Reklama

Z historie závodu Red Bull na Masecu

Vraťme se do historie Red Bull Rookies Cupu, jehož závody se rovněž týkají Masarykova okruhu. U nás se jezdí už od první sezóny tohoto seriálu, a je hodně důležitým krokem ke vstupu do MS silničních motocyklů.

2007 - Prvním vítězem závodu Red Bull Rookies Cup se v Brně stal v roce 2007 aktuální mistr světa Moto2 Francouz Johann Zarco, kterého na stupních vítězů doplnili Brit Matthew Hoyle a další Francouz Cyril Carillo. Zarco v tom roce vyhrál celý seriál a Hoyle byl bronzový. Lukáš Šembera obsadil P12 a získal 4 body, když se celkově v seriálu umístil na P15.

2008 - O rok později se jelo v Brně už dvakrát, ostatně jako ve většině dalších let a první závod vyhrál Mathew Scholtz z Jižní Afriky před Norem Sturlou Fagerhaugem (celkově po skončení sezóny třetím) a Britem Matthewem Hoylem - desátý byl odmávnut Jakub Kornfeil.

Druhý závod se stal kořistí Sturly Fagerhauta před Matthewem Hoylem a Luisem Salomem. Jakub Kornfeil dojel v Top-6.

2009 - Brno bylo finálovými závody šampionátu, ten první se stal kořistí Floriana Marina, druhý byl odmávnut úřadující mistr světa Moto3 Danny Kent a stupně vítězů doplnil Ital Alejandro Pardo. A protože Jakub Kornfeil obsadil až P8, tak o celkovém vítězi šampionátu se rozhodovalo až v neděli.

Náš jezdec dokázal závod vyhrát a stal se o pouhé 2 body šampionem 2009. Druhý skončil Sturla Fagerhaug a stupně vítězů doplnil Jacob Gagne z USA.

2010 - Ital Kevin Calia vyhrál první brněnský závod, druhý byl odmávnut Japonec Daijiri Hiura a třetí Danny Kent. Pozdější šampion Jacob Gagne vyhrál nedělní závod, druhý skončil Danny Kent a třetí jeho krajan Harry Stafford. Český zástupce Tomáš Vavrouš ani jednou nedojel v Top-15, takže z Brna si body neodvezl.

2011 - První závod se stal kořistí Američana Joeye Robertse, druhý se umístil Australan Arthur Sissis a třetí k velké radosti domácího publika český zástupce Tomáš Vavrouš.

Druhý závod potom vyhrál Francouz Alan Techer před naším Tomášem Vavroušem a Scottem Derouem z Nizozemí. Tato dvě brněnská pódia pomohla Vavroušovi k tomu, že se po skončení sezóny 2011 umístil v Top-5. Zajímavostí určitě je, že šampion z tohoto roku Lorenzo Baldassarri byl v Brně dvakrát na P6.

2012 - Čech Karel Hanika vyhrál sobotní závod, druhý skončil Belgičan Livio Loi a třetí pozdější celkový vítěz Florian Alt z Německa.

V neděli Hanika pro pád nedojel, vítězem se stal Livio Loi, druhý pak dojel Joey Roberts a třetí Ital Stefano Manzi.

2013 - Tento rok se jelo v Brně pouze jednou a vítězem se stal pozdější absolutní vítěz seriálu v tomto roce, Karel Hanika. Toho na stupních vítězů doplnili Manuel Pagliani z Itálie a Jorge Martin ze Španělska.

2014 - Jorge Martin - celkový vítěz seriálu v roce 2014, Manuel Pagliani a Stefano Manzi bylo pořadí první jízdy, Martin Gbelec bez bodového zisku.

Nedělní závod pak vyhrál letošní vítěz GP Rakouska Joan Mir, druhý skončil Ital Fabio Di Giannantonio a třetí Stefano Manzi - Martin Gbelec vybojoval P12.

2015 - Fabio Di Giannantonio vyhrál v sobotu, na stupně vítězů se k němu ještě postavili Bo Bendsneyder - tedy celkový vítěz tohoto ročníku - a Raul Fernandez ze Španělska. Martin Gbelec na P11 zaznamenal své nejlepší umístění v Brně vůbec, neboť v jízdě druhé pak body nezískal.

Tu pak vyhrál Bo Bendsneyder, za ním se umístili dva Španělé: Oscar Gutierrez a Marc Garcia.

V Brně se tedy odjelo celkem 16 závodů Red Bull Rookies Cupu, a pouze jeden ze všech účastníků dokázal vyhrát víc než jednou: Karel Hanika!

Dalšími vítězi pak byli chronologicky Zarco, Scholtz, Fagerhaug, Marino, Kornfeil , Calia, Gagne, Roberts, Techer, Loi, Martin, Mir, Di Giannantonio a Bo Bendsneyder.

Co se týká pódiových umístění, tak nejúspěšnějším je Manzi se čtyřmi dojezdy v Top-3, třikrát se postavili na stupně vítězů Hoyle a Fagerhaug, dvakrát se to podařilo naším jezdců Hanikovi a Vavroušovi, stejně 2x stáli na podiu v Brně Kent, Roberts, Loi, Pagliani, Bo Bendsneyder a Di Giannantonio.

Foto: Josef Fait



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama