Reklama

Konec týmu Racing Forward?

Přes fantastické vítězství Lorenza Baldassarriho se nad týmem Forward majitele Giovanni Cuzariho stahují černá mračna. Platební morálka není tou nejsilnější stránkou tohoto manažera.

Zprávy italských médií o tom, že tým Forward-Moto2 nepřežije konec letošní sezóny, tedy především tři zámořské závody, jsou možná přehnané. Ale už od GP Brna 2017 - 19./21.8. - je veřejným tajemstvím, že tým okolo Giovanni Cuzariho nemusí obdržet na sezónu 2017 žádné startovní místo.

Kdyby na tom nebylo ani zrnko pravdy, tak by třeba Lorenzo Baldassarri neustále nedostával nabídky od konkurenčních týmů, které hledají vítězné jezdce na sezónu 2017.

Ale momentálně se dá jen hodně těžce odhadnout, zda se Forward Racing objeví na startovním roštu 2017 nebo neobjeví. Samozřejmě, že existují platné jezdecké smlouvy jezdců Lorenza Baldassarriho a Rossiho nevlastního bratra Luca Mariniho, oba byli transferováni z VR46 Academy do týmu Forward.

Není ovšem žádným tajemstvím, že se v týmu Forward Racing po Cuzariho zatčení v červenci 2015 hromadí nezaplacené účty různým firmám, nedoplacené gáže jezdcům a technickému personálu.

Jak Kalex, tak 2D Data Recording, nebo třeba Öhlins jsou mezi těmi, kterým Cuzari dluží. A když už je opravdu problém hrozící soudem, tak tento manažer platí až v tom nejzazším možném termínu - s několika měsíčním, nebo dokonce ročním zpožděním.

Rovněž piloti jako Alex De Angelis, Colin Edwards, Loris Baz a Stefan Bradl stále ještě nedostali bezezbytku kompletní jezdeckou gáži, takže třeba otec Lorise Baze zaútočil Cuzarimu během GP v Jerezu 2016 přímo do obličeje...

Tato špatná platební morálka není pochopitelně vůbec příjemná ani VR46 Academy, takže Cuzari stojí pod hodně silným tlakem.

Od několika týdenního pobytu šéfa týmu ve vazbě v létě 2015, kdy šlo o daňové podvody, praní špinavých peněz a falšování dokladů, tak se několik sponzorů odvrátilo k týmu Forward zády a přestali samozřejmě takový tým finančně podporovat.

Na tom nic nezměnila ani skutečnost, že Baldassarri v sezóně 2016 už získal jedno druhé místo v Mugellu a senzačně vyhrál v neděli v Misanu - v celkové klasifikaci šampionátu je v Top-10.

Obě dvě místa na startovním roštu v královské kubatuře MotoGP ztratil šéf Forwardu Cuzari už po sezóně 2015, neboť Dorna rozhodně nebyla zvědava na negativní články o druhotřídním týmu královské kubatury. Navíc tato dvě místa Dorna potřebovala pro KTM 2017...

Forward vyhrál MS-MotoGP 2014 s Aleixem Espargaró na motocyklu Yamaha Open-Class, 2015 závodil s Bradlem a Bazem opět na Yamaze. Ovšem Stefan Bradl během sezóny 2015 v letní přestávce odešel do továrního týmu Aprilia. Jeho místo převzal nejdříve Claudio Corti, později Toni Elias.

Giovanni Cuzari provozuje svou závodní stáj s obrovským entuziasmem a náruživostí, ovšem peněžní otázka není silnou stránkou jeho týmu.

Proto mu Dorna a sdružení týmů IRTA položily nůž na krk. Forward Racing musí co nejrychleji doplatit dlužné částky mechanikům za rok 2015, jinak Cuzarimu propadnou obě dvě místa v Moto2 na startovním roštu 2017.

Forward není bohužel jedinou závodní stájí, která dluží různým dodavatelům závodního materiálu peníze.

Jsou to třeba týmu z Moto3 jako Racing Team Germany nebo TMW.

A jak to všechno nakonec dopadne? Tým SKY VR46 by sice rád obsadil druhé místo v Moto2 vedle Pecco Bagnaii dalším mladým Italem Stefanem Manzim, ale oficiální potvrzení tohoto týmu stále chybí. Proč? Valentino Rossi drží toto místo pro svého nevlastního bratra Lucu Mariniho. Ovšem ten může být kdykoliv nahrazen Baldassarrim, pokud by tým Forward opravdu zkolaboval. A «The Doctor» určitě pro svého rodinného příslušníka jménem Luca Marini nějaké místo v některém týmu najde.

Na otázku, proč IRTA a Dorna nezakročí tvrději proti notorickým neplatičům z řad majitelů týmů, odpovídá jeden z vrcholných funkcionářů - nechce být jmenován - hodně otevřeně: „To bychom ztratili více jak polovinu současných týmů“.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama