Reklama

Fakta a zajímavosti kubatury Moto3

Vítěz z Kataru Joan Mir cestuje jako favorit kubatury Moto3 ke druhému závodnímu víkendu na okruh Thermas de Rio Hondo.

Joan Mir z týmu Leopard-Honda, který mimochodem 2016 vyhrál na novém okruhu Red Bull-Ring, se stal vítězem letošního úvodního závodu této kubatury Moto3 v Kataru. Za ním byli odmávnuti John McPhee, Jorge Martin, Aron Canet a Romano Fenati, tedy čtyři další jezdci s motocykly Honda. Nejlepším jezdcem KTM byl Andrea Migno na 6. místě, Mahindra/Peugeot zažila daleko horší situaci, nejlepším jezdcem s tímto motocyklem byl Jakub Kornfeil na 20. místě.

• Vítěz Kataru Joan Mir ukončil závod Moto3 v Argentině 2016 na 5. místě, ačkoliv to byl teprve jeho třetí závod Grand Prix. A byl nejlépším jezdcem, který bude na startovním roštu i letos ve stejné kubatuře.

• V Kataru vyhrál Mir svůj druhý závod Moto3. Bylo to 35. vítězství španělského jezdce v dosavadních 89 závodech Moto3. Posledním Španělem, který dokázal vyhrát dva závody Moto3 v řadě, byl Alex Rins v sezóně 2014.

• Posledním jezdcem, který dokázal vyhrát dva závody Moto3 v řadě, byl Brad Binder 2016 v Silverstone a v Misanu.

• Romano Fenati, Livio Loi, Philipp Öttl a John McPhee jsou jedinými jezdci ve startovním poli Moto3, kteří v Americe stáli aspoň jednou na stupních vítězů.

• Romano Fenati je naopak jediným jezdcem ve startovním poli jezdců Moto3, který dokázal už v Argentině vyhrát: 2014. Vloni na mokru skončil jako 20., ačkoliv startoval z 2. místa na startovním roštu. 2015 musel vyjet do závodu až z posledního místa na startovním roštu, neboť po kolizi s Niklasem Ajem ve Warm-upu dostal od Race Direction 3 trestné body a na svém kontě už mě jeden z minulé sezóny.

• John McPhee se umístil v Kataru jako druhý - při svém prvním startu za novou stáj British Talent Team - bylo to jeho třetí pódium vůbec, během 82 startů v Grand Prix. Vloni byl v Argentině odmávnut na 7. místě - tehdy ještě s motocyklem Peugeot – z 28. místa na roštu.

• Jorge Martin, který 2017 přestoupil z Mahindry na Hondu, se umístil v Kataru jako třetí. Bylo to jeho druhé pódium v kariéře vůbec, první získal 2016 v Brně za deště, vyhrál John McPhee.

• KTM je jedinou značkou, která v Argentině stála v kubatuře Moto3 na Pole-Position. Ovšem vyhrát zde dokázal s rakouským motocyklem pouze Romano Fenati v roce 2014.

• Nejlepším umístěním aktuálního českého jezdce v závodě GP Argentiny bylo 9. místo Jakuba Kornfeila v roce 2016.

• Ovšem český ex-pilot Moto3 Karel Hanika zde dokázal dojet 2015 dokonce v Top-7!



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama