Reklama

Fin Patrik Pulkkinen nejmladším jezdcem cirkusu Grand Prix

V MS-Moto3 uvidíme letos poprvé jednoho stabilního jezdce ročníku 2001: Fin Patrik Pulkkinen postoupil z Red Bull Rookies Cupu a stal se tak novým nejmladším jezdcem v cirkuse Grand Prix.

Celkem překvapivě byl v závěru sezóny 2016 prezentován v továrním týmu Peugeot MC Saxoprint jako týmový kolega našeho Jakuba Kornfeila - naopak nejzkušenějšího jezdce kubatury Moto3, který dosud nevynechal ani jeden z 88 odjetých závodů této kubatury a se svými 127 starty v «Lightweight» 125 ccm/Moto3 je bezkonkurenčně na čele v počtu startů v nejslabší kubatuře GP - prezentován Fin Patrik Pulkkinen, narozený 14. března 2001.

S wild-card ve finále MS-Moto3 ve Valencii to zatím byl Raul Fernandez, který vloni byl nejmladším účastníkem závodů GP, když nahradil zraněnou Marii Herreru v týmu MH6 Laglisse. Fernandez za sebou zanechal skvělý dojem: V Qualifying si vyjel P19 na startovním roštu, v závodě pak za odmávnutí na P11 dokonce získal mistrovské body. Tento španělský náhradník se narodil 23. října 2000, tedy už v novém tisíciletí.

Mimochodem: Valentino Rossi už závodil v královské kubatuře a Fernandez ještě nebyl na světě. Ovšem prvním jezdcem nového tisíciletí nebyl Fernandez, nýbrž Němec Tim Georgi, který se vloni rovněž s wild card objevil na Sachsenringu.

Jeho mohli následovat dva Japonci: Rei Sato a Ayumu Sasaki. To se ale v praxi nestalo – Sato havaroval při tréninku na domácí Grand Prix tak nešťastně, že do závodu vůbec nenastoupil, Sasaki měl o něco více štěstí, kvalifikoval se sice do závodu GP Malajsie jako náhradník za Eneu Bastianiniho, ale v závodě neobjel šampion Rookies-Cupu ani jedno kolo.

Nejmladším pilotem historie tak zůstává nováček u Ducati Jorge Lorenzo. Rodák z Mallorky absolvoval svůj debut 2000 v závodě 125-ccm v Jerezu, a bylo mu přesně 15 let a 1 den. Páteční trénink musel ještě tehdy vynechat, nedosáhl totiž na věkový limit 15 let!

Nejmladším vítězem závodu GP je potom Brit Scott Redding, ten vyhrál svůj domácí závod 2008 ve věku 15 let a 170 dní. Ve stejném dni získal Marc Márquez – tehdy rovněž 15letý - své první pódium, když byl na okruhu Donington Park Circuit odmávnut aktuální šampion MotoGP v Top-3.

Mezitím byl zaveden věkový limit 16 let, takže rekordy Lorenza a Redding není možné překonat. Pokud se na ně nebude vztahovat nějaká výjimka od Dorny a IRTA.

Ta poslední se týkala francouzského jezdce Fabia Quartarara, ten absolvoval svůj debut v MS jako 15-letý. A výjimka mu byla udělena proto, že dva roky v řadě dominoval ve španělském šampionátu CEV-Moto3.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama