Reklama

MS-Moto2 2018: News na startovním roštu

KTM se šesti motocykly, Suter pouze se dvěma - to jsou novinky z posledního týdne na startovním roštu Moto2 pro sezónu 2018.

Před Grand Prix ve Valencii jsou prakticky všechny týmová místa v MS-Moto2 na rok 2018 obsazena. V posledních týdnech se totiž konalo několik překvapení.

Z kubatury Moto2 postoupili v minulém roce Zarco, Rins, Folger a Lowes do královské kubatury MotoGP. Na rok 2018 jsou plánovány rovněž čtyři přestupy - v týmu Marc VDS Honda je to mistr světa Franco Morbidelli, stejně jako druhý v MS Tom Lüthi a také japonský jezdec Takaaki Nakagami do týmu LCR-Honda. Belgičan Xavier Siméon byl potvrzen týmem Avintia Ducati.

Zatímco vloni z Moto3 do Moto2 postoupilo celkem 7 pilotů: Mistr světa Brad Binder, třetí ze šampionátu Jorge Navarro a dále Francesco Bagnaia (4. v MS), Fabio Quartararo, Stefano Manzi, Khairul Idham Pawi a Andrea Locatelli; tak letos to jsou ze špice kubatury pouze dva: Mistr světa Joan Mir a vícemistr světa Romano Fenati.

Velké změny ale nastaly při rozdělení materiálu: V Moto2 totiž KTM v sezóně 2018 kromě továrního týmu Red Bull-Ajo (Oliveira, Binder) bude nově zásobovat švýcarskou stáj CGBM (Sam Lowes a buď Raffin nebo Lecuona) a také dosavadní tým Kiefer Racing (Aegerter a Cortese).

Týmový majitel CGBM Fred Corminboeuf sice zkoušel získat při GP Aragónu získat některé jezdce jako Quartararo, Cortese, Bendsneyder nebo Gardner za sponzorský příspěvek 500.000 až 600.000 Euro, ale byl na všech frontách odmítnut.

O několik dní později mu sice nabídl Sito Pons za svého mladšího syna Edgara hodně tučný sponzorský příspěvek, ale byl odmítnut...!

Těžko pochopitelné: Corminboeuf sice Ponsovi řekl, že nepotřebuje žádného jezdce se sponzorskými penězi, ale: Sponzoři Interwetten, Garage Plus a CarXpert už na palubě nejsou, podnikatel Olivier Métraux, od roku 2010 financoval tento tým Moto2 (v sezónách 2010 až 2012 ho vedl ještě Alain Bronec - CIP Moto-) se distancoval od závodní stáje CGBM.

A dle posledních zpráv nemá Corminboeufův tým rozhodně peníze - jedná se minimálně o 2 miliony Euro - pohromadě a závodní osud této závodní stáje je hodně nejistý...

Název CGBM odpovídá jménům majitelům, kterými jsou Fred Corminboeuf, Matthieu Grosdecoeur, Gilles Bigot a Julien Marechal. Přičemž Bigot už dávno částečným majitelem není a oficiální týmový šéf Fred Corminboeuf při zámořských závodech dokonce chyběl. Hovoří se o nezaplaceném hospitality, o dluzích továrně Kalex a posledním shnilým jablíčkem v seznamu pohledávek byl neplánovaný transport zraněného Lüthiho z Malajsie.

„Tento tým je otevřeným minovým polem“, vyjádřil se o něm jeden z jezdeckých manažérů.

Tým AGR 2017 závodil nejdříve s Yonnym Hernandezem a od Aragónu s Joem Robertsem, ovšem před zámořskými závody svou účast v šampionátu MS definitivně ukončil a neuvidíme ho ani v sezóně 2018.

To stejné platí i pro tým Petronas Raceline Malaysia s Hafizhem Syahrinem. Ovšem malajský SIC Racing z Moto3 převzal jak jedenáctého v MS Syahrina včetně budgetu od Petronasu a také motocykly Kalex.

Změna v týmu SKY VR46: Luca Marini nahradí zklamání sezóny Stefana Manziho, který se tak stane týmovým kolegou Pecca Bagnaie.

Skandály pronásledovaný tým Forward Racing se propadá do výsledkového průměru a jeho jezdci Marini a Baldassarri jsou v MS až na místech: 14 a 16. Forward bude mít v roce 2018 následující sestavu, pokud se nic nezmění: Stefano Manzi (aktuálně v MS 24.) a Brazilec Eric Granado - lídr ME-Moto2.

V Marc VDS postoupí Franco Morbidelli do MotoGP, místo něho přijde 2018 mistr světa Moto3 Joan Mir, a ten tak bude týmovým kolegou Alexe Márqueze.

Nizozemský tým RW Racing letos závodí s Axelem Ponsem a svůj tým rozšiřuje na dva jezdce: Joe Roberts a Steven Odendaal pojedou japonské motocykly NTS.

Tým Kiefer Racing byl za pomoci Brita Davida Pickwortha prodán jednomu ruskému investoru a tak místo jednoho jezdce nasadí dva piloty: Těmi budou Domi Aegerter a Sandro Cortese. Místo motocyklů Suter budou stát v boxu tohoto mistrovského týmu z roku 2011 motocykly KTM.

Za tým SAG je zatím jasný pouze Isaac Vinales. Druhým jezdcem by měl být Francouz Jules Danilo, závodící 2017 za Marinelli-Rivacold-Honda vedle Romana Fenatiho v MS-Moto3.

Týmy Moto2 2018

Estrella Galicia 0,0 Marc VDS: Alex Márquez, Joan Mir (Kalex)

CGBM Evolution: Sam Lowes, Iker Lecuona (KTM)

Federal Oil Gresini: Jorge Navarro (Kalex)

Idemitsu Honda Asia: Khairul Pawi, Tetsuta Nagashima (Kalex)

Forward Racing: Stefano Manzi, Eric Granado (Kalex)

Kiefer Racing: Dominique Aegerter, Sandro Cortese (KTM)

Italtrans Racing Team: Mattia Pasini, Andrea Locatelli (Kalex)

Dynavolt Intact GP: Xavi Vierge, Marcel Schrötter (Suter)

SKY Racing Team VR46: Francesco Bagnaia, Luca Marini (Kalex)

Tech3: Remy Gardner, Bo Bendsneyder (Tech3)

Marinelli Rivacold Snipers: Romano Fenati (Kalex)

Pons HP 40: Héctor Barbera, Lorenzo Baldassarri (Kalex)

RW Racing: Steven Odendaal, Joe Roberts (NTS)

SAG Team: Isaac Vinales, Jules Danilo (Kalex)

Speed-up Racing: Danny Kent, Fabio Quartararo (Speed-up)

Tascaracing: Simone Corsi, Federico Fuligni (Kalex)

Red Bull Ajo KTM: Miguel Oliveira, Brad Binder (KTM)

Petronas SIC Racing: Hafizh Syahrin (Kalex)



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama