Reklama

Švýcarský tým v Moto2 má velké finanční problémy

KTM Factory Racing není příliš nadšen aktuální situací v novém zákaznickém týmu Moto2 za Švýcarska, neboť chybí to základní, dva opravdoví Top piloti!

Když byla podepsána smlouva mezi KTM a firmou CBGM Evolution před závodem Grand Prix Österreich, byl více-mistr světa Tom Lüthi týmovou #1 i do budoucna, tedy pochopitelně na rok 2018 pro MS-Moto2. To byla pochopitelně pro KTM velmi příznivá idea, mít vedle úspěšného továrního týmu Red Bull (Miguela Oliveira a Brad Binder) také jeden zákzanický tým.

Pak se ale Lüthi rozhodl pro MS-MotoGP, a týmu Freda Corminboeufa chyběl najednou špičkoví jezdec.

Tato neplánovaná díra byla částečně zalepena angažováním Sama Lowese, ale tento britský pilot je známý především rekordním počtem pádů, než vývojovými a testovacími schopnostmi.

Momentální situace je následovná, 2018 by měl jet tým CBGM s Lowesem, Lecuonou a Raffinem. Lowes měl na svém kontě 2016 u Gresiniho na Kalexu v MS-Moto2 vice než 40 crashů, v MS-MotoGP 2017 má zatím na svém kontě s továrním motocyklem Aprilia titěrné 2 body, týmový kolega Aleix Espagaró byl už dvakrát odmávnut v Top-6.

Corminboeuf jednal pochopitelně i s jinými piloty, jakými byli Bo Bendsneyder, Fabio Quartararo, Sandro Cortese a Remy Gardner. Nejdříve požadoval od jezdců sponzorský příspěvek 600.000 Euro, později tuto částku zredukoval na 500.000.

Švýcarská závodní stáj má pod smlouvou tři jezdce, k tomu je potřeba budget 3 milionů Euro. Ovšem peníze od firem CarXpert, Garage Plus a Interwetten budou příští rok chybět, zmiňované firmy totiž zaplatí závodění Thomase Lüthiho v MotoGP u týmu Marc VDS Honda.

Návrat Domiho Aegertera do týmu se nepodařil, aktuální jezdecká nabídka (Lowes, Lecuono, Raffin) žádného sponzora nenaláká. Lecuona (aktuálně v MS stále ještě bez bodů) a Raffin (průběžně na 24. místě v MS) sice nějaké sponzorské peníze přinesou, ale v zásadě je tento tým na rok 2018 dle jednoho nejmenovaného jezdeckého manažéra «Terribly underfinanced».

Naděje, že Sam Lowes přinese od Tribul Mastercard větší částku sponzorských peněz se nepotvrdily, což potvrdil manažer Sama Lowese Roger Burnett.

Wayne Gardner, mistr světa 500-ccm 1987 na motocyklu Rothmans-Honda se rovněž hodně diví celkové situaci v týmu: „Slíbil jsem v sobotním ránu v Aragónu Fredovi, že budu hledat sponzorské peníze pro mého syna Remyho, ale bude to nějaký čas trvat. Můžeme počítat s australskými penězi od promotéra závodu GP na Phillip Islandu, také KTM Australia projevila v tomto případě zájem, neboť Remy by jezdil na KTM. Ale Fred chtěl peníze okamžitě a tak jsem mu odpověděl: Já nyní nemám 500.000 Euro, a on zaklapl pracovní desky a okamžitě mě doslova vyhodil ze své kanceláře...Pohybuji se v tomto kšeftě 40 let, mám samozřejmě hodně zkušeností, ale to jsem ještě nezažil!“.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama