Reklama

Závody na KymiRingu stejnou fata morgánou jako Balatonring nebo třeba Crimea Circuit

V této neplánované letní přestávce roku 2022 se měl konat premiérový závod na finském okruhu KymiRing, což se ale ukázalo jako «Fata Morgána» stejného ražení jako maďarský «Balatonring» nebo ukrajinský «Crimea Circuit.»

Balatonring měl být 4 650 m dlouhý motoristický okruh, který se nachází v maďarském Sávoly poblíž největšího jezera Balaton ve střední a jižní Evropě. Lokalita se nachází asi 180 km od Budapešti, hlavního města Maďarska. Závody se zde ale nikdy žádné nejely!

To stejné platí o okruhu v oblasti Evpatoria - Circuit Crimea - sestávající se ze dvou tratí, měl mít tuto podobu: Trať Go-Kart, která byla zcela postavena a uvedena do provozu v roce 2012, a okruh GP, jehož konstrukce byla zakonzervována v témže roce. Zasvěcenci ale říkají, že zde byl zcela „konkrétní“ důvod zastavení: Vývojářem projektu byl občan Ruské federace Anatolij Kučmin a projektu hrozilo reálné převzetí od státní ukrajinské moci.

Nyní je na pořadu «KymiRing» ve Finsku, kde jsou nezaplacené faktury pro dvě firmy ve výši 370.000 Euro a 264.000 Euro, přičemž se ozývají další věřitelé.

Celkem se hovoří o částce okolo 25 milionu Euro (24,7 milionu Euro přesně), jak se píše na webové stránce Iltalehti.fi. , kde dále stojí: KymiRing je v insolvenci.

Plánovaná Grand Prix 2022 byla už potřetí odřeknuta.

Kymi-Ring-CEO Riku Rönnholm se k celé záležitosti odmítl vyjádřit.

Jedno je jisté, Grand Prix Finska už určitě nebude v kalendáři MotoGP 2023, tedy stejně jako další chiméra: Igora Drive Circuit u St. Petersburgu byl v provisorním kalendáři 2021 uveden jako rezervní trať pro MotoGP. Bylo plánováno, že 4 km dlouhá trať bude dokonce prodloužena. DTM tam chtěl uspořádat už v sezóně 2020 jeden závodní víkend, kvůli coronavirové krizi se ale neuskutečnil.

Takže summa summarum, v sezóně 2023 bude opět pouze 20 závodů Grand Prix.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama