Reklama

IRRC: Festival domácích jezdců v Imatře

57. Imatranajo IRRC ročníku závodů na bývalém okruhu Grand Prix - o mistrovské body se zde závodilo v letech 1964 až 1982 - nepřálo počasí, závod motocyklů Supersport se kvůli bezpečnosti nedojel až do cíle, bylo odjeto pouze 5 kol a tak se přidělovaly pouze poloviční body.

Ani skvělá konkurence zahraničních jezdců na čele s rychlostním rekordmanem Tourist Trophy a 13ti násobným vítězem z Isle of Man Peterem Hickmanem, ale nezabránila převaze domácích jezdců startujících s wild card, kteří dominovali v sobotních závodech dle chuti a nálady, i když bez nároku na body.

První závod IRRC Supersport musel být v Imatře po pěti kolech přerušen, ani Peter Hickman se neokázal proti domácím znalcům tratě prosadit a byl klasifikován jako třetí.

Už startovní procedura k prvnímu závodu IRRC Supersport v Imatře byla dost hektická. Nejdříve chyběli na roštu 13-násobný vítěz TT Peter Hickman a jeho týmový kolega Pierre-Yves Bian, kteří přijeli na startovní rošt později. A obsazeno nebylo ani místo Jorna Hamberga, který skončil v Qualifying třetí... Před ním se umístili Pauli Pekkanen a náš Marek Červený.

Bian sice odstartoval nejlépe, ale brzy ho vystřídal Polesetter Pekkanen. Lokalmatador měl už po prvním kole náskok 4 sekund před překvapením sobotního závodu, Romain Cleaz-Savoyenem, Hickman jel pátý před Červeným.

Po třech z deseti plánovaných kol už byl Hickman druhý, ovšem na lídra závodu ztrácel 7,5 sekundy, to už ale chyběl obhájce titulu Červený.

V šestém kole havaroval Fin Jyri Kuosa a jeho motorka Suzuki zůstala ležet uprostřed tratě. V tuto dobu ještě vedl Pekkanen před krajanem Lahtim o 2,8 sekundy.

Po dlouhé přestávce, kdy se trať čistila, najeli jezdci znovu ke startovní proceduře a později objeli zaváděcí kolo; to se ale spustil déšť a povrch tratě byl pod vodou. Jezdci signalizovali, že za těchto životu nebezpečných podmínek závodit nebudou. Byl tak byl ukončen a byl vyhlášen stav po 5 kolech (tedy 5x 4,950 km), ovšem s rozdělením pouze polovičních bodů: Vítězem byl prohlášen lokalmatador Pekkanen, za ním se umístili Lahti, Hickman a Lehtiranta. V šampionátu IRRC vyhrál Romain Cleaz-Savoyen, druhý se umístil Anssi Koski a třetí Frotscher.

IRRC Supersport, Imatra, Race 1: 1. Pauli Pekkanen (FIN)*, Triumph, 5 kol. 2. Eemeli Lahti (FIN)*, Yamaha. 3. Peter Hickman (GB)*, Triumph. 4. Niko Lehtiranta (FIN)*, Yamaha. 5. Romain Cleaz-Savoyen (F), Kawasaki. 6. Pierre-Yves Bian (F)*, Triumph. 7. Anssi Koski (FIN), Suzuki. 8. Sebastian Frotscher (D), Yamaha. 9. Rhys Hardisty (GB), Yamaha. 10. Mikko Uski (FIN)*, Honda.

Neohrožovaným vítězem prvního závodu IRRC Superbike na okruhu «Jarno Saarinen Circuit» systémem start-cíl se stal lokalmatador Erno Kostamo. Stupně vítězů doplnili Eemeli Lahti (FIN) a jako vítěz IRRC třetí v cíli Lukas Maurer (Ipone by Tekno Parts/FMS), teprve jako čtvrtý byl odmávnut Peter Hickman (PHR Performance) .

IRRC Superbike, Imatra, Race1: 1. Erno Kostamo (FIN)*, BMW, 10 kol za 21:01,126 min. 2. Eemeli Lahti (FIN)*, Yamaha, 13,394 sec zur. 3. Lukas Maurer (CH), Kawasaki, +13,476 sec. 4. Peter Hickman (GB)*, BMW. 5. Nico Müller (D), BMW. 6. Ville Valtonen (FIN)*, BMW. 7. Didier Grams (D), BMW. 8. Joey den Besten (NL), Kawasaki. 9. David Datzer (D)*, BMW. 10. Luca Gottardi (I), BMW.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama