Reklama

«Králem» pádů WorldSBK 2022 je Loris Baz

V uplynulé sezóně 2022 se událo ve všech třídách šampionátu «WorldSBK MOTUL FIM» 2022 během 12 závodních víkendů hodně dramatických situací. Ty se ostatně ukázaly jako klíčové v boji o titul.

Ve třídách WorldSBK, WorldSSP a WorldSSP300 došlo v této sezóně k celkem 480 nehodám, z toho 217 ve WorldSBK, 120 ve WorldSSP a 143 ve WorldSSP300. S 12 závodními víkendy v této sezóně ve WorldSBK a WorldSSP to bylo v průměru 18 nehod na jeden víkend v kubatuře WorldSBK a 10 v šampionátu WorldSSP. Ve WorldSSP300 s pouhými osmi koly byl průměr 18 pádů na kolo.

Loris Baz (Bonovo Action BMW) byl jezdcem, který měl v roce 2022 nejvíce nehod, když havaroval 11krát. Baz byl jediným jezdcem, který měl počet nehod ve dvouciferných číslech, Kohta Nozane (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) na druhém místě na devíti a Iker Lecuona (Team HRC) a Michael van der Mark (BMW Motorrad WorldSBK Team) na třetím místě se sedmi pády, přestože Nizozemec většinu první poloviny sezóny vynechal kvůli zraněním. Pokud jde o jezdce na plný úvazek, Axel Bassani (Motocorsa Racing) měl v této sezóně nejméně nehod (z těch, kteří havarovali), havaroval pouze jednou, náš Rookie Oliver König dvakrát.

Pokud jde o «Titanic Trio», v roce 2022 nejvíce havaroval Alvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) pětkrát. Šampion z roku 2021 Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha s Brixx WorldSBK) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) měli v průběhu sezóny po třech a dělili se o sedmé místo z hlediska počtu nehod. Bautista byl na pátém místě v seznamu pádů za sezónu.

Ve WorldSSP Yari Montella, závodící za tým Kawasaki Puccetti Racing, havaroval nejvícekrát se 17 pády během své nováčkovské sezóny, těsně následovaný Glennem van Straalenem (EAB Racing Team) na druhém místě s 16 pády; Tom Booth-Amos, který závodil za týmy Motozoo Racing by Puccetti a Prodina Racing WorldSSP, byl třetí s 11 pády během své Rookie sezóně. Ze všech jezdců na plný úvazek měli Ondřej Vostatek (MS Racing Yamaha WorldSSP) a Filippo Fuligni (D34G Racing) nejméně nehod, každý havaroval pouze jednou.

Ruben Bijman, závodící za MTM Kawasaki, měl v roce 2022 10 havárií v osmi kolech WorldSSP300, čímž se dostal na samý vrchol tohoto seznamu. Harry Khouri (Fusport – RT Motorsports by SKM – Kawasaki) byl druhý s osmi pády a tři jezdci byli na třetím místě: Inigo Iglesias (SMW Racing), Kevin Sabatucci (Kawasaki GP Project) a Fenton Seabright (Vinales Racing Team) všichni měli v roce 2022 sedm nehod. Z jezdců na plný úvazek, kteří havarovali, pak Marc Garcia (Yamaha MS Racing), Daniel Mogeda ( Tým #109 Kawasaki) a Indy Offer (tým BrCorse) měli nejméně, a to pouze jeden crash.

Závodním víkendem s nejvíce nehodami byl ten pod názvem «Emilia-Romagna» na světovém okruhu v Misanu „Marco Simoncelli“, s 61 pády ve všech třech kubaturách. Závodní víkend Estoril Round byl na druhém místě s 58 nehodami, zatímco holandský závodní víkend na ikonickém okruhu TT Circuit Assen jich měl 56. Podle kubatur měl závod WorldSBK na okruhu Circuito Estoril více crashů než jakýkoli jiný okruh a to 31, ve WorldSSP jich bylo 17 na okruhu Circuit de Nevers Magny-Cours a WorldSSP300 měly nejvíce 24 na TT Circuit Assen a také v Misanu. Argentinský závodní víkend pak zaznamenal nejméně pádů; po 15 jak v WorldSBK, tak v WorldSSP.

Jednotlivé zatáčky také způsobují problémy jezdcům a zatáčkou s největším počtem nehod v tomto roce ve všech třech třídách byla vlásenka 5. zatáčky na Magny-Cours, která za víkend zaznamenala 15 nehod. Ve třech zatáčkách došlo ke 14 haváriím, přičemž 1. zatáčka v Estorilu, 4. zatáčka v Misanu a 1. zatáčka na Autodromu Most byly všechny na předních místech tohoto seznamu.

Celkový počet havárií pro jezdce WorldSBK v roce 2022 (nejsou zahrnuty wild card a náhradní jezdci):

Žebříček jezdců dle pádů WorldSBK 2022

11 – Loris Baz

9 – Kohta Nozane

7 – Iker Lecuona, Michael van der Mark

6 – Garrett Gerloff, Lucas Mahias, Michael Ruben Rinaldi, Xavi Vierge

5 – Alvaro Bautista

4 – Eugene Laverty, Andrea Locatelli, Alex Lowes, Leandro Mercado, Christophe Ponsson, Scott Redding, Hafizh Syahrin

3 – Luca Bernardi, Philipp Oettl, Toprak Razgatlioglu, Jonathan Rea

2 – Oliver Konig

1 – Axel Bassani.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama