Reklama

Pre České republiky - Moto2: Přiblíží se Morbidelli zisku titul mistra světa?

Letošní mistrovství světa vstoupí závodem «Monster Energy Grand Prix České republiky» na Masarykově okruhu v Brně do své druhé poloviny. Podívejme se společně na tu první část, tedy na 9 odjetých závodů kubatury Moto2.

Z devíti odjetých závodů prostřední kubatury Grand Prix jich dokázal Franco Morbidelli z týmu EG 0,0 Marc VDS vyhrát už šest a protože chyboval pouze jednou, tak je na čele šampionátu kubatury Moto2 s náskokem 34 bodů. Rozhodně by se tento 22-letý Říman chtěl rozloučit s kubaturou Moto2 ziskem titulu mistra světa. Příští rok sice zůstává italský jezdec ve svém dosavadním týmu pivního miliardáře Marc van Stratena, ale postoupí o kubaturu výše, kde nahradí v MotoGP španělského jezdce Esteve Rabata. Jinak poslední pilotem z Apeninského poloostrova, který se stal mistrem světa v 250ccm/Moto2, byl v roce 2008 Marco Simoncelli s motocyklem Gilera.

Na druhém místě je «evergreen» této prostřední kubatury MS - myšleno 250ccm/Moto2 - Thomas Lüthi ze Švýcarska. 30-letý ex-mistr světa 125 ccm a úřadující více-mistr světa jezdí v Moto2 od jejího vůbec prvního závodu v sezóně 2010 a ještě nikdy neskončil v celkovém hodnocení sezóny hůř než šestý, ovšem na postup do MotoGP ani tyto konzistentní výsledky nikdy nestačily. Nyní se ale naskytla velká šance, neboť tým LCR-Honda týmového majitele Lucia Cecchinella musí na přání Dorny rozšířit svůj tým na dva jezdce, a ačkoliv HRC a Dorna by rádi viděli závodit v MotoGP Japonce Takaaki Nakagamiho, tak na Sachsenringu došlo k prvnímu jednání mezi Cecchinellem a manažerem Lüthiho Danielem Eppem o výši sponzorského příspěvku v případě závodění Lüthiho v sezóně 2018 v královské kubatuře. Problém je v tom, že švýcarský motocyklový trh není bohužel vůbec zajímavý...!

Na třetím místě v šampionátu je jezdec s rookie šasím, když letos zbrusu nový motocykl KTM pilotuje Portugalec Miguel Oliveira. O pouhé 3 body za Oliveirou je velmi rychlý, ale také hodně chybující Alex Marquez. Top-5 pak po Pasiniho diskvalifikaci - z 2. místa - při GP Barcelony kompletuje Rookie této kubatury Francesco Bagnaia.

Na 6. místo klesl zkušený Ital Mattia Pasini, který v letošní sezóně prožívá doslova «nové jaro». Tento Ital o přestupu do MotoGP ani uvažovat nemůže, když jeho dlouhodobé zranění pravé paže při motokrosu ve 14 letech ho velmi limituje: Pohyblivost pravé Pasiniho ruky je značně omezená a on musí používat brzdovou a spojkovou páčku na levé straně řidítek. Za ním následuje jako sedmý Japonec Takaaki Nakagami, Top-10 kompletují Simone Corsi (Speed Up SF7), Dominique Aegerter a Marcel Schrotter (oba Suter MMX2), přičemž posledně dva jmenovaní mají za sebou účast na 8h v Suzuce.

Druhým nejlepším Rookiem je na P15 Jorge Navarro, před ním jsou v tabulce ještě umístěni Xavi Vierge (Tech 3 Mistral 610) a Lorenzo Baldassarri. Do tempa se postupně dostává dlouhodobě zraněný úřadující mistr světa Moto3 Brad Binder (KTM). Naopak po další sezóně plné zklamání se s touto kubaturou a s paddockem MotoGP bude muset rozloučit historický první mistr světa Moto3 Sandro Cortese z Německa, a pokud bude jeho kariéra v motocyklovém závodění vůbec pokračovat po 5 sezónách v Moto2 (nejlépe se umístil 2014 na P9) a 13 letech strávených v paddocku Grand Prix, tak se musí poohlédnout po nějakém místě v WorldSBK, resp. v WorldSSP. Zklamáním jsou rovněž výsledky ex-pilota MotoGP Yonnyho Hernandeze, ten se skromně krčí až na P20. Takže se ani nedá moc divit, že byl Kolumbijec před Brnem nahrazen v týmu AGR Američanem Joe Robertsem, zatím jezdícího CEV/ME.

V této kubatuře nastoupí s wild card český ex-pilot Grand Prix Karel Hanika, ten správný lokalmatador, bydlící od Masarykova okruhu přibližně 15 km. Pojede s motocyklem KTM Moto2 za brněnský tým Willi Race. Jedná se o motocykl, který normálně pilotuje v CEV/ME Jiří Mrkývka nejmladší a který pochází ze zásob španělského týmu Stop and GO, kde ho měli jako rezervní motocykl. Vloni byl Hanika na startu v Brně rovněž s wild card, ovšem v jiné kubatuře - v Moto3 jel za německou stáj Freudenberg Racing - a byl za deště odmávnut těsně za Top-15. Rovněž Hanika se o uplynulém víkendu zúčastnil závodu EWC v Suzuce.

Moto2™ World Championship 2017 - stav šampionátu

01- Franco Morbidelli – EG 0,0 Marc VDS – KALEX Moto2 – 174 bodů
02- Thomas Luthi – carXpert Interwetten – KALEX Moto2 – 140
03- Miguel Oliveira – Red Bull KTM Ajo – KTM Moto2 – 117
04- Alex Marquez – EG 0,0 Marc VDS – KALEX Moto2 – 113
05- Francesco Bagnaia – Sky Racing Team VR46 – KALEX Moto2 – 78
06- Mattia Pasini – Italtrans Racing Team – KALEX Moto2 - 73
07- Takaaki Nakagami – IDEMITSU Honda Team Asia – KALEX Moto2 – 69
08- Simone Corsi – Speed Up Racing – Speed Up SF7 - 53
09- Dominique Aegerter – Kiefer Racing – Suter MMX2 – 50
10- Marcel Schrotter – Dynavolt Intact GP – Suter MMX2 - 44
11- Hafizh Syahrin – Petronas Raceline Malaysia – KALEX Moto2 - 43
12- Luca Marini – Forward Racing Team – KALEX Moto2 – 41
13- Xavi Vierge – Tech 3 Racing – Tech 3 Mistral 610 – 40
14- Lorenzo Baldassarri – Forward Racing Team – KALEX Moto2 – 39
15- Jorge Navarro – Federal Oil Gresini Moto2 – KALEX Moto2 - 34
16- Fabio Quartararo – Pons HP 40 – KALEX Moto2 – 32
17- Brad Binder – Red Bull KTM Ajo – KTM Moto2 - 25
18- Sandro Cortese – Dynavolt Intact GP – Suter MMX2 - 18
19- Xavier Simeon – Tasca Racing Scuderia Moto2 – KALEX Moto2 – 16
20- Yonny Hernandez – AGR Team – KALEX Moto2 - 16
21- Axel Pons – RW Racing GP – KALEX Moto2 – 13
22- Isaac Vinales - BE-A-VIP SAG Team – KALEX Moto2 - 7
23- Ricard Cardus - Red Bull KTM Ajo – KTM Moto2 - 7
24- Remy Gardner - Tech 3 Racing – Tech 3 Mistral 610 - 6
25- Jesko Raffin – Garage Plus Interwetten – KALEX Moto2 – 5
26- Danny Kent – Kiefer Racing – Suter MMX2 – 3
27- Andrea Locatelli – Italtrans Racing Team – KALEX Moto2 - 2
28- Tetsuta Nagashima – Teluru SAG Team – KALEX Moto2 - 1
29- Stefano Manzi – Sky Racing Team VR46 – KALEX Moto2 – 1



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama