Reklama

Rossi, Biaggi a ostatní: Kolik závodů potřebovali k prvnímu vítězství?

Kolik závodů uplynulo, než vyhráli protagonisté MotoGP Valentino Rossi, Dani Pedrosa a Marc Marquez svůj první závod v královské kubatuře?

Grand Prix Nizozemí 2016 vyhrál Jack Miller z týmu Marc VDS svůj první závod MotoGP a stal se tak prvním novým jezdcem, kterému se podařilo v královské kubatuře po Marcu Márquezovi 2013 v Austinu. Miller vyhrál při svém 25. startu v královské kubatuře. A kolik času (závodů) potřebovali jiní aktuální protagonisté, než se postavili na nejvyšší stupeň vítězů?

Márquez snížil čekání na vítězství Rookiho v kubatuře MotoGP na minimum. V roce 2013 vyhrál Márquez hned svůj druhý závod MotoGP, když trumfoval na okruhu Circuit of the Americas.

A nejen to, porazil hned ve svém prvním roce Jorge Lorenza v boji o titul mistra světa 2013.

Lorenzo měl podobně hodně silný strat v královské kubatuře, když ke svému vítězství potřeboval pouhé tři závody. Tovární pilot Yamahy vyhrál v roce 2008 Grand Prix Portugalska, když na sebe už předtím upozornil skvělými výsledky v Qualifying.

Z jeho současných rivalů byl hned od samého začátku hodně rychlý také Dani Pedrosa. Malý Španěl vyhrál hned svůj čtvrtý závod v Rookie sezóně MotoGP, kterým byla Grand Prix Číny 2006.

Valentino Rossi naopak potřeboval ke svému prvnímu vítězství v královské kubatuře - tehdy ještě 500-ccm - o něco déle. V roce 2000 musel „The Doctor“ čekat devět závodů na první vítězství. To se mu podařilo až při Grand Prix Velké Británie a byl jedním z osmi různých vítězů v této sezóně.

Pouze několik málo jezdců ale mělo tak famózní začátek v královské kubatuře jako Max Biaggi. Říman vyhrál hned svůj první závod 500-ccm. Po zisku čtyř titulů mistra světa 250-ccm se nenašel při GP Japonska 1998 nikdo, kdy by ho porazil. „Šílený Max“ nebo jinak také „Římská Diva“ vyhrál o 5,4 sec před Tadayukim Okadou.

Miller je jedním z mnoha jezdců, kteří vstoupili do královské kubatury s velkými předpoklady. V každém případě se stal Miller prvním z „nové generace“, který dokázal vyhrát. Andrea Iannone je totiž stále po 59 závodech MotoGP bez vítězství, Mavericku Viňalesovi se to nepodařilo v 25 závodech Grand Prix. Ovšem od něho se dá očekávat, že od roku 2017 se v továrním týmu Yamahy zařadí do „aliance“ jako Lorenzo, Márquez, Pedrosa nebo Rossi.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama