Reklama

Obrovský sympaťák svůj nejdůležitější závod prohrál

Jeden z nejlepších, nejúspěšnějších a nejoblíbenějších motocyklových jezdců posledních patnácti let už nežije. Nicky Hayden dnes prohrál svůj nejdůležitější závod, boj o vlastní život.

Nicky Hayden byl klinicky už mrtvý několik dní. Nyní se rozhodla jeho rodina už nadále „neprodlužovat“ život na přístrojích.

Už včera přišla z nemocnice «Ospedale Maurizio Bufalini» zpráva, že rodiče a příbuzní Nickyho Haydena se rozhodli, během 24 hodin nechat přístroje, které ho udržovali při životě, odpojit.

Statement z kliniky byl zaslán E-Mailem, který potvrdil smrt ex-mistra světa MotoGP. Ten ale měl hodinu určení 19.XX hod. – byl tedy předčasně rozeslán na italská média. Z toho vyplývá, že smrt 35-letého Američana měla být oficiálně oznámena až v pondělí večer. Klinika se mezitím druhým E-Mailem za tuto hodně nepříjemnou chybu omluvila.

Nicky Hayden, pilot MS-Superbike z týmu Red Bull Honda, kolidoval minulou středu v blízkosti závodního okruhu v Misanu na svém závodním silničním kole s černým Peugeotem 206 CC a přivodil si těžké zranění hlavy.

Havárie se udála kolem 14 hodiny, kdy Nicky Hayden necelých 100 metrů od «Misano World Circuit Marco Simoncelli» na křižovatce ulic Via Raffaelli a Via Tavoleto narazil do osobního auta. Policie se ještě oficiálně nevyjádřila, kdo ne této nehodě nese vinu.

35-letý Američan z Owensboro v Kentucky byl vymrštěn do předního skla uvedeného automobilu a těžce zraněn. Hayden byl nejprve transportován do nemocnice v Rimini a v 17 hodin potom helikoptérou do speciální neurologické kliniky «Ospedale Maurizio Bufalini» v Ceseně.

Hayden utrpěl krvácení do mozku a mnohočetné zlomeniny v hrudní oblasti a také zlomeniny pánve.

Hned od začátku se Hayden nacházel ve «velmi kritickém stavu», takže Hayden nesměl z tohoto důvodu být operován.

Ve čtvrtek večer přiletěli do Itálie a přišli do nemocnice Nickyho bratr Tommy a maminka Rose, aby podpořili těžce zraněného společně s jeho snoubenkou Jackie. Otec Earl nemohl kvůli kvůli srdečním zdravotním problémům leteckou cestu nastoupit.

V pondělí odpoledne odpojili lékaři přístroje a prohlásili mistra světa MotoGP 2006 za mrtvého.

Jeden z nejoblíbenějších jezdců současnosti

Nicky Hayden se stal 2002 šampionem US-Superbike a rok poté debutoval na okruhu Suzuka/Japonsko v MS-MotoGP.

Díky své otevřenosti, vždy s úsměvem na rtech, s pozitivním postojem v jakékoliv živorní situaci, se stal tento Američan velmi rychle jedním z nejoblíbenějších pilotů v éře MotoGP.

Když se Nicky 2006 při Showdown ve Valencia stal mistrem světa - porazil tehdy v krimi závodě Valentina Rossiho (ten havaroval a Hayden byl odmávnut v cíli jako třetí), stal se «Kentucky Kid» nesmrtelný.

Hayden závodil 2003 až 2008 za tovární tým Repsol-Honda, od roku 2009 pak pět let za tovární tým Ducati. 2014 a 2015 podepsal smlouvu s týmem Honda-Open-Class u Jorge Martineze. Mezi 2003 až 2015 získalo startovní číslo #69 ve 218 závodech celkem 28 pódiových umístěn, z toho celkem 3 vítězství: Jedno v Assenu a dvě v Laguna Sece. 5x odstartoval do závodu MotoGP z Pole-Position, 7x zajel nejrychlejší kolo v závodě. Celkem nasbíral v závodech MotoGP 1698 mistrovských bodů.

2016 přešel Hayden s Honda Motor Europe do MS-Superbike, kde ve své první sezóně obsadil celkově umístění v Top-5, když vyhrál deštivý závod v Sepangu a celkem získal tři další pódiová umístění. Hayden za tým Ten Kateho absolvoval 38 závodů MS-Superbike a nashromáždil dohromady 288 mistrovských bodů.

Nicky se chtěl stát prvním jezdcem v historii, který by byl šampionem US-Superbike, MotoGP- a WorldSBK.

Nikdy na Tebe nezapomeneme, Nicholasi Patricku Haydene. R.I.P. Nicky!



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama