Reklama

Velká řada změn na startovním roštu Moto3 2018

Mnoho týmů Moto3 bude sestaveno pro sezónu 2018 úplně nově. Tři stáje s motocykly Mahindra a Peugeot přecházejí k KTM, ex-mistr světa GP Max Biaggi posílá do MS svůj vlastní tým.

V sezóně 2018 nezůstane v MS kubatury Moto3 prakticky kámen na kameni. Tři týmy dosud závodící s motocykly Mahindra a Peugeot (Pull & Bear Aspar, Saxoprint a CIP) přecházejí do tábora KTM, rovněž Max Biaggi se rozhodlo pro rakouské motocykly.

Honda si ponechala všechny existující týmy a tak se startovní pole rozdělilo mezi KTM a Hondou bratrsky na polovinu. Selektions-Komitee (skládá se z FIM, Dorna, IRTA) má cíl, snížit počet stabilních jezdců na 28 a notoricky pouze vzadu jezdící piloty eliminovat.

Estrella Galicia 0,0 Honda-Team manažera Emilia Alzamory ztratí Eneu Bastianiniho ve prospěch týmu Leopard a nahradí ho jedním jezdcem z vlastního juniorského týmu z MSJ-CEV Repsol – bude to buď Jeremy Alcoba nebo Sergio Garcia. Oba talentovaní jezdci jsou aktuálně v šampionátu MSJ 2017 za suverénem Dennisem Foggiou (136 bodů) se ziskem 86, resp. 80 na pozicích 2 a 3.

Tým AGR (AGR znamená Arguinano & Gines) patřící populárnímu kuchaři z TV Karlosi Arguinanovi, který má už 69 let, a tento Bask z města Gipuzkoa je zklamán po úspěších Jonase Folgera (2014 a 2015), a uvažuje o zavření svého týmu.

Nedařilo se mu ani v Moto2, kde ex-pilot MotoGP Yonny Hernandez 2017 opravdu výsledkově zklamal a ani jeho nástupce US-Boy Joe Roberts není žádnou Star.

V MS-Moto3 má na svém kontě po 11 závodech sezóny 2017 Maria Herrera pouze jeden bod. Týmový manažer Iker Burutxaga by ale chtěl aspoň v jedné ze dvou kubatur závodit s jedním pilotem.

Tým Platinum Bay Real Estate majitele Fiorenzo Caponery má na rok 2018 opční právo na rychlého Marcose Ramireze, ten už byl letos jednou odmávnut v Top-3.

Ramirez má ale v rukou atraktivní nabídku od týmu Leopard Racing, kde by měl pilotovat 2018 motocykl Honda vedle Bastianiniho. Jestli Caponera bude schopen si finančně Ramireze udržet, je opravdu otázkou!

Caponera má proto připraven plán B a tím jsou piloti Marco Bezzecchi a Jaume Masia - při svém debutu v MS dojel na Spielbergu senzačně devátý.

Absolutní neznámou je jezdecké složení v německém týmu Saxoprint, kandidáti jsou sice jasní, ale kdo z jmenovaného kvarteta nakonec pojede, není vůbec známo. Při GP v Brně předložil IRTA týmový manažer Florian Prüstel následující jména, kde jsou i Marco Bezzecchi a Alex Viu, zatímco v případu Tima Georgiho bylo zatím jasně řečeno, že je to pro něho ještě příliš brzy. Pulkkinen, Kornfeil, Alex Viu, Bezzecchi – a také Bo Bendsneyder, pokud by nevyšel jeho přestup do Moto2 k Tech3. Pulkkinen by měl dle IRTA dostat ještě jednu šanci, v roce 2019 se totiž do kalnedáře vrátila GP Finska a jiný Fin zatím v MS nejezdí.

Malé překvapení se zrodilo v týmu SIC58 Squadra, kde po pouhém jednom roce odchází 17-letý italský Tony Arbolino a míří 2018 do týmu Marinelli Rivacold Snipers. Zde dosavadní týmová #1 Romano Fenati sice v týmu zůstává, ale postupuje o kubaturu výš do Moto2.

Tým se v této kubatuře zmenší pouze na jednoho jezdce, neboť Jules Danilo pojede za CIP KTM manažera Alaina Broneca.

SKY VR46 bude mít 2018 stejnou sestavu jako v letošním roce, tedy Nicolo Bulega a vítěz z Mugella Andrea Migno, který měl původně odejít do týmu Pull & Bear. Jelikož týmy Pull & Bear a SKY VR46 spolu úzce spolupracují, tak k Martinezovi zamíří 17-letý talent Dennis Foggia, 14. při svém debutu v MS na Masarykově okruhu.

2018 už nebude existovat žádný Red-Bull-Team v kubatuře Moto3, Aki Ajo bude finacovat svůj tým Moto3 bez sponzora Red Bull, ovšem pouze s jedním pilotem a tím bude Darryn Binder.

Týmy Moto3 2018

Leopard Racing: Enea Bastianini, Livio Loi? Marcos Ramirez? (Honda)
Marinelli Rivacold Snipers: Tony Arbolino (KTM)
SIC Racing Team: Ayuma Sasaki, Adam Norrodin (Honda)
Estrella Galicia 0,0: Aron Canet, Jeremy Alcoba? Sergio Garcia? (Honda)
Del Conca Gresini: Di Giannantonio, Jorge Martin (Honda)
RBA Racing Team: Gabriel Rodrigo, Juanfran Guevara (KTM)
SKY Racing Team VR46: Andrea Migno, Nicolò Bulega (KTM)
Saxoprint Prüstel GP: Kornfeil? Pulkkinen? Viu? Bendsneyder? (KTM)
AGR Team: Maria Herrera? (KTM)
Südmetall Schedl GP Racing: Philipp Öttl (KTM)
Pull & Bear Aspar KTM: Albert Arenas, Dennis Foggia (KTM)
CIP Moto: Jules Danilo, Marco Bezzeccchi? (KTM)
Max Racing Team: Jaume Masia?, ??? (KTM)
Platinum Bay Real Estate: Marcos Ramirez? Bezzecchi? Jaume Masia? (KTM)
SIC58 Squadra Corse: Tatsuki Suzuki, ??? (Honda)
Ajo Motorsport: Darryn Binder (KTM)
Honda Team Asia: Kaito Toba, Nakarin Atiratphuvapat
British Talent Team: John McPhee (Honda)



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama