Reklama

Bo Bendsneyder (KTM): "Na Haniku jsem nikdy nemyslel"

Bo Bendsneyder, vítěz Red Bull Rookies Cupu 2015, absolvoval 2016 svou první sezónu v MS za tým Red Bull KTM Ajo a mohl zároveň oslavit svá první dvě pódiová umístění.

Než začal 2014 závodit «Bo Be» v Red Bull Rookies Cupu, tak 2013 jezdil IDM s motocyklem Honda NSF 250 a získal tři pódiová umístění a celkově obsadil 8. místo. To už měl za sebou dva tituly v řadě v «Dutch Moriwaki GP3 Juniorcupu».

Přesvědčivým vítězstvím v Misanu si Bo Bendsneyder zajistil už dva závody před koncem titul šampióna Red Bull Rookies Cupu 2015. S osmi vítězstvími a dvěma dalšími pódiovými umístěními ze 13 závodů vyhrál Nizozemec s náskokem 49 bodů, když se umístil Fabio Di Giannantonio.

Po Bendsneyderově suverénním vítězství 2015 v Red Bull Rookies Cupu byla očekávání do něho vkládaná hodně vysoká. Po P14 při sezonní premiéře v Kataru zůstal ale jezdec týmu Aki Aja v dalších pěti závodech bez bodového zisku. Od GP v Barceloně bodoval ale 17-letý Nizozemec až do Grand Prix Velké Británie pravidelně. V Silverstone byl odmávnut v Top-3 a zaznamenal tak první pódium. Tento úspěch dokázal zopakovat ještě v Sepangu. Celkem získal 78 bodů a obsadil v MS 14. místo celkově. V soutěži «Rookie of the Year 2016» mu patřila 4. pozice.

„Před sezónou jsem o nějakém pódiovém umístění vůbec neuvažoval. Chtěl jsem dojíždět v Top-10 a na konci sezóny snad v Top-5.“, říká o své první sezóně tovární pilot KTM.

„Na rozdíl od Red Bull Rookies Cupu jsou závody v MS daleko tvrdší. Závody jsou těžší a jezdci rychlejší. A také jsou zde zkušenější jezdci. Jezdí tvrději a vědí, jak mohou riskovat. Musíš daleko více pracovat. Jezdci v Rookies Cup se prostě jen drží na motorce. Musel jsem se naučit, jet už od začátku rychle a to s novými pneumatikami. Zde se musím ještě zlepšit“, ví dobře Nizozemec.

Na otázku, zda měl strach, že dopadne jako Karel Hanika, který v Rookie Cupu rovněž dominoval a v MS měl velké problémy, odpovídá 1,80 metr vysoký jezdec: „Má výška není určitě výhodou, ale také není velkou nevýhodou. Získal jsem přece pódium a bojoval jsem o vítězství. Samozřejmě musel jsem pracovat trochu více než menší jezdci, ale byl jsem schopen s nimi držet tempo. Na Haniku jsem vůbec nemyslel, soustředil jsem se pouze na sebe a ne na jiné jezdce“.

Zdroj: SpeedWeek



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama