Reklama

400. vítězství Ducati v MS-Superbike: Od Lucchinelliho až po Bautistu

V okamžiku, když projel mistr světa superbike Álvaro Bautista vítězně ve druhé jízdě v Assenu pod šachovnicovým praporkem, tak se tento Španěl zároveň postaral o několik zápisů do historie jak pro sebe, tak pro Ducati.

Ducati je nejúspěšnější značkou v historii MS-Superbike a to i díky tomu, že Italové vždy hodně s velkým nasazením v tomto šampionátu startovali buď s továrním týmem, nebo s týmem, který byl od továrny jen nepatrně vzdálen. Měli vždy k dispozici konkurenceschopné motocykly a jezdce, kteří mohli být považování za výjimečné, jako třeba nyní Alvaro Bautista.

Ve svém prvním roce u Ducati v sezóně 2019 s novým motocyklem V4R vyhrál Španěl celkem 16 závodu, zisk titulu ale propásl. Když se po dvou letech závodění u Hondy vrátil nazpět k Ducati vyhrál opět 16x, což stačilo tentokrát k titulu mistra světa. Letos vede 38-letý jezdec šampionát s 8 prvními místy, jeho poslední vítězství bylo už jeho 40. a pro Ducati 400!

Úspěchy továrny z Bologne začaly hned v prvním uskutečněném závodě vůbec, tedy 1988 v Donington Parku. Tehdy vyhrál Marco Lucchinelli s motocyklem Ducati 851. Od této doby vyhrálo s motocyklem Ducati 32 různých jezdců.

Listinu vítězů u Ducati vede Carl Fogarty (55 vítězství), následují Troy Bayliss (52) a Bautista (40). Přes 20 vítězství dokázali ještě Chaz Davies (28), Doug Polen (26), Raymond Roche (23) a Carlos Checa (22).

Mimochodem: O 300. vítězství se postaral 31. července 2011 Carlos Checa v prvním závodě v Silverstone, když tento Španěl trumfoval před dvěma jezdci s motocykly Yamaha Eugene Lavertym a Marco Melandrim. Vítězem druhého závodu se stal rovněž Checa, který se později stal i mistrem světa.

Celkem získala Ducati 14 titulů mistra světa jezdců- a 18 světových titulů značek; 1032 pódiových umístění a 185 Pole-Position.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama