Reklama

Statistická čísla vztahující se k GP Portugalska

Před druhým závodem letošní sezóny a prvním evropským v portugalském Portimão: skvělé statistiky, zajímavá čísla a další speciality z «Autódromo Internacional do Algarve».

1

Miguel Oliveira se stal prvním Portugalcem, který získal pole position na domácí GP v roce 2020. V průběhu závodu byl jediným lídrem a stále je jediným mužem z Portugalska, který vyhrál závod mistrovství světa napříč kubaturami.

2

První dvě GP Portugalska se v Portugalsku vůbec nekonaly: protože trať v Estorilu ještě nebyla dokončena, závodilo se ve Španělsku. V roce 1987 to bylo v Jaramě (vítěz: Eddie Lawson/Yamaha), v roce 1988 v Jerezu (ale název byl «GP Expo 92». Vítěz: rovněž Eddie Lawson).

3

Nejúspěšnějším jezdcem ve startovním poli napříč kubaturami je... Nováček MotoGP Pedro Acosta se třemi vítězstvími (1x Moto3, 2x Moto2). Čtyři jezdci vyhráli každý dvakrát: Pecco Bagnaia (2x MotoGP), Fabio Quartararo (dtto), Raúl Fernández (1x Moto3 a Moto2) a Remy Gardner (2 vítězství v Moto2).

3

Zůstaly pouze tři současné okruhy, kde Honda ještě nezískala jediné pódium: Mandalika, Buddh (novinka minulé sezóny) a… Portimão!

4

Alex Márquez byl čtvrtý na GP Algarve v roce 2021 se svou LCR Honda. To byl zatím nejlepší výsledek «Big H».

6

Pokud by letošní pole position získal jiný jezdec než Oliveira, Quartararo, Bagnaia, Zarco nebo Marc Márquez, byl by to šestý jiný pilot na pole position v šestém závodě na trati v Portimãu.

7

Jorge Martín havaroval v 7. zatáčce v roce 2021 a utrpěl zlomeniny v na ruce, noze a kotníku. Vynechal čtyři závody, ale byl opět fit pro GP Algarve na stejné trati v listopadu a skončil 7. Od té doby ale v Portimãu nedokončil ani jednou.

12

Toto je maximální stoupání v procentech za nejvyšším vrcholem na okruhu, kde mají motorky tendenci vzlétat tak velkolepě. Pojďme se podívat, do jaké míry tomu letos může zabránit aerodynamika současné generace kol.

20

Minulý rok oslavil Sprint svou premiéru v MotoGP v Portimão. Vítěz: Pecco Bagnaia před Jorgem Martínem a Marcem Márquezem. Portugalsko 2024 bude 20. sprintem v historii MotoGP.

30

Pokud Pecco Bagnaia vyhraje svůj třetí závod v řadě po finále sezóny 2023 ve Valencii a premiéře v roce 2024 v Kataru i v Portimãu, bylo by to jeho 30. vítězství v GP.

351,7

Jedná se o nejvyšší maximální rychlost v km/h, která byla kdy naměřena v Portimão – a kupodivu dvakrát: Andrea Dovizioso ji dosáhl v roce 2020, Enea Bastianini dosáhl úplně přesně stejnou rychlost v roce 2022. Motocykl: samozřejmě Ducati Desmosedici.

7,941

Tak daleko jsou od sebe dějiště prvního závodu sezóny v Kataru a druhé letošní zastávky v Portimãu. Trasa je skutečně proveditelná po zemi, pokud se vyhnete Sýrii. Trasa: Katar - Saúdská Arábie - Kuvajt - Turecko - Bulharsko - Srbsko - Chorvatsko - Slovinsko - Itálie - Francie - Španělsko - Portugalsko. Doba cesty: 80 hodin (bez přestávek na WC a bez spánku).



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama