Reklama

WorldSBK 2018: Team Grillini na Suzuki? I s Ježkem?

V sériové verzi je považována nová Suzuki GSX-R1000R za perfektní motocykl, takže je i bez tovární podpory hodně zajímavá pro privátní týmy MS-Superbike.

Řadu měsíců se snaží týmy Hertrampf, GoEleven a JiR dát dohromady potřebný a požadovaný budget, aby se mohly stát 2018 satelitním - továrně podporovaným - týmem Suzuki.

Továrna Suzuki nebude v WorldSBK 2018 startovat s žádným vlastním továrním týmem, ale Japonci hledají potentního partnera, který by se s průměrnou šestimístnou sumou postaral o závodění a další vývoj. Jelikož dobře fungující dvoučlenný tým v MS-Superbike musí kalkulovat s částkou na jednu sezónu mezi 2,5 až 3,5 milionů Euro, nemůže peněžní suma od továrny pokrýt veškeré náklady: Potencionální tým se musí lvím podílem na tomto projektu spoluangažovat.

Do současné doby ale žádný z jmenovaných zájemců tento požadovaný budget na sezónu 2018 nedal dohromady. V paddocku Magny-Cours se ale proslýchalo, že italský tým Kawasaki majitele Andrey Grilliniho tento krok plánuje.

Tento týmový manažer už několik let chtěl uskutečnit přestup k jiné značce. Když bývalý manažer Suzuki Paul Denning na podzim 2015 uzavřel tříletou smlouvu s továrnou Yamaha o továrním týmu, chtěl právě Grillini u jmenovaného Angličana tento motocykl koupit - to se ale nestalo.

Grillini tak zůstal Kawasaki věrný i v sezónách 2016 a 2017, ovšem za továrním týmem Provec, a dále za týmy Puccetti, Pedercini nebo GoEleven hrál pouze «páté housle».

To ale nemá zas tak všechno společné s dostupným materiálem, nýbrž daleko více se to týká personálu a týmové organizace.

Na podzim 2016 byla na výstavě Intermot v Kolíně nad Rýnem prezentována nová Suzuki GSX-R1000R, Toni Elias se s ní sta v týmu Yoshimura letošním šampionem MotoAmerica US-Superbike: Deset vítězství a 18 pódiových umístění ze 20 startů!

V britském superbikovém šampionátu se tým Bennetts s ex-mistrem světa Sylvainem Guintolim trápil až do uplynulé neděle, kdy se jelo v Assenu - v celkovém pořadí je zkušený Francouz až na 12. místě.

Rovněž v IDM zatím «růže» pro Suzuki nijak nekvetly: Dominic Schmitter a Vittorio Iannuzzo ukončili šampionát za tým HPC-Power týmového šéfa Denise Hertrampfa na 12., respektive 18. místě.

Grillini dobře ví, že v MS-Superbike se jako jediný tým Suzuki dočká hodně velké mediální podpory. Například při pravidelné Paddock-Show je vždy nejlepší tým od každé značky pravidelně prezentován, stejně jako jeden motocykl.

Letošnímu pilotovi týmu Grillini Ondřeji Ježkovi už byla smlouva pro příští sezónu nabídnuta, týmový kolega Ayrton Badovini pak projevil zájem zůstat.

První motocykl Suzuki během závodu MS-Superbike uvidíme za necelé tři týdny, když se zde objeví na trati 23-letý Švýcar Dominic Schmitter se svým týmem HPC-Power s wild card, tedy předchůdce právě našeho Ježka v týmu Grillini.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama