Reklama

Karel Abraham se vrací 2017 do MotoGP

Při závodě WorldSBK v Jerezu sice chyběl Karel Abraham kvůli viróze a vysokým teplotám, ale na přestupovém trhu co se týká týmů na novou sezónu 2017 si zachoval chladnou hlavu - má podepsanou smlouvu s týmem Aspar-Ducati do královské kubatury MotoGP!

Čtyřnásobný mistr světa Jorge «Aspar» Martinez ztratil v posledních letech několik sponzorů - firmou Bankia počínaje, až po Mapfre, Drive M7 a Power Electronics.

Tím tak nemá nejúspěšnější týmový majitel, který získal tituly mistrů světa v kubaturách 125 ccm: Bautista (2006), Talmacsi (2007), Simón (2009) a Terol (2011) zrovna «ustláno na růžích».

Martinez musel svůj tým Moto2 před dvěma roky zavřít, v kubatuře Moto3 se přeorientoval na indickou Mahindru, neboť od nich dostal na rozdíl od KTM či Hondy materiál zadarmo.

Peníze mu zkrátka chybějí, takže místo vítěze z Assenu Pecco Bagnaii nebo Jorge Martina pojedou za něho v Moto3 2017 Španěl Albert Arenas a Ital Lorenzo Dalla Porta (lídr šampionátu MSJ), když Martin podepsal v týmu Gresini-Honda a Bagnaia odešel do Moto2 k Rossimu - SKY VR46.

Jorge Martinez musel ale omezit své výdaje i v kubatuře MotoGP. Angažoval sedmého jezdce v GP-Motegi Alvaró Bautistu a pro něho objednal Desmosedici 2016, kterou nyní jezdí tovární piloti Dovizioso a Iannone.

Na druhé místo byl hodně dlouho kandidátem Yonny Hernandez, ovšem Kolumbijec letos hodně zklamal, a tak byl nahrazen českým jezdcem Karlem Abrahamem. Ten letos závodí v WorldSBK za tým Milwaukee-BMW, ale s motocyklem a s týmem nenašel společnou řeč.

Naopak s Asparem spolupracoval Abajův otec Karel Abraham sr. už v první sezóně zavedení kubatury Moto2, když jak Mike di Meglio a Julian Simon u Aspara, tak Karel Abraham začali společně sezónu 2010 s italskými podvozky RSV.

A svou roli jistě sehrály i velmi kvalitní vztahy mezi současným ředitelem závodního oddělení Ducati, kterým je Gigi Dall'Igna a Karlem Abrahamem sr. V letošním roce závodili za tým Pull & Bear-Aspar Eugene Laverty - vrací se nazpět do WorldSBK a Yonny Hernandez.

Nyní se vše ujasnilo: Abraham nahradí 28letého Yonnyho Hernandeze po skončení sezóny 2016 a po jeho 87 závodech v kariéře pilota v královské kubatuře. Hernandez závodil postupně za PBM Motorsport, u Pramacu a za Aspara.

26letý Karel Abraham, vítěz Moto2 ve Valencii 2010 na FTR a potom v královské kubatuře s Ducati (2011, 2012), ART-Aprilia (2013) a Honda (2014 a 2015) se vrací do «premier class» nazpět. Vloni byl po celou sezónu pronásledován zraněními - pocházejícími z crashe při GP Katalánska v Barceloně, ovšem nesmíme zapomenout, že pokud byl zcela zdráv a fungovala také motorka, byl schopen závodit s těmi nejlepšími: Hned ve své Rookie sezóně v MotoGP byl v soutěži «Rookie of the Year» až do posledního závodu ve Valencii bodově skoro shodný s Calem Crutchlowem, v roce 2014 vyhrál v Misanu při Grand Prix San Marina soutěž «Open Rider Classification».

Jeho nejlepšími výsledky v MotoGP jsou dvěma sedmá místa v Jerezu a v Silverstone v roce 2011 a stejné umístění ve Valencii 2012 a bylo to právě s motocyklem Ducati. Brněnský pilot má na svém kontě celkem 159 startů v Grand Prix, z toho 67 v královské kubatuře MotoGP. «Abaja» je na prvním místě mezi českými jezdci, co se týká počtu startů v 68leté historii Grand Prix.

Karel Abraham bude pilotovat motocykl Ducati GP15.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama