Reklama

WorldSBK 2018: Favoritem je Jonathan Rea

Máme před sebou nový ročník MS-Superbike, tedy už 31. sezónu tohoto šampionátu. Začíná se opět na australském okruhu Phillip Island a to prvními dvěma závody: Ten premiérový se jede v sobotu, v neděli pak je na pořadu odveta.

Předsezónní testy a nejen ty poslední v «Down Under» jasně naznačily, že získat titul mistra světa 2018 v šampionátu WorldSBK je možné pouze přes vítězství nad trojnásobným šampionem z posledních sezón Jonathanem Reou, tedy továrním pilotem Kawasaki.

Jeho největšími soupeři budou týmový kolega Tom Sykes a oba tovární piloti Ducati Chaz Davies a Marco Melandri.

Za touto silnou čtyřkou ovšem čekají na příležitost tradiční rivalové, ke kterým ještě jeden letos přibyl. Je jasné, že Alex Lowes a Mark vd Mark (oba Pata Yamaha), stejně jako dvojice z týmu Milwaukee Aprilia Eugene Laverty a Lorenzo Savadori budou hodně nepříjemnými soupeři pro výše jmenované tovární kvarteto. Už vloni k nim patřil také Xavi Fores (Barni Racing) a letos přibyl rovněž Leon Camier (Red Bull Honda). Tito jezdci už vesměs vědí, jak se stojí na stupních vítězů, ale na první vítězství stále ještě čekají.

Právě Španěl Fores je největším favoritem nově zavedené soutěže «Independent Team Rider», který má ovšem k dispozici stejný motocykl, jako jeho značkoví kolegové Daviez a Melandri.

Pro umístění v Top-10 je v každé závodní jízdě nutno počítat rovněž s Jordim Torresem (MV Agusta) a s Lorisem Bazem (Althea BMW).

Kromě nového reglementu - tedy omezení maximálního počtu otáček, se představí v šampionátu jak nové týmy, tak noví jezdci: Budou to PJ Jacobsen (TripleM Honda World Superbike Team) - přichází z WorldSSP, Jake Gagne (Red Bull Honda World Superbike Team) - z MotoAmerica, Yonny Hernandez (Pedercini Racing) - z MS-Moto2, Loris Baz (GULF Althea BMW Racing Team) - z MotoGP a Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing) - z ME-STK 1000.

Pak následují zkušení soukromí jezdci na čele s Romanem Ramosem (Go Eleven) a Leandro Mercado (Orelac VerdNatura), oba s motocykly Kawasaki.

Před svou druhou sezónou stojí český jezdec Ondřej Ježek. Ten vyměnil - a z pohledu lednových událostí to bylo hodně prozřetelné (oba jezdci týmu Andrea Grilliniho totiž do sezóny 2018 ani neodstartují!) - dosavadní tým Grillini Kawasaki (Suzuki) za Guandalini Yamaha. Testy sice ani Ježkovi a ani týmu Mirca Guandaliniho vůbec nevyšly, ale přesto zůstávám optimistou. Podíváme-li se realitě z tváře do tváře, tak je umístění v bodech v každé jízdě možné - tedy být odmávnut v Top-15 - a dokonce bych nevyloučil ani nějaké závody s cílovým dojezdem v Top-10.

Co se týká jezdeckého obsazení z jednotlivých zemí, tak vedou pochopitelně Britové s 5 piloty, následují Španělé se 3, USA a Itálie se 2, a po jednom jezdci vysílá do šampionátu Nizozemí, Irsko, Česká republika, Francie, Turecko, Argentina a Kolumbie.

19 stabilních pilotů šampionátu WorldSBK bude pilotovat motocykly celkem 7 značek: nejvíce jich pojede s motocykly Kawasaki - celkem 6. Dále následují Ducati, Yamaha a Honda po 3, Aprilia 2 a jeden motocykl bude značky MV Agusta a BMW.

Startovní listina MS-Superbike na Phillip Islandu

1 Jonathan Rea (GB) Kawasaki Racing
2 Leon Camier (GB) Red Bull Honda
7 Chaz Davies (GB) Aruba.it Racing Ducati
12 Javier Fores (E) Barni Ducati
17 Troy Herfoss (AUS) Penrite Honda
22 Alex Lowes (GB) Pata Yamaha
25 Daniel Falzon (AUS) Yamaha Racing Team
32 Lorenzo Savadori (I) Milwaukee Aprilia
33 Marco Melandri (I) Aruba.it Racing Ducati
36 Leandro Mercado (RA) Orelac VerdNatura Kawasaki
37 Ondřej Ježek (CZ) Guandalini Yamaha
40 Roman Ramos (E) GoEleven Kawasaki
45 Jake Gagne (USA) Red Bull Honda
47 Wayne Maxwell (AUS) Yamaha Racing Team
50 Eugene Laverty (IRL) Milwaukee Aprilia
54 Toprak Razgatlioglu (TR) Kawasaki Puccetti
60 Michael van der Mark (NL) Pata Yamaha
66 Tom Sykes (GB) Kawasaki Racing
68 Yonny Hernandez (COL) Team Pedercini Kawasaki
76 Loris Baz (F) Gulf Althea BMW
81 Jordi Torres (E) MV Agusta Reparto Corse
99 Patrick Jacobsen (USA) Triple M Honda



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama