Reklama

I. memoriál bratří Štaudů ve Vranově u Brna

Motokrosový areál Zbrojovky Brno ve Vranově u Brna (tzv. Vranovský žleb) se do historie zapsal již v roce 1966 a to díky nápadu bratrů Karla a Miroslava Štaudových, kteří si už dlouho pohrávali s myšlenkou na vytvoření podmínek pro tehdy rozvíjející se motokrosový sport.

A tak hlavně díky jim vznikla nová motokrosová trať, která se velmi záhy stala vyhledávanou lokalitou pro svou polohu ve středu republiky a pro svou neopakovatelnou členitost. Nic, co se ve Vranově událo, nebylo bez přímé účasti Mirka a Karla, nebo alespoň s jejich vědomím. Nejdříve tu sami závodili a po ukončení jejich kariéry se věnovali motokrosu i nadále jak nejlépe uměli.

Oba bratři závodili na motocyklech, které byly poplatné tehdejší době a velkou satisfakcí jim byla skutečnost, že na sebe upoutali pozornost svými výkony a za ně jim byl zapůjčen tehdy světově proslulý speciál ESO 500 ccm. Byli rovněž dlouholetými činovníky AMK Zbrojovka Brno, v jehož barvách Vranovský žleb fungoval. Po skončení aktivního závodění se oba zapojili do klubové práce. Karel Štaud byl zvolen předsedou AMK Zbrojovka a jeho bratr Miroslav byl vedoucím sportovního odboru a trenérem motokrosu, zároveň ale aktivisticky pracoval i jako trenér metodického motokrosového střediska jihomoravského kraje.

1 memorial bratri Staudu11 memorial bratri Staudu21 memorial bratri Staudu3

V době kdy se snažili ukořistit pořádání závodů vyšších typů, měli povinnost zajistit či vyrobit startovací zařízení, které padá proti jezdcům. AMK se musel k tomu postavit čelem a začít s jeho výrobou. Za své si to vzal Miroslav Štaud st., byl u výroby a stavby od začátku až do konce, vyřešil konstrukčně zvedání i padání branek. To už byl od roku 1966 v akci „Z“ postupně budován jeden z našich nejlepších tuzemských motokrosových areálů, jakým Vranovský žleb bezesporu je. Své první zkušenosti tady v motokrosu získával pod vedení svého otce i Miroslav Štaud junior, později úspěšný československý a český reprezentant, který jezdí dodnes. Mechanika mu dělal až do posledních let jeho otec, který mu předával své zkušenosti, získané za dobu své aktivní kariéry.

Miroslav Štaud ml. několik let startoval v dresu SVS Strakonice, reprezentoval v závodech mistrovství světa, v roce 1991 se stal historicky prvním vítězem halového motokrosu v brněnském Rondu a stále ještě aktivně závodí ve třídě Veterán, kde si vloni vyjel titul mistra republiky v kategorii veterán nad 50 let.

Díky bratrům Štaudových se z vranovského závodiště stala jedna z nejvyhledávanějších motokrosových tratí v Česku a po jejich odchodu zůstala nezacelená jizva na motokrosových srdcích všech jezdců z České republiky. Proto se vranovští pořadatelé, společně s rodinou Štaudových a MÚ Vranov rozhodli uctít památku obou bratrů vzpomínkovým prvním ročníkem závodu Memoriálu bratří Štaudů.

Vzpomínkový závod je vypsán pro všechny věkové kategorie, pro jezdce s licenci i bez licence, pro všechny druhy a typy motokrosových motocyklů. Koná se 30. července 2016 od 8:00 h. ve Vranově a je vypsán pro každého, kdo chce svou účastí zavzpomínat na oba bratry, kteří se nesmazatelně zapsali do motokrosové historie nejen na jižní Moravě.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama