Reklama

Airbagy a kombinézy v Grand Prix, kdo které používá

Od letošního roku jsou ve všech třech kubaturách Grand Prix povinně zavedeny kombinézy vybavené systémem Airbag. A kdo z pilotů - včetně českých - používá jakou značku, vám napoví následující článek.

Nejznámější značkou na trhu je Alpinestars, tyto Top kombinézy používají následující piloti z královské kubatury MotoGP: Marc Márquez, Dani Pedrosa, Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo, Cal Crutchlow, Alex Rins, Takaaki Nakagami, Tom Lüthi a Maverick Vinales.

Dainese je italská «pionýrská» značka systému Airbag a důvěřují ji tito jezdci: Valentino Rossi, Andrea Iannone, Jack Miller, Pol Espargaró a Franco Morbidelli, stejně jako testovací pilot HRC Stefan Bradl.

V Moto2 pak v kombinézách Dainese uvidíme všechny svěřence Rossiho, takže si je oblečou Luca Marini, Lorenzo Baldassarri a Francesco Bagnaia, a dále Mattia Pasini a Joan Mir.

V Moto3 to pak jsou: Andrea Migno, Nicolo Bulega, Dennis Foggia, Niccolo Antonelli, Tony Arbolino, Tatsuki Suzuki, Marco Bezzecchi a Lorenzo Dalla Porta.

Ovšem Dainese vybavuje Airbagy i další typy kombinéz: IXS (Dominique Aegerter a Philipp Öttl), Mugen a Furygan (Johann Zarco).

Třeba náš Ondra Ježek sice důvěřuje české značce PSí Hubík, ale Airbag je D-air - tedy Dainese - s touto firmou spolupracuje český výrobce kombinéz už 2 roky.

Takže se nelze divit, že stejnou kombinaci používá i jediný český pilot v královské kubatuře, Karel Abraham: Kombinéza PSí Hubík a Airbag D-air - tedy Dainese.

Alpinestars vybavuje rovněž v MS-Superbike všechny své piloty svými Airbagy – Rea, Davies, Eugene Laverty, van der Mark a Gagne, ačkoliv tato výbava ještě není ve světovém šampionátu motocyklů - co nejvíce podobných těm sériovým - povinná.

Dainese má naopak v MS-Superbike pod smlouvou Sykese a Topraka Razgatliogla, stejně jako v MS-Supersport Kenana Sofuogla a eventuálně ještě Sandra Corteseho.

Francouzská firma Ixon má smlouvy s následujícími piloty, kterými jsou v MotoGP: Bradley Smith, Aleix Espargaró, Yonny Hernandez, Xavier Siméon a Mika Kallio. V Moto2 potom za Ixon pojedou Miguel Oliveira a Brad Binder, z týmu Dynavolt Intact Xavier Vierge a Marcel Schrötter, stejně jako Remy Gardner a Héctor Barberá.

Kombinézy Vircos jsou vybaveny systémem Airbag od Alpinestars a používá je třeba testovací pilot Ducati Michele Pirro.

Zákazníky japonských firem RS Taichi (Aoyama) a YYOD vybavuje Airbagy rovněž firma Alpinestars.

Johann Zarco je prominentním jezdcem firmy Furygan. Danilo «Petrux» Petrucci obléká Revit!, který ale spolupracuje se značkou Vircos.

Za SPIDI závodí v MS-MotoGP Tito Rabat a Scott Redding. A tuto kombinézu obléká i náš Jakub Kornfeil. Airbag si vyvinula firma SPIDI sama, takže pochopitelně Airbag od SPIDI pojede i zkušený český pilot «Kubajz».



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama