Reklama

MotoGP 2017: Vše konečně začíná

Čas relativního klidu je pryč, těsně před námi je první oficiální test MotoGP™ 2017. Ten se koná 30. ledna až 1. února na Sepang International Circuitu v Malajsii.

Po dvoudenním testu na Circuitu Ricarda Torma ve Valencii bezprostředně po skončení sezóny 2016 a posledním závodě Grand Prix 2016 následovala dlouhá zimní přestávka. Ta nyní skončila a celé startovní pole se připravuje na první On-Track test, který se koná na trati International Circuit v Malajsii od 30. ledna do 1. února, kde se bude testovat 3 dny. Připravili jsme pro vás všechny důležité informace, které se tohoto testu týkají:

Honda

2016 zažil tým Repsol Honda Team s Marcem Marquezem a s Danim Pedrosou hodně těžkou předsezonní testovací fázi. Letos by to mělo být úplně jinak. Aktuální mistr světa MotoGP™ Marquez ukončil testy na místě druhém, jeho týmový kolega Pedrosa se rovněž ve výsledcích testů nacházel v Top-5.

Cal Crutchlow (LCR Honda) skončil suverénně jako nejlepší satelitní pilot hned za nejrychlejším kvintetem a dokonce zajel úplně stejný čas jako legendární Rossi. Z obou dvou pilotů týmu Estrella Galicia 0,0 Marc VDS byl i tentokrát lepší Jack Miller než Tito Rabat, ostatně Španěl stojí před svou rozhodující sezónou.

Třídenní testování v Sepangu má za sebou i testovací pilot HRC Hiroshi Aoyama a jistě svým továrním jezdcům připravil poslední mistr světa 250tek tu nejlepší motorku. Společně s Japoncem zde v Sepangu byli na trati i testovací týmy MotoGP™ továren KTM, Aprilia, Ducati, Suzuki a Yamaha.

Yamaha

První test Mavericka Vinalese za tým Movistar Yamaha nemohl dopadnout lépe, než dopadl. Španěl ukončil první své svezení s motocyklem Yamaha s nejlepším časem vůbec, zkušený týmový kolega Valentino Rossi zas nebyl o mnoho pomalejší než Vinales.

Zatímco hodně týmů ze startovního pole MotoGP™ absolvovala na konci sezóny 2016 ještě jeden test v Jerezu - společně s jezdci a týmy z WorldSBK, tak tým Movistar Yamaha s oběma piloty Rossim a Vinalesem dala přednost privátnímu testu, kam se v pondělí vrátí. Podpořeni budou na testech zkušeným Japoncem Katsuyuki Nakasugaou.

Oba dva jezdci týmu Monster Yamaha Tech 3 Johann Zarco a Jonas Folger mají za sebou rovněž test v Sepangu koncem sezóny 2016, přičemž při testování ve Valencii oba dva Rookies doslova šokovali svými výkony své nové konkurenty.

Ducati

Trojnásobný mistr světa MotoGP™ Jorge Lorenzo přestoupil 2017 od «modrých» k «červeným». Na testech ve Valencii při prvním svezení s motocyklem Ducati zaostal za ex-kolegou Rossim o zanedbatelných 35/1000 sec. Po devíti letech u Yamahy se letos objeví na startu poprvé s motocyklem Ducati. Továrna z Borgo Panigale se nachází neustále ve stoupajícím trendu, což potvrdila dvěma vítězstvími v loňské sezóně.

Dovizioso stojí před svou pátou sezónou u «červených». Italská značka si dal jednoznačně za úkol, od vítěze závodů Grand Prix zaútočit na titul mistra světa.

Samozřejmě všechny motocyklové fanoušky nejvíce zajímá, zda bude Lorenzo u Ducati úspěšnější než Rossi: Ten během svých 35 závodů Grand Prix za «červené» získal v letech 2011/2012 pouhá tři pódia.

Tovární tým Ducati bude i letos podporován testovacím jezdcem nejvyššího kalibru: Dvojnásobným mistrem světa MotoGP™ Caseym Stonerem.

Satelitní jezdci s motocykly Ducati Alvaro Bautista (Pull&Bear Aspar Team) a Hector Barbera (Avintia Racing) dokázali při posledním testu v Jerezu 2016 být úplně na špici časové tabulky. Pilot týmu Octo Pramac Yakhnich Danilo Petrucci je potom jediným jezdcem ze zákaznických týmů, který bude mít k dispozici model motocyklu Desmosedici 2017, když si ji zasloužil vítězstvím v interním týmovém duelu se Scottem Reddingem.

abraham aspar ducati test abaja 1 jerez abaja 3 jerez

Čeští fanoušci jsou jistě zvědavi na comeback v královské kubatuře brněnského jezdce Karla Abrahama, který na listopadových testech v Jerezu patřil s motocyklem Ducati GP15 mezi ty nejrychlejší.

Suzuki

Překvapivým vítězstvím v Silverstone 2016 se podařil této japonské továrně návrat na nejvyšší pódiový stupeň. Do roku 2017 nastupuje Suzuki s úplně novým jezdeckým duem, které tvoří Andrea Iannone a z Moto2™ přicházející Alex Rins.

Zatímco Ital se při testech ve Valencii nacházel v Top-4, tak Rookie Rins se zranil a Sepang pro něho bude prvním faktickým seznámením s továrním motocyklem Suzuki kubatury MotoGP™.

Aprilia

Rovněž sestava u týmu Aprilia Racing Gresini je úplně nová, jezdeckou dvojici tvoří zkušený Aleix Espargaro a Rookie Sam Lowes. Ten se zatím proslavil v «Premier Class» především pády, zatímco starší z bratrů Espargarových nadchnul svými výkony svého nového chlebodárce.

Ovšem továrnu z Noale nečeká určitě lehká sezóna, pokud bude chtít potvrdit vzestupný trend ze sezóny minulé.

KTM

Po dlouhé testovací fázi a přípravě na vstup do šampionátu královské kubatury MotoGP™ debutoval nový Red Bull KTM Factory Racing Team s wild card ve Valencii a to v přímém souboji. Testovací jezdec Mika Kallio skončil v QP1 na 10. místě, do závodu, který ale nedokončil, odstartoval z 20. pozice na startovním roštu.

Na sezónu 2017 byli angažováni Bradley Smith a Pol Espargaro a určitě je nečeká vůbec lehká sezóna.

Sezóna 2017 nyní opravdu začíná!



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama