Reklama

Vítězem 24h Le Mans je Honda, druhá Yamaha s Hanikou

Vítězem 46. ročníku vytrvalecké klasiky 24hodin Le Mans na okruhu Circuit Bugatti dlouhém 4,185 km se stal tým F.C.C. TSR Honda France (Hook, Di Meglio, Techer) na stroji Honda CBR1000 RR-R, před týmem YART – Yamaha Official Team EWC (Canepa, Fritz, Hanika) s motocyklem Yamaha YZF-R.

Stupně vítězů doplnil tým BMW Motorrad World Endurance (Reiterberger, Mikhalchik, Guarnoni) s motocyklem BMW M 1000 RR. V Top-5 se dále umístili na 4. místě Honda Viltais Racing (Alt, Odendaal, Mercado), Honda CBR1000 RR-R a jako pátí ERC Endurance Ducati (Öttl, David Checa, Davies), Ducati Panigale V4R.

Po vítězstvích v letech 2018 a 2020 získal tovární tým Honda F.C.C. TSR Honda France důležité vítězství i při 24-hodinovce v Le Mans. Josh Hook, Mike di Meglio a Alan Techer předvedli bezchybnou jízdu při zahajovacím závodě vytrvaleckého mistrovství světa 2023. Prakticky po celou závodní vzdálenost se trojice manažera Masakazu Fujiho pohybovala v Top-3, když se do čela dostala v sobotním večeru. Pro Hondu to bylo v Le Mans už 14. vítězství, takže se vyrovnala Kawasaki a Suzuki.

Yamaha Austria Racing Team se sice pokoušel dostat pozdější vítěze pod tlak, ale na konci chybělo týmu Mandyho Kainze celá dvě kola k úspěchu a Marvin Fritz, Karel Hanika a Niccolo Canepa se museli spokojit s druhým místem. Za Yamahou dokompletoval stupně vítězů tovární tým BMW v sestavě Markus Reiterberger, Ilya Mikhalchik a Jeremy Guarnoni.

Florian Alt společně se dvěma novými spolujezdci v Viltais Racing Teamu Leandro Mercadem a Stevenem Odendaalem obsadil místo čtvrté, když ve velkém závěrečném souboji chybělo Philippu Öttlovi a jeho týmu ERC-Endurance-Ducati-Team 22 sekund a musel se spokojit v umístěním na páté příčce.

Skvělý výkon předvedli jezdci z týmu Suzuki Endurance Racing, kteří po dvou těžkých pádech za mrazivého nočního počasí provázeného mlhou obsadili v sestavě Sylvain Guintoli, Gregg Black a Etienne Masson nakonec místo 7.

30. místo celkově obsadil kazašský tým Uniserv Moto82 majitele Karla Peška sr. ve kterém jeli i tři Češi: Karel Pešek jr., Kamil Holán a Martin Vašulín, startující v kubatuře Superstock.

Slovenská sestava týmu Maco Racing dokončila úvodní závod letošního šampionátu EWC na 32. místě.

Druhý v cíli Karel Hanika zhodnotil vše následovně: „Ahoj všichni, první závod sezóny je za námi a z Le Mans si vezeme druhé místo. Tým i motorka fungoval skvěle. V průběhu noci jsme se potkali s drobným zádrhelem při pitstopu a později jsem bohužel spadl na oleji z jiné motorky. Tohle nás pravděpodobně stálo boj i vítězství. Každopádně máme dobrý pocit a motivaci na příští 24 hodinovku, která se pojede v belgickém Spa, ale o tom až později.“

Výsledek 24h Le Mans:

1. F.C.C. TSR Honda France (Hook, Di Meglio, Techer), Honda CBR1000 RR-R, 727 ujetých kol
2. YART – Yamaha Official Team EWC (Canepa, Fritz, Hanika), Yamaha YZF-R, + 2 kola
3. BMW Motorrad World Endurance (Reiterberger, Mikhalchik, Guarnoni), BMW M 1000 RR, + 5
4. Honda Viltais Racing (Alt, Odendaal, Mercado), Honda CBR1000 RR-R, + 7
5. ERC Endurance Ducati (Öttl, Checa, Davies), Ducati Panigale V4R, + 7
6. Tati Team Beringer Racing (Leblanc, Clere, Guittet), Kawasaki ZX-10R, + 9
7. Yoshimura SERT Motul (Black, Guintoli, Masson), Suzuki GSX-R1000, + 22
8. Tecmas MRP BMW (Foray, Bühn, Arbel), BMW M 1000 RR, + 25
9. Kawasaki Webike Trickstar (De Puniet, Watanabe, Iwato), Kawasaki ZX-10R + 27
10. 3ART Best of Bike (Renaudin, Cauchi, Lagrive), Yamaha YZF-R1, + 28

Stav šampionátu EWC po 1 ze 4 závodů: 1. F.C.C. TSR Honda France, 63 bodů; 2. YART – Yamaha Official Team EWC, 54; 3. BMW Motorrad Endurance, 39; 4. ERC Endurance, 38; 5. Honda Viltais Racing, 36; 6. Tati Team Beringer, 33; 7. Yoshimura SERT Motul, 23; 8. Kawasaki Webike Trickstar, 23; 9. Wojcik Racing Team EWC, 17; 10. Bolliger Switzerland, 16; 11. Motobox Kremer Racing, 10; 12. Maco Racing, 10; 13. LRP Poland, 9; 14. Team Moto AIN.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama