Reklama

Domi Aegerter: Spadl jsem až na samé dno propasti

Klidné Vánoce 2017 pro pilota Moto2 Domiho Aegertera ze Švýcarska to rozhodně nebudou. Páteční podepsání smlouvy s Davidem Pickworthem, který chtěl převzít závodní stáj Kiefer Racing, se totiž neuskuteční.

Britský investiční bankéř nedodržel termín složení bankovní garance pro závodní materiál KTM-Moto2 a továrna tak smlouvu podepsanou 6. prosince prohlásila za neplatnou.

Nejen v motocyklovém sportu je celkem normální, že firmy dodávající motocyklové komponenty nutí své zákazníky (a týmy) ke složení určité bankovní garance.

U KTM objednal Pickworth pro dva jezdce 6. prosince «balíček» na rok 2018 skládající se z Rolling Chassis, tedy s pérováním WP-Suspension, výfukového systému a kol; celková suma se může pohybovat ve výši 500.000 Euro.

Přitom ještě stále neexistuje smlouva mezi současným majitelem týmu Jochenem Kieferem a firmou švýcarskou firmou CCH Consularis AG v Trübbachu (v kantonu St. Gallen), která měla tým převzít. Vše se mělo podepsat v pátek ve Vídni.

Kolik má celý «balíček» hodnotu nebylo samozřejmě pro veřejnost vyčísleno, ale dle dostupných informací se cena pohybuje okolo 500.000 Euro. Tyto peníze měli dle Pickwortha zaplatit ruští investoři.

Momentálně vše vypadá tak, že k převzetí týmu nedojde...

Pro provoz stáje musí Pickworth dát dohromady ještě dalších 2 až 2,5 milionu Euro. Tuto sumu mají do týmu přinést sponzoři - především ruští - jejichž identita je zatím hodně nejasná, včetně hlavního sponzora - ten měl být oficiálně představen v lednu ve Vídni.

„Mám pouze mail, ve kterém KTM oznamuje, že kvůli chybějící bankovní garanci ruší smlouvu“, říká na toto téma Aegerter.

Aegerterův manažer Dr. Robert Siegrist sice několikrát potvrdil, že má v záloze plán «B», ale tento plán počítá s tím, že sezóna bude u týmu Kiefer Racing financována soukromými subjekty a bude se závodit s motocykly KTM.

V praxi to ale znamenalo, že je pro Domiho nutno sehnat minimálně 1,2 milionu Euro a to ještě bez Aegerterovy gáže. Samotný Švýcar se nechal slyšet, že v nejhorším případě bude závodit zadarmo.

„O tomto plánu «B» přemýšlíme od konce listopadu, kdy se ukazovalo, že se smlouvou s Pickworthem nic nebude a vše se zdálo být nafouknutou mýdlovou bublinou. Když pak ale podepsal David před dvěma týdny smlouvu s KTM, tak mně spadl kámen ze srdce. Myslel jsem si, že už už vše pod střechou. Všude se psalo, že je vše okay. Ale já jsem stále ještě neměl podepsanou jezdeckou smlouvu. Proto jsem netrpělivě čekal na společné setkání ve Vídni - ve čtvrtek nebo v pátek. Když jsem ale obdržel mail od KTM, tak jsem spadl až na dno propasti“, komentuje vše Domi Aegerter.

Domi Aegerter je názoru, že se plán «B» zřejmě nepodaří uskutečnit: „Nalézt milion pro tým Kiefer, není vůbec jednoduché. Řekl jsem, že nebudu požadovat gáží a naopak donesu své úspory. Robert Siegrist nabídl, že bude jednat se sponzory bez nároku na honorář, takže se dá z tohoto pohledu hodně ušetřit. Ale problémem je čas!“

U KTM je objednání materiálu pro dva motocykly Moto2 nyní zrušeno a nyní budou vánoční prázdniny (v Rakousku do 6. ledna).

„U KTM jsou motocykly pro Sandra a pro mě objednány už 2 týdny. Ale nyní nastala úplně nová situace. Musíme začít jednat s Jochenem Kieferem. A potom s Jensem Hainbachem od KTM, jestli se dá ještě něco dělat“, vysvětluje dále Domi.

O přestupu do jiné závodní série, jako je třeba MS-Superbike, Aegerter vůbec neuvažuje, ačkoliv s motocyklem o objemu 1000-ccm stál při závodě 8h-Suzuka v posledních 4 letech třikrát na stupních vítězů.

„Ne, určitě ne. Chci zůstat v Moto2. S motocyklem KTM!“, říká hodně pevně sympatický švýcarský pilot Dominique Aegerter.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama