Reklama

Hodnocení Čechů na GP v Brně

Stejně jako vloni, tehdy ještě ovšem na minulém webu, si na závěr brněnské Grand Prix zhodnoťme české jezdce, respektive české týmy, jak se ukázali fanouškům během závodního víkendu na Masarykově okruhu.

Na startu byli celkem tři čeští jezdci a jeden Australan v českých službách. A jaké známky by od nás dostali?

Jakub Kornfeil - 6. místo v Moto3, za „2“.

K absolutní spokojenosti a k dosažení „1“ to chtělo pódium, ke kterému zase nebylo tak daleko. Ve všech trénincích Kornfeil patřil k nejrychlejším, po kvalifikaci se postavil na P8 do třetí řady.

V závodě se pohyboval Kornfeil od P3 (L1 a L2) až po P7 (L5 až L8; resp. L14), aby byl nakonec v cíli odmávnut v Top-6. Lépe dojel během svých 7 startů v Brně - od roku 2010 - pouze jednou, a to ve své Rookie sezóně v GP, tedy 2010, na P5.

Faktem je, že ke kýžené „1“ mu chybělo pódiové umístění, ve které od začátku závodu všichni čeští fanoušci doufali a přáli si druhé české pódiové umístění na Masecu, od roku 2007, kdy ho získal Lukáš Pešek.

Karel Hanika, 16. místo v Moto3, za „2“.

S wild card startující Karel Hanika předvedl v Qualifying Moto3 doslova zázrak, když kvůli crashi - jak řekl, byla to jeho chyba - objel pouze 2 měřená kola a přesto si vyjel P13 a tedy 5. řadu startovního roštu.

V závodě neodstartoval lokalmatador nejlépe, a z prvního kola se vrátil až na P21. Pak se Hanika propadl na P25, dokonce v L7 na P26. Po absolvování 9. kola se ale začal posunovat dopředu, a jelikož on se v sedle svého motocyklu KTM za hodně tvrdých podmínek udržel - na rozdíl od některých konkurentů - tak se posouval dopředu až na konečné P16, na kterém byl také odmávnut.

Hanika by dostal „1“, kdyby se mu podařilo v Brně bodovat, ovšem udělat pořádný Set-up na mokro během pouhých 15 minut, se prostě nepodaří jen tak od ponku a navíc Hanika s aktuálním motocyklem ještě nikdy na mokrém povrchu nejel.

V závodě byl tedy odmávnut na P16, lépe dojel v Brně pouze v Rookie sezóně GP, 2014 byl klasifikován v cíli na P15.

„Čech“ Anthony West, 10. místo v Moto2, za „2“.

Australský ´vodník´ Anthony West startoval letos na Masarykově okruhu za český tým Montáže Brož s nepříliš aktuálním motocyklem značky Suter.

V trénincích končil oblíbený „klokan“ buď poslední (FP2/FP3 a QP) nebo předposlední (FP1), ovšem deštivá neděle Westovi nahrála do karet. Už ve warm upu obsadil doslova fantastické P7 a v závodě překonal sám sebe.

Po startu závodu z P29 se hned během prvního kola probojoval na P22. V každém dalším odjetém kole se zlepšoval o dvě místa, takže po 4. kole se už nacházel v Top-15, tedy v bodech. V 10. kole byl na Live Timingu na P14, za další 3 kola mu patřila P13, do posledního kola vjížděl těsně za Top-10, ale jelikož Cortese ve 20. kole havaroval, tak byl v cíli odmávnut v Top-10.

Tonda West startoval v Brně poprvé v roce 1999 ve 250kách, o rok později byl odmávnut ve stejné kubatuře v Top-10. 2004 zajel na Masarykově okruhu svůj nejlepší závod, dokončil ho na P4, opět v 250kách. V MotoGP dojel 2008 v Top-5. Letos to pro něho byl už jeho 16. start na Masarykově okruhu, vynechal GP České republiky pouze v roce 2009.

V Moto2 nevynechal West v Brně ani jeden závod, ale ani jednou dosud nebodoval, až letos.

Rovněž pro tým Montáže Brož to muselo být velké zadostiučinění, s Britem Reou 2012 se český tým umístil na P23, s Čechem Popovem 2014 cílový šachovnicový praporek neviděli.

Nebýt nepodařené kvalifikace by si australský legionář vyjel určitě „1“.

Filip Salač - out a 11. místo v Red Bullu, za „2“.

Český jezdec v Red Bull Rookies Cupu nijak nezazářil, ale také nezklamal: Prostě za „chvalitebně“. Vyšla mu celkem dobře kvalifikace - P13.

V sobotním závodě neodstartoval nejlépe, ale brzy se ze závodu vytratil, když havaroval a kvůli porouchané převodovce vzdal z beznadějné pozice.

V nedělní odvetě se Salačovi nepodařil opět start, po velmi dobré stíhací jízdě ale bojoval o pozici v Top-10 a nakonec projel cílem jako 11.

Vzhledem k jeho první sezóně tak dostal známku „2“.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama