Reklama

Superbike: Orelac Racing, není to sbohem, ale nashledanou

Španělský tým Orelac Racing se nezúčastní v sezóně 2024 mistrovství světa superbiků, ale zaměří se na kubaturu supersport. Doufá však, že se vrátí v roce 2025.

Orelac Racing bohužel opustil mistrovství světa superbiků. Letos je přítomen pouze v Supersportech s Lorenzem Baldassarrim a s Federicem Fulignim v evropském šampionátu. Nepřihlášení španělského týmu nezpůsobilo žádný povyk, bylo to téměř dopředu dané. A na pomyšlení, že tu byla léta, ale v posledních dvou sezónách se mu nepodařilo zazářit. V roce 2022 se rozhodl zaměřit na velmi mladého Čecha Olivera Koniga, který přišel ze Supersportu 300. První rok se mu podařilo párkrát získat body , zatímco v jeho druhé sezóně ani jednou. Navíc musel vynechat závodní víkend v Misanu kvůli zranění. Při této příležitosti ho nahradil Luca Vitali, ale ani ten nedokázal zázraky. Soukromé motocykly Kawasaki byly Popelkou v mistrovství světa superbiků a žádná z nich nedokázala zazářit v roce 2023.

Právě z tohoto důvodu se Orelac na konci roku rozhodl vzdát «premier class» šampionátu motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým a soustředit se na kubaturu Supersport, ve které se pokusí být protagonistou s Lorenzem Baldassarrim. Naděje týmu i «Baldy» je vrátit se do šampionátu Superbike v roce 2025 společně s Ducati.

V minulosti byl tým bratří Calerů zajímavou realitou. V roce 2021 získalo s Isaacem Vinalesem dosáhl na body téměř na všech okruzích (bodoval 15x a pouze třikrát odjížděl z okruhu bez bodového zisku). Sezóny 2018 a 2019 s Leandrem Mercado byly také pozitivní. Orelac Racing nikdy nebyl špičkový tým, ale byl to jeden z těch velmi dobých soukromých týmů, které dokázaly vyniknout nasazením a vášní.

Nyní malé týmy téměř vyhynuly. Jediným přeživším je tým Pedercini Racing, který se v evropských závodech představí v sedle motocyklu Kawasaki ZX-10RR s Isaacem Vinalesem.

Ostatní, i když jsou soukromí, jsou nicméně hodně důležité struktury, které se stále více podobají oficiálním týmům.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama