Reklama

Comeback 37-letého Toma Sykese v šampionátu WorldSBK

Po několikaměsíčních jednáních se konečně Team Puccetti, Kawasaki Europe a Tom Sykes společně dohodli: Mistr světa 2013 s 349 starty ve světovém šampionátu se vrací v sezóně 2023 do mistrovství světa WorldSBK a to k «zeleným». Mr. Superpole tak bez světového šampionátu vydržel pouze jednu sezónu.

Minimálně od poloviny července vedli Tom Sykes, Kawasaki-Racing-Manager Steve Guttridge a týmový šéf Kawasaki Manuel Puccetti intenzivní jednání ohledně návratu anglického jezdce do MS-Superbike. Tehdy navštívil Sykes závodní víkend šampionátu WorldSBK na okruhu Donington Park a zajímal se o možnosti svého návratu.

V právě skončené sezóně závodil 37-letý v britském superbikovém šampionátu za tým MCE Ducati, s výjimkou svého parádního okruhu Donington Park - zde slavil vítězný double - se ale neprosadil a v konečném hodnocení šampionátu BSB 2022 obsadil až 12. místo.

V jedné věci měl ale Sykes jasno: Návrat do šampionátu WorldSBK je možný pouze s motocykly Ducati nebo Kawasaki.

Ovšem u Ducati byly už všechna místa na rok 2023 obsazena, pouze u Barni byla ještě teoretická šance pro Sykese. Ale pokud by Xavi Fores v posledních třech závodech sezóny 2022 (zámořských) zajel dobře - nyní v Argentině 2x P12 a 1x P13 - tak místo po Lucovi Bernardimu připadne Španělovi, který tak bude pilotovat 2023 motocykl Panigale V4R od Marco Barnaba.

Proto navštívil Sykes i poslední evropský závod v Portimao začátkem října.

Mezitím je všechno jasné: Tom Sykes se dohodl s Manuelem Puccettim a s Kawasaki a vrací se 2023 do MS-Superbike! Puccetti se může spolehnout jako nejlepší privátní tým na podporu od Kawasaki, když v továrním týmu budou stejně jako letos závodit Jonathan Rea a Alex Lowes.

Sykes a Kawasaki spojuje hodně úspěšná minulost: 2010 přišel tento Angličan k japonské továrně, 2011 se postaral na Nürburgringu o první vítězství. 2012 prohrál Tom v nejtěsnějším finále historie MS-Superbike s Biaggim (Aprilia) o půl bodu!!!

2012 až 2017 ukončil Sykes mistrovství světa vždy v Top-3: Během své kariéry vyhrál 34 závodů a získal 114 pódiových umístění - jedno pro Suzuki, šest pro BMW a 107 pro Kawasaki.

Ziskem titulu mistra světa 2013 ukončil Sykes pro «zelené» 20-letou přestávku bez zisku titulu (od trumfu Scotta Russella 1993). Do konce 2018 závodil za tovární tým Kawasaki, když mu od roku 2015 vzal «vítr z plachet» Jonathan Rea šesti tituly v řadě.

Po třech průměrných letech s BMW v sezónách 2019 až 2021, ve kterých obsadil místa 8, 12 a 11, a celkem šestkrát stál na stupních vítězů a Mr. Superpole získal tři Pole-Position, zkusil Sykes změnu do britského šampionátu Superbike.

Týmy MS-Superbike pro sezónu 2023:

Honda: Iker Lecuona (E), Xavier Vierge (E)

MIE Honda: Syahrin? Granado?

Kawasaki: Jonathan Rea (GB), Alex Lowes (GB)

Kawasaki Puccetti: Tom Sykes (GB)

Orelac Kawasaki: Oliver König (CZ)

Pedercini Kawasaki: ?

BMW Motorrad: Scott Redding (GB), Michael van der Mark (NL)

Bonovo action BMW: Loris Baz (F), Garrett Gerloff (USA)

Pata Yamaha: Toprak Razgatlioglu (TR), Andrea Locatelli (I)

GRT Yamaha: Remy Gardner (AUS), Dominique Aegerter (CH)

GMT94 Yamaha: Lorenzo Baldassarri (I)

Yamaha MotoXracing: Bradley Ray?

Gil Motor Sport Yamaha: Chris Ponsson (F)

Aruba.it Ducati: Alvaro Bautista (E), Michael Rinaldi (I)

Barni Spark Ducati: Xavi Fores (E)

Go Eleven Ducati: Philipp Öttl (D)

Motocorsa Ducati: Axel Bassani (I)

Tučně = oficiálně potvrzeno



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama