Reklama

12hodin Estoril: Vítězství Hondy, YART neuspěl

F.C.C. TSR Honda France vyhrála 12hodin v Estorilu, zatímco ostatní favorité pohořeli. V dramatickém souboji trojice týmů o druhé místo se na konci prosadila Kawasaki proti BMW a VRD-Yamaha. Loňský vítěz YART-Yamaha neuspěl po Le Mans ani v Portugalsku.

Druhý závod aktuální sezóny byl poznamenán pohromou favoritů, Suzuki, Yamaha, BMW a Ducati byly postiženy crashi, Kawasaki dlouho vedla, ale nakonec ji postihla smůla a tak v úplném závěru vyhrála F.C.C. TSR Honda.

Horrorový scénář v závěru, když SRC Kawasaki s komfortním náskokem vedla a Erwan Nigon mířil do boxu, ovšem došel mu benzín a bývalý pilot IDM musel svůj motocykl tlačit, Honda se dostala bez boje na první pozici.

Za trojicí Josh Hook, Mike di Meglio a Yuki Takahashi se odehrával dramatický souboj o zbylá pódiová místa: VRD Igol Experiences, SRC Kawasaki a BMW Motorrrad World Endurance jezdily v rozmezí několika sekund, nakonec skončila Kawasaki jako druhá, ačkoliv o pouhou jednu sekundu, když za BMW World Endurance jedoucí Markus Reiterberger byl jasně nejrychlejší; zatímco jezdec VRD Igol Experience Florian Marino musel několik minut před koncem do kačírku a tak i poslední volné pódiové místo pro Yamahu se stalo pouze teorií.

Superstockový šampion minulé sezóny Moto Ain závodí letos v EWC a v Estorilu získala sestava Randy de Puniet, Robin Mulhauser a Robby Rolfo umístění v Top-5, se ztrátou pěti kol na vítěze. Top-6 uzavřel nejlepší superstockový tým BMRT 3D Kawasaki (Jonathan Hardt, Julien Pilot a pilot z WorldSBK Loris Cresson).

Skvělý výkon předvedl německý tým ERC Endurance Ducati - po 12 hodinách obsadili Louis Rossi, Etienne Masson a Mathieu Gines s Panigale V4R místo sedmé, za nimi byl odmávnut Bolliger Team Switzerland.

Velkým zklamáním je až 10. místo továrního týmu Yamaha Austria, které si trojice Marvin Fritz, Niccolò Canepa a Karel Hanika zajistila až v posledních sekundách. Po blamáži v Le Mans chtěl tým Mandyho Kainze vše nahradit a obhájit loňské vítězství v Estorilu. Po crashích továrních týmů BMW a Suzuki byla cesta k vítězství pro Haniku a spol. doslova umetena, ale Niccolo Canepa havaroval po 6 a půl hodinách a R1 musela být dopravena do boxu transportérem. Oprava trvala 13 minut a Karel Hanika se nacházel na P19 se ztrátou 12 kol po 7 ujetých hodinách.

Mistr světa a lídr šampionátu Suzuki po tvrdém odpoledním pádu ztratil všechny šance na dobrý výsledek a tak trojice Xavier Simeon, Gregg Black a Sylvain Guintoli obsadila až 17. místo a ztratila celkové průběžné vedení ve prospěch SRC Kawasaki.

Čech Michal Filla v týmu Wójcik Racing Team Yamaha dojel na solidním 11. místě

12h Estoril - výsledek závodu

1 F.C.C. TSR Honda France (Hook, Takahashi, Di Meglio), Honda CBR 1000RR-R ujeto 417 kol
2 Webike SRC Kawasaki France (Guarnoni, E.Nigon, Checa), Kawasaki ZX-10R + 1 kolo
3 BMW Motorrad Endurance (Reiterberger, Foray, Fores), BMW M 1000 RR + 1 kolo
4 VRD IGOL EXPERIENCES (Alt, Marino, Terol), Yamaha YZF-R1 + 1 kolo
5 Moto Ain (de Puniet, Mulhauser, Rolfo), Yamaha YZF-R1 + 5 kol
6 BMRT 3D Maxxess Nevers (Hardt, Pilot, Cresson), Kawasaki ZX-10R + 7 kol
7 ERC Endurance Ducati (Gines, Rossi, Masson), Ducati Panigale V4R + 7 kol
8 Team Bolliger Switzerland (Bühn, Pellijeff, Brenner), Kawasaki ZX-10R + 8 kol
9 National Motos (Egea, Antiga, Boulom), Honda CBR 1000RR-R + 10 kol
10 YART Yamaha (Hanika, Fritz, Canepa), Yamaha YZF-R1 + 10 kol

Stav MS po 2 ze 4 závodů

1 Webike SRC Kawasaki France 87 bodů
2 F.C.C. TSR Honda France 82
3 BMW Motorrad Endurance 80
4 Yoshimura SERT Motul 76
5 VRD IGOL EXPERIENCES 61
6 ERC Endurance Ducati 49
7 YART Yamaha 32
8 Motobox Kremer Racing 31
9 Wojcik Racing Team 27
10 Moto Ain 24

Pořadí značek

1 Yamaha 80 bodů
2 Kawasaki 76
3 BMW 63
4 Honda 54
5 Suzuki 49
6 Ducati 37



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama