Reklama

WorldSBK: V Thajsku Kawasaki ještě nikdy neprohrála!

MOTUL Thai je druhým závodním víkendem WorldSBK. A po 76 odjetých závodech už není lídrem šampionátu Jonathan Rea, nýbrž Marco Melandri. Poprvé od roku 2011 tak vede opět jezdec s motocyklem Ducati.

Po 76 závodech v řadě tak zmizel z první příčky bodovací tabulky šampionátu WorldSBK britský jezdec Jonathan Rea! Ten se na čele šampionátu objevil poprvé v sezóně 2015, když začal jezdit s motocyklem Kawasaki. Po čtyřech vítězných závodech v řadě (double v letech 2016 a 2017) se Jonathanu Reovi už popáté bez přerušení na Phillip Islandu zvítězit nepodařilo.

Marco Melandri získal v Austrálii vítězný double a bylo to už jeho 22. vítězství v šampionátu WorldSBK. Tím se stal Melandri nejlepším italským jezdcem, když v počtu vítězství překonal Maxe Biaggiho - 21 vítězných závodů WorldSBK. Ostatně pilot s motocyklem Ducati vedl naposled šampionát v roce 2011, tehdy to byl Carlos Checa. Nyní to tedy je Marco Melandri.

Samozřejmě že by Melandri chtěl v Buriramu získat vítězný hattrick. Vloni propásl tento 35-letý zkušený Ital pódiový double jen hodně těsně. Týmový kolega Chaz Davies má už na svém kontě dvě pódiová umístění z Thajska, ovšem jeho start do sezóny 2018 byl hodně skromný.

Faktem je, že v Thajsku tým Kawasaki Racing ještě nikdy neprohrál: Jonathan Rea získal 2015 vítězný double, 2016 vyhrál právě on a ještě Tom Sykes. No a vloni opět trumfoval dvakrát pozdější mistr světa.

Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) zde 2016 vybojoval sice Pole-Position, ale začátek této sezóny mu v Austrálii vůbec nevyšel. Stejně jako jeho týmový kolega Alex Lowes, zde ale stál tento Nizozemec s motocyklem YZF-R1 už na stupních vítězů.

Oba jezdci týmu Red Bull Honda World Superbike Leon Camier a Jake Gagne předvedli v Austrálii výborný start do sezóny, ovšem pro Gagneho to zde bude premiéra.

Oba jezdci týmu Milwaukee Aprilia Eugene Laverty a Lorenzo Savadori už v Thajsku zajeli dobré výsledky a chtěli by je určitě zopakovat: Savadori zde skončil dvakrát v Top Ten, Laverty zde startoval pouze vloni, ale vždy byl odmávnut v bodech.

Jordi Torres (MV Agusta Reparto Corse) zde startoval už celkem šestkrát a vždy byl odmávnut v Top-8. Nyní se poprvé představí v Thajsku s motocyklem F4.

Svou premiéru zde bude absolvovat pilot týmu GULF ALTHEA BMW Racing Loris Baz z Francie.

Čech Ondřej Ježek sice v prvním australském závodě bodoval, ve druhé jízdě však neobjel ani celé první kolo. Vloni zde ale skončil jednou na P13 a určitě by takový výsledek bral i letos.

V soutěži «Independent Riders» vede po Austrálii Javier Fores a rád by si své umístění udržel i po Thajsku.

Stav WorldSBK po 2 závodech z 26: 1. Melandri 50 bodů; 2. Sykes 33; 3. Rea 31; 4. Fores 29; 5. Lowes A. 21; 6. Camier 19; 7. Davies 16; 8. van der Mark 16; 9. Baz 12; 10. Mercado 10; 11. Laverty 9; 12. Razgatliouglu 9; 13. Torres 8; 14. Ramos 7; 15. Gagne 7; 16. Jacobsen 2; 17. Ježek 1.

Stav soutěže «Independent Riders»: 1. Fores 29 bodů; 2. Mercado 10; 3. Razgatliouglu 9; 4. Ramos 7; 5. Jacobsen 2; 6. Ježek 1.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama