Reklama

WSBK: Monza odřeknuta, kde se pojede místo ní?

Závod MS Superbike plánovaný na termín 22. až 24. července do Monzy byl dle očekávání odřeknut. Důvodem je, že nutná přestavba trati není stále ještě dokončena. V „královském parku“ se tak pojede nejdříve v roce 2017.

Monza měla do roku 2014 platnou smlouvu na pořádání MS Superbike, ta byla ale podmíněna homologací tratě. A protože tu se nepodařilo úspěšně provést, tak se od roku 2013 v Monze šampionát nejezdí. Tento okruh patří nejen mezi nejstarší závodní tratě, ale z pohledu bezpečnosti je to takový „Dinosaurus“.

Promotér okruhu sice slíbil úpravu tratě, ale ta se vůbec nekonala. Problémem je „Parco di Monza“. Každá změna závodní tratě jako například zvětšené „kačírky“ by zasáhly hodně citelně do tohoto místa klidného odpočinku Italů. Velikostí 688 hektarů je „královský park“čtvrtým největším parkem v Evropě.

Místní úřady tedy na nátlak veřejného mínění nemají důvod s nějakou přestavbou závodního okruhu vůbec spěchat. Závod plánovaný na 22. až 24. července 2016 se tedy nepojede v Monze, což potvrdil manažer Dorny Daniel Carrera a dále řekl: „Vallelunga jako náhradní závod ale nepřichází v úvahu“.

„Přes odřeknutí Monzy se ale bude plánovaných 14 závodních víkendů, a Dorna usilovně pracuje na náhradním závodě“, prozradil dále Carrera a hned dodal: „Rozhodně to ale nebude okruh Vallelunga, jednak ten termín jim vůbec nezapadá do sezonního plánu, a navíc i oni by museli (dle platné smlouvy) provést některé úpravy před tím, než by se tam vrátil závod MS. Ale ještě před evropskou premiérou v Aragónu oznámíme náhradní řešení“.

Jak se nám podařilo zjistit, těsně před závěrečným jednáním je podepsání smlouvy s Estorilem nedaleko Lisabonu v Portugalsku, kde se naposled konal závod o mistrovské body 2012. Ovšem kvůli malému zájmu diváků byl tento závod pro lokálního promotéra velmi prodělkový.

Navíc se muselo najít místo pro dva nové závody MotoGP, Las Termas/Argentina a Austin/Texas. Proto byl v roce 2013 vyřazen z kalendáře grand Prix závod v Laguna Seca.

Pro MS-Superbike je jeden závod v Portugalsku velmi zajímavý. V posledních letech se závodilo v Portimau, ale tamější pořadatelé mají finanční těžkosti a dosud nezaplatili Dorně všechny finanční pohledávky. Proto také Portimao vypadlo z kalendáře šampionátu WSBK.

Termín náhradního závodního víkendu sice ještě není pevný, ale v Estorilu by se mělo závodit mezi podnikem Laguna Seca (9./10. července) a Lausitzringem (17./18. září).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama