Reklama

WorldSBK 2017: Poslední volná místa na roštu

Všechny Top týmy sedmi značek, které budou startovat v MS-Superbike 2017, jsou už několik týdnů obsazeny. Motoforum.cz vám přináší přehled, které týmy ještě hledají své jezdce na příští sezónu.

Ayrton Badovini se dohodl s Grillini Kawasaki. Jako druhý jezdec pojede buď český pilot Ondřej Ježek, nebo Švýcar Dominic Schmitter, oba dva mají s Andreou Grillinim podepsané smlouvy o smlouvě. Rozhodne pouze výše sponzorského příspěvku, nebo bude brán ohled třeba i na jezdecké kvality nebo dosavadní úspěchy?

Zatímco 27-letý rodák z Brna Ondřej Ježek je zkušeným jezdcem, který má na svém kontě 23 závodů v WorldSSP - nejlépe dojel letos v Imole v Top-6 a 53 závodů v STK 1000 FIM Cupu - 6x v Top-3 včetně jednoho vítězství, tak 22-letý Dominic Schmitter ze švýcarského Widnau má na svém kontě 15 závodů v WorldSSP a 24 startů v WorldSBK právě za tým Grillini v letošní právě skončené sezóně: V šampionátu MS-Superbike obsadil celkové 27. místo s 5 body, když nejlépe dojel ve 2. jízdě v Laguna Sece.

Za tým Grillini letos závodilo hned několik jezdců: Joshua Hook, Sheridan Morais, Sahustchai Kaewjaturaporn a Toprak Razgatlioglu, nakonec většinu sezóny objela dvojice ve složení Gianluca Vizziello a Dominic Schmitter. Právě Švýcar se nedávno vyjádřil o svém motocyklu tohoto týmu, že mu připomíná spíše «vibrující sekačku na trávu».

Badovini bude už testovat 21. a 22. listopadu v Jerezu s novým týmem Grillini Kawasaki, a zde bude přítomen také nový, druhý jezdec italského týmu majitele Andrea Grilliniho.

V týmu Pedercini Kawasaki byl sice dle přání šéfa týmu horkým kandidátem Leon Haslam, ale Angličan nabídku odmítl, neboť si přál vítězný motocykl a ne pouze takový, s kterým může maximálně bojovat o 5. místo. Takže se hledá pilot jezdeckého kalibru třeba Anthonyho Westa, Australan by podepsal okamžitě, pokud by Lucio Pedercini zaplatil odpovídající gáži.

GoEleven Kawasaki pojede třetí rok opět pouze se Španělem Romanem Ramosem, ačkoliv chtěl nastoupit se dvěma piloty (Gamarino a Ježek byli kandidáty). Ale Italové dostali pouze jedno místo na startovním roštu WorldSBK 2017, a jelikož šampionát WorldSSP tento tým zřejmě opouští, tak týmový ex-kolega Ondřeje Ježka Christian Gamarino bude muset vzít za vděk mistrovstvím Evropy STK 1000.

Manuel Puccetti pojede se svým týmem jak v dosavadním šampionátu WorldSSP, ake zároveň nasadí i jednoho jezdce do WorldSBK s motocyklem Kawasaki ZX-10RR. Vyvoleným pilotem je Švýcar Randy Krummenacher, letos v Top-3 v šampionátu WorldSSP.

IodaRacing pokračuje i nadále s motocykly Aprilia a chtěla by jako pilota #1 získat ex-mistra světa Sylvaina Guiontoliho. Na místo druhého pilota v týmu Giampiera Sacchiho má největší šanci dosavadní jezdec tohoto týmu Alex De Angelis nebo ex-tovární pilot Ducati Davide Giugliano.

Barni Ducati chce pokračovat dále s Javierem Foresem, Saeed Al Sulaiti se pokouší získat druhý motocykl Ducati 1199 Panigale R za sponzorské peníze katarské motocyklové federace QMMF a Ducati Katar. Týmový šéf Marco Barnabó požaduje okolo 800.000 Euro.

VFT Ducati je rodinným týmem okolo Fabia Menghiho. 30-letý Ital chce závodit i v sezóně 2017, pokud se všechny jeho letošní zranění podaří vykurýrovat.

Guandalini Yamaha bude úplně novým týmem: Jezdcem je Riccardo Russo z STK 1000 FIM Cupu.

Hlavní sponzor Ducati, tedy firma Aruba, uvažuje o nasazení Argentince Leandra Mercada ve vlastní týmu s továrním motocyklem Ducati 1199 Panigale R.

Šéf týmu Althea BMW Genesio Bevilacqua by chtěl zavřít svůj tým v šampionátu ME STK 1000 a aktuálního vítěze - 29-letého Raffaela De Rosu (kvůli věkovému limitu nebude smět už titul obhajovat) - nasadit v juniorském týmu Althea BMW. Ostatně při generální zkoušce v Kataru si Ital nevedl vůbec špatně, když obsadil P12 a P9 (už v sezóně jel na něho neobvyklém okruhu v Laguna Sece místo zraněného Reiterbergera a dojel zde těsně za Top-10.

Všechny privátní týmy:

Grillini Kawasaki: Ayrton Badovini (I), Ježek? Schmitter?
Pedercini Kawasaki: West?
GoEleven Kawasaki: Roman Ramos (E)
Puccetti Kawasaki: Randy Krummenacher (CH)
IodaRacing Aprilia: Guintoli?, De Angelis?, Giugliano?
Barni Ducati: Fores?, Al Sulaiti?
VFT Ducati: Fabio Menghi (I)
Guandalini Yamaha: Riccardo Russo (I)
Aruba Ducati?: Mercado?
Althea BMW jr.?: Raffaele De Rosa?

Všechny tovární týmy:

Kawasaki: Tom Sykes (GB), Jonathan Rea (GB)
Honda: Nicky Hayden (USA), Stefan Bradl (D)
Pata Yamaha: Alex Lowes (GB), Michael van der Mark (NL)
Milwaukee Aprilia: Eugene Laverty (IRL), Lorenzo Savadori (I)
Althea BMW: Markus Reiterberger (D), Jordi Torres (E)
Aruba.it Ducati: Chaz Davies (GB), Marco Melandri (I)
MV Agusta: Leon Camier (GB)



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama