Reklama

Salač začal letošní Red Bull Rookies opravdu skvěle

O uplynulém víkendu se v jihošpanělském Jerezu uskutečnily první dva závody letošní závodní sezony Red Bull MotoGP Rookies cupu.

Páteční volné tréninky se Filipovi povedly, zakončil je na druhém a třetím místě. Tentýž den, v podvečerních hodinách se ještě odjela kvalifikace, do které se dělala změna na motocyklu, která se ale moc nepovedla. Lehce poprchávalo, Filip v osmém kole spadl a vyjel si tak „jen“ šesté místo na startovním roštu.

V sobotním závodě se Filipovi podařilo hned po startu dostat se o několik míst dopředu, kdy téměř celý závod bojoval o pódiová umístění. Cílem projel třetí.

Nedělní závod byl o mnoho těžší, v průběhu několika prvních kol se střídalo pořadí, kdy se Filip pohyboval na pátém, pak se dokonce propadl až na místo osmé. Postupně se dostával na přední pozice, kdy uzavíral vedoucí čtyřčlennou skupinku bojující o pódiová umístění.

Ke konci závodu první dva jezdci poodjeli a Filip se tak snažil svádět souboj o třetí místo. Nepovedlo se a cílem projel čtvrtý.

Teď už úsměvnou kuriozitou na závěr bylo, že si jeden z předních jezdců nevšiml šachovnicového praporu a téměř celé kolo, než jim traťoví komisaři ukázali červenou vlajku, první čtyři stále soupeřili o bodované pozice. Velká škoda pro české barvy, protože Filip předjel D. Onců a mohl být podruhé třetí.

Další závod tohoto šampionátu se bude poprvé konat 2. června na závodním okruhu v italském Mugellu. Ještě před tím, a to 18. května, Filipa čeká závod světového juniorského mistrovství FIM CEV Repsol ve francouzském Le Mans.

Filip Salač: „Od prvních tréninků jsem byl rychlý a držel jsem se v TOP trojce. S motorkou jsem nebyl úplně spokojený, tak jsme do měřeného tréninku udělali změnu. Ta vedla bohužel k horšímu, protože jsem neměl přilnavost na předním kole. Zhruba v půli kvalifikace jsem měl lehký pád, ale s motorkou se pokračovat nedalo, proto z toho bylo nakonec jenom šesté místo na startu.

V prvním závodě jsem měl dobrý start a držel se stále vepředu. Asi v půli závodu mě pře brzdil pomalejší jezdec a vyvezl ze stopy, čímž jsem hodně ztratil. Musel jsem ho předjet a měl jsem necelé 2 sekundy na první dvojici. Během čtyř kol se mi je podařilo dojet, ale v posledních kolech už mi nedaly gumy na to bojovat o první místo. Vím, že se nemá otáčet, ale už mi to dost klouzalo a vzhledem k tomu, že můj náskok na čtvrtého jezdce se snižoval, hlídal jsem si tím, jestli mi to dá nebo budu muset ještě víc „zatáhnout“ a zariskovat.

Cílem jsem projel třetí.

V nedělním, druhém závodě jsem se po startu posunul jen na páté místo. Opět mě pře brzdil pomalejší jezdec, který je dobrý jen na brzdy. Vedoucí dvojice odjela a poté už jsem bojoval pouze o třetí místo.

Navíc, v jednom z posledních kol nám na tabuli ukázali 2 kola do konce a poté hned byla šachovnicová vlajka. Chyba lidí, co ukazují počet kol do konce mě stála další pódium, ale na druhou stranu, body za čtvrté místo nejsou taky špatné.

Po závodě jsme to řešili s lidmi z Rookies cupu, kteří mi řekli, že to byla chyba na věži. No, takové chyby by se asi stávat v takových šampionátech neměli…

Jsem ale rád, že se nám podařilo nastavit motocykl poté, co nefungovalo nastavení v kvalifikaci. “



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama