Reklama

Ještě než vyjedou na trať v Losailu nejsilnější motocykly

Podívejme se na některá fakta a statistiku premier-class před prvním letošním závodem, který začíná už dnes dvěma volnými tréninky na okruhu Losail International Circuit.

* Proti loňskému závodu v Kataru budou na startovním roštu chybět čtyři jezdci: Jonas Folger (dlouhodobě nemocný), Loris Baz (odešel do WSBK), Sam Lowes (bude závodit v Moto2) a Hector Barbera (bude závodit v Moto2).

* Přišlo ovšem pět Rookies z nižší objemové kubatury: Franco Morbidelli (8 vítězných závodů GP), Tom Lüthi (16), Xavier Simeón (1), Takaaki Nakagami (2). Pouze Hafizh Syahrin má z prostřední kubatury „jen“ pódia.

* Těchto 24 stabilních pilotů MotoGP získalo celkem 32 titulů mistra světa!

* Těchto 24 stabilních pilotů MotoGP vyhrálo celkem 461 závodů Grand Prix napříč všemi kubaturami.

* Dvanáct světových šampiónů tak tvoří startovní listinu stabilních pilotů MotoGP, tedy plných 50%.

* Dvanáct světových šampionů získalo celkem 32 titulů mistra světa a to zde ještě v historii nikdy nebylo.

* Devět z nich dokázalo vyhrát závody premier-class a bylo to celkem 215 závodů Grand Prix.

* 21 stabilních pilotů na startovním roštu závodu v Kataru vyhrálo celkem 461 závodů Grand Prix napříč všemi kubaturami.

* Nejstarším jezdcem je 39-letý Valentino Rossi, který své narozeniny oslavil v únoru.

* Nejmladším pak je Alex Rins, ten bude mít v den startu 22 let a 101 dní.

* Letos se pojede na Losail International Circuitu u6 po 15., a po 11. to bude závod za umělého osvětlení.

* Po 12. bude závod Grand Prix Kataru zahajovacím závodem celé sezóny.

* Yamaha zde dokázala vyhrát celkem 8x, včetně 4 vítězných závodů v posledních 6 letech.

* Hodna slavila úspěch celkem třikrát, naposled 2014 zásluhou Marca Marqueze.

* Ducati vyhrála rovněž třikrát, a to v letech 2007 až 2009, zásluhou Caseyho Stonera. V posledních třech letech stáli její piloti na pódiu: Andrea Dovizioso (2015 - 2017) a Andrea Iannone (2015).

* Nejlepším výsledkem Suzuki na okruhu Losail Circuit je čtvrté místo Johna Hopkinse v roce 2007. Vloni byl nejlepším Alex Rins na P9.

* Nejlepším výsledkem Aprilie bylo loňské šesté místo Aleixe Espargara. Do té doby zaznamenal nejlepší výsledek této značky v prvním závodě sezóny Colin Edwards v roce 2003 na okruhu Suzuka.

* Debut v MS zde vloni absolvovala značka KTM, a Bradley Smith byl odmávnut na P16.

* Vzhledem k tomu, že kubatura MotoGP se stala od roku 2002 kubaturou královskou, tak zahajovací závod roku dokázalo zatím vyhrát v této kubatuře pouze šest různých jezdců: Valentino Rossi, Loris Capirossi, Casey Stoner, Jorge Lorenzo, Marc Márquez a Maverick Vinales.

* Od roku 2002, se pouze třikrát stalo, že pozdější mistr světa nestál na pódiu při zahajovacím závodě: 2008 (Rossi), 2015 (Lorenzo) a v loňském roce (Márquez).

* Jedinými čtyřmi současnými jezdci, kteří vyhráli ve třídě MotoGP v Kataru a budou na startu i letos, jsou Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Marc Márquez a Maverick Vinales.

* Největší počet vítězství na okruhu v Losailu má Jorge Lorenzo - 6 výher (3 x MotoGP, 2 x 250 ccm, 1 x 125 ccm).

* Nováček roku a jezdec zákaznického týmu 2017, Johann Zarco, vedl prvních šest kol v Kataru v loňském roce, se stal jediným jezdcem na aktuálním startovním roštu, který vedl závod hned při svém debutu v MotoGP. Byl zároveň prvním od doby Maxe Biaggiho, který vedl zahajovací závod v Japonsku sezóny v roce 1998.

* Johann Zarco také zajel nejrychlejší kolo v závodě. S jeho třetím pódiem v posledním závodě ve Valencii v loňském roce, vyrovnal Johann Zarco počet pódií v premier-class svého krajana Érica Offenstadta.

* Svým vítězstvím ve Valencii v loňském roce se Dani Pedrosa (v rozmezí 11 let a 182 dní) dostal na třetí místo v seznamu jezdců s nejdelší vítěznou kariérou v premier class. Vede Valentino Rossi (rozmezí 16 let 351 dnů), druhý je Alex Barros (11 let 204 dnů). Pedrosa má nyní stejný počet vítězství v premier class jako dosáhl Eddie Lawson během své celé kariéry v závodech 500 ccm.

* Franco Morbidelli (2017) a Tom Lüthi (2016) jsou jedinými dvěma z pěti nováčků ve třídě MotoGP v letošním startovním poli, kteří dříve vyhráli v Kataru v některé z menších objemových kubatur.

* Při Grand Prix Kataru dosáhne Tom Lüthi na 250 startů v Grand Prix a stane se tak 14. jezdcem v historii mistrovství světa, kterému se to podaří. Bradley Smith pojede v neděli svůj 200. závod Grand Prix a Dani Pedrosa svůj 200. závod v kubatuře MotoGP.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama