Reklama

Jezdcem roku 2016 kubatury Moto3 Brad Binder!

Čtenáři nejpopulárnějšího webu v německy mluvících zemích, tedy SpeedWeeku.com, volili na konci roku tradičně nejlepší jezdce jednotlivých kubatur Grand Prix.

V té nejslabší objemové třídě Moto 3 byl zvolen jednoznačně jako «Jezdec roku» Jihoafričan Brad Binder, tedy mistr světa 2016. Ten dostal celkem 36% ze všech odevzdaných hlasů, mimochodem i hlas od Motoforum.cz. Tím získal tuto prioritu už podruhé za sebou jezdec z týmu Aki Aja - vloni totiž vyhrál Miguel Oliveira s 24,2%.

V 18 závodech dokázal Brad Binder z týmu Red Bull KTM Ajo celkem sedmkrát vyhrát a kromě stál na stupních vítězů ještě v dalších sedmi závodech Grand Prix. Stal se tak prvním Jihoafričanem po Jonu Ekeroldovi v roce 1980, který vyhrál titul světového šampióna.

Jelikož volili především čtenáři z německy mluvících zemí, tak se na místě druhém umístil německý jezdec Philipp Öttl s motocyklem KTM z týmu Schedl GP Racing. Ostatně byl jediným Němcem v této kubatuře. Öttl si vyjel Pole-Position a umístění v Top-4 v Austinu, v Top-5 byl odmávnut v Rakousku a místo čtvrté získal v Japonsku, což byly highlighty jeho závodění v roce 2016. Dostal celkem 26% hlasů.

Na místě třetím neskončili ani vice-mistr světa Enea Bastianini nebo třetí v MS Jorge Navarro, nýbrž shodně dva Rookies: Nicolo Bulega a Fabio Di Giannantonio, oba se 7% hlasů.

Velké překvapení je ovšem obsazení místa čtvrtého: Maria Herrera. Sympatická Španělka, která na začátku sezóny vůbec nevěděla, zda v šampionátu bude vůbec startovat, vybojovala sice v týmu svého otce Antonia pouhých 7 bodů, ale pro letošní sezónu získala místo v týmu AGR-Moto3, který patří španělskému TV kuchaři Karlosu Arguinanovi.

Francesco Bagnaia se blýskl 2016 dvěma vítězstvími s motocyklem Mahindra a v MS se celkově umístil na místě čtvrtém. Za své výkony byl pak dokonce odměněn testem s motocyklem MotoGP-Ducati od týmu Aspar. Získal 5% hlasů a to znamenalo 5. místo.

Na šestém a sedmém místě následovali dva Rookies: Bo Bendsneyder - dvě pódiová umístění za tým Red Bull KTM Ajo a «čaroděj na vodě» Khairul Idham Pawi, vítěz dvou závodů GP - v Argentině a na Sachsenringu, když se stal vůbec prvním vítězem GP z Malajsie. Oba dva Rookies získali po 3%.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama