Reklama

Suzuki vyhrála Bol d'Or

84. ročník Bol d’Or si svým dramatickým průběhem nezadal nic s největšími filmovými thrillery. Suzuki vyhrála tento vytrvalecký závod s obrovským náskokem, minimálně polovina týmů ze startovního pole závod nedokončila. A zřejmě už padlo předčasně rozhodnutí o letošním šampionu.

Suzuki se podařilo ve třetím závodě sezóny MS-Endurance na okruhu Circuit Paul Ricard v Le Castellet podruhé v této sezóně vyhrát: Mistrovský tým a obhájce titulu z roku 2020 získal Pole-Position a trojice ve složení Xavier Simeon, Sylvain Guintoli a Gregg Black zakončila uplynulý víkend suverénním vítězstvím.

Po vypadnutí továrních Kawasaki, BMW, Honda, Ducati a Yamaha měla Suzuki jediný úkol, objet celou vzdálenost.

Tým Yoshimura SERT Motul byl suverénem víkendu, trojice Gregg Black, Sylvain Guintoli a Xavier Simeon jela bezchybný závod a se svým motocyklem GSX-R1000 měla 19 kol náskoku na druhý tým v cíli.

Za SERT zajel MOTO AIN nejlepší závod své historie a tým Yamahy (v loňském roce ještě v kubatuře Superstock, letos přestoupil do EWC) nakonec korunoval v sestavě Randy de Puniet, Robin Mulhauser a Roberto Rolfo své úsilí pódiovým umístěním.

Zatímco YART Yamaha (s Karlem Hanikou) už poněkolikáté v poslední době doplatila na poruchu svého motocyklu: V bezproblémovém závodě se z motorky R1 týmu YART-Yamaha od Mandyho Kainze začalo ve 2:45 - v sedle byl zrovna Marvin Fritz - na dlouhé rovince kouřit, a kvůli poruše motoru musela trojice další závodění vzdát.

Slovenský MACO Racing Team - ačkoliv Němec Marc Moser musel po crashi vzdát - nakonec obsadil umístění v Top-10, když zbývající dvojice jezdců Australan Anthony West a Ondřej Ježek bojovala srdnatě i přes některé technické problémy až do samého konce.

Pro Suzuki to bylo už 18. vítězství při legendárním závodě Bol d’Or, a tým manažérů Yohei Kata a Damiena Saulniera po bodovém výpadku hlavních soupeřů Kawasaki, BMW, Yamaha, Ducati a Hondy zvýšil nyní svůj náskok na 36 bodů, přičemž při finálovém závodě v Mostě se dá získat maximálně bodů 50.

Team Moto AIN obsadil na 5,673 kilometru dlouhém okruhu v sestavě, kterou vytvořili ex-piloti Grand Prix Randy de Puniet, Robin Mulhauser a Robby Rolfo, druhé místo se ztrátou 19 kol.

Pódium EWC dokompletoval další tým Yamahy: VRD IGOL Experiences (Florian Marino, Nico Terol a Florian Alt) obsadili sice celkově až 6. místo, ale v kubatuře EWC skončila tato trojice třetí. Celkově třetí byl totiž vítězný tým Superstock, BMRT 3D Maxxers Nevers.

Výsledek 84. ročníku Bol d'Or

1 Yoshimura SERT Motul (Black, Simeon, Guintoli), Suzuki GSX-R1000 EWC 704 kol
2 MOTO AIN (de Puniet, Mulhauser, Rolfo), Yamaha YZF-R1 EWC + 19 kol
3 BMRT 3D Maxxess Nevers (Loiseau, Hardt, Pilot), Kawasaki ZX-10R SST + 23 kol
4 RAC41-CHROMEBURNER (Leesch, Fastre, Tessels), Honda CBR 1000RR-R SST + 25 kol
5 No Limits Motor Team (Calia, Scassa, Masbou), Suzuki GSX-R1000 SST + 28 kol
6 VRD IGOL EXPERIENCES (Alt, Marino, Terol), Yamaha YZF-R1 EWC + 30 kol
7 OG MOTORSPORTS BY SARAZIN (Plancassagne, Hill, Atsumi), Yamaha YZF-R1 SST + 32 kol
8 FALCON RACING (Chevalier, Eisen, Millet), Yamaha YZF-R1 SST + 33 kol
9 Motobox Kremer Racing (Dehaye, Colliaux, Walchhütter), Yamaha YZF-R1 EWC + 40 kol
10 MACO RACING Team (West, Moser, Jezek), Yamaha YZF-R1 EWC + 40 kol

Stav EWC po 3 ze 4 závodů

1 Yoshimura SERT Motul 141 bodů
2 VRD IGOL EXPERIENCES 105
3 F.C.C. TSR Honda France 89
4 Webike SRC Kawasaki France 87
5 BMW Motorrad World Endurance 84
6 MOTO AIN 72
7 Motobox Kremer Racing 64
8 ERC Endurance Ducati 57
9 MACO Racing Team 54
10 YART-Yamaha 47



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama