Reklama

Konec Suzuki a jaké mohou být následky...důsledky pro ostatní

Oznámení ukončení závodění značky Suzuki v «premier class» bude mít pochopitelně vliv na sestavení předních týmů MotoGP v následující sezóně. A jak by se mohl vyvíjet trh jezdců v přestupovém kolotoči? Podívejme se společně, co se třeba taky dá očekávat:

Celkem čtyři piloti mají smlouvy na sezónu 2023 buď už podepsané, nebo jsou těsně před podepsáním.

Marc Marquez má dlouholetou platnou smlouvu s týmem Repsol Honda.

Fabio Quartararo buď už má, nebo je těsně před prodloužením smlouvy, s továrním týmem Yamahy. Zřejmě bude vše oznámeno při jeho domácí Grand Prix ve dnech 13. - 15. května v Le Mans.

Francesco Pecco Bagnaia má smlouvu i na příští sezónu s Ducati Corse.

A podepsanou smlouvu s KTM má i Brad Binder.

Na 99,9 % je jisté setrvání Aleixe Espargaro v továrním týmu Aprilia.

Odchodem Suzuki by se uvolnilo místo pro nový tým na gridu MotoGP, myšleno pro Leopard Racing jako satelitní tým Aprilie...Aprilia totiž ztratí statut «concession teamu», tedy neomezené testování, 7 motorů k dispozici, takže potřebuje satelitní tým kvůli více informacím (tedy od 4 jezdců místo dosavadních 2).

Dvě volná pole na šachovnici by tedy mohla znovu spustit projekt Aprilia a jeho satelitního týmu, hodně bude také záležet také na situaci, jak dopadne volba mezi Razlanem Razalim a Yamahou. Ale také se stává úrodnou půdou pro Leopard Racing, který se nikdy netajil touhou vstoupit do MotoGP. A to by mohla být ta správná příležitost pro skupinu vedenou Flaviem Beccou, která před pár měsíci získala pro sebe mezinárodní okruh ve Viterbu.

Méně pravděpodobná je hypotéza, že by KTM mohla postavit druhý satelitní tým pod značkou Husqvarna nebo GASGAS či dokonce CFMOTO.

Co se týká jezdců, tak je doslova veřejným tajemstvím, že Joan Mir má namířeno do továrního týmu HRC místo Pola Espargara...Pol Espargaro by se mohl vrátit ke KTM, kde se mu dařilo nejvíce...

Hodně bude záležet na tom, jak se rozhodne Alex Rins, tedy kam povedou jeho další kroky? Nejvíce pravděpodobný je Rinsův příchod k satelitnímu týmu Yamahy, tedy k Razlanu Razzalimu do «WithU Yamaha RNF MotoGP Teamu». Španělský jezdec se s výjimkou sezóny 2021 vždy umístil od roku 2018 celkově v Top-5.!

V každém případě se tímto odchodem týmu «Suzuki Ecstar» roztočil přestupový kolotoč hodně brzy a především naplno. Následující hodiny a dny budou určitě zajímavé a možná budeme svědky nečekaných změn na gridu MotoGP 2023.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama