedway». Závod se jede na 5,6 km dlouhém okruhu, která se skládá ze směsi oválu a vnitřní trati pro motocykly a kterou je třeba během závodu objet 68x.

200 mil je celkem 322 kilometrů, což pro jezdce na jejich supersportovních motorkách není snadný úkol. Seznam vítězů nabízí mnoho významných jezdců: Nicky Hayden, Ben Bostrom, Chaz Davies, Mat Mladin, Scott Russell, Kevin Schwantz, Wayne Rainey, Eddie Lawson, Freddie Spencer, Kenny Roberts st., Johnny Cecotto, Giacomo Agostini, Jarno Saarinen a mnoho dalších.

Kromě řady pilotů ze Spojených států jsou na startovní listině pro 82. ročník klasiky také mezinárodní hvězdy. Především Peter Hickman z Velké Británie. Šestatřicetiletý jezdec je 13násobným vítězem Tourist Trophy na ostrově Man a držitelem rekordu na kolo, skutečný univerzál. V Daytona Beach bude soutěžit na stroji Triumph Street Triple 765 RS.

Ex-jezdec mistrovství světa superbiků Xavi Fores (Ducati) a jezdci MotoAmerica PJ Jacobsen, Josh Hayes, Richie Escalante a loňský vítěz Josh Herrin nebudou pro Hickmana snadnými soupeři.

V roce 2024 budou soutěžit také tři současní mistři světa. Mistři světa ve vytrvalostním motocyklovém závodění z roku 2023 z týmu Yamaha Austria Raing Team budou také soutěžit se špičkou na Floridě. Niccolò Canepa, Karel Hanika a Marvin Fritz startují každý na Yamaze R6 za tým Mandyho Kainze a budou usilovat o umístění na stupních vítězů.

Karel Hanika v předvečer závodů řekl: „Daytona 200 je na mém seznamu přání už mnoho let, zúčastnit se tohoto speciálního závodu s rodinou YART je neuvěřitelné,“ zdůraznil Karel Hanika, který jezdí také za tým Mandyho Kainze. „Byl jsem tu s Marvinem už v listopadu, abychom absolvovali několik kol na této fantastické trati. Jízda s motocyklem R6 a na této jedinečné trati je neznámá, takže se musíme rychle přizpůsobit a najít správnou kombinaci pneumatik Bridgestone. Společně můžeme vylepšit naše nastavení díky sdílení dat. Pole jezdců je letos obrovské, takže ještě nevíme, kde můžeme skončit. Uděláme, co bude v našich silách.“

Závod je možné sledovat na placeném kanálu MotoAmerica Live+, start je 9. března v 19 hodin SEČ.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama