Reklama

Romano Fenati: Proč si zaslouží druhou šanci

Psát špatně o Romano Fenatim je v současné době velká móda. Ital byl suspendován na dva závody Grand Prix. Ale po skončení tohoto trestu by měl opět dostat šanci. Jako každý jiný viník.

Celá následující situace, jak je prezentována na sociálních sítích, připomíná tak trochu «Hon na čarodějnice».

Samozřejmě, že to co učinil Romano Fenati v neděli během závodu Moto2 v Misanu je neomluvitelné. Ale souhlasit s názorem Cala Crutchlowa, že by nesměl Romano Fenati závodit do konce života, tak s tím se nelze ztotožňovat.

Dokonce ani doživotní žalář po vraždě netrvá většinou až do konce života a po 15 letech dostanou vrahové milost, někdy i dříve.

Dokonce i Valentino Rossi, který Fenatiho nekompromisně po kvalifikaci na GP Spielberg 2016 vyhodil ze svého týmu, poznamenal: „Naštěstí se nikdo nezranil“.

Faktem je, že se Fenati nechal od Stefana Manziho, s kterým měl vlastně závodit 2019 u MV Agusty, tak vyprovokovat.

Rovněž «božský» Valentino Rossi se 2015 při GP Sepangu nechal od Marca Márqueze tak vyprovokovat, že ho poslal mimo dráhu a ten potom havaroval.

Marc Márquez je v současnosti považován za nejlepšího motocyklového jezdce. Ale listina jeho provinění je hodně popsaná různými tresty. Jen třeba při GP Argentiny 2018 dostal během 40 minut tři různé tresty!

Také Lorenzo byl během svého závodění v kubatuře 250-ccm potrestán zákazem startu při GP Sepangu. Ale po odpykání trestu směl pochopitelně opět závodit.

Romano Fenati není určitě žádný vzor sportovce, to je jasné. V Argentině 2015 při startovním pokusu se mu podařilo schválně zhasnout motor svého soupeře Niklase Aja, což bylo hodně nesportovní.

Ale v minulosti jsme toho zažili více a daleko těžšího kalibru: Phil Read 1975 před GP Finska nabídl Němci Dieteru Braunovi 25.000 liber, pokud jeho největšímu rivalovi v MS Agostinimu v Imatře přivodí v jedné zatáčce crash...

Ex-piloti GP jako pětinásobný vítěz 125-ccm GP Gustl Auinger nebo Eskil Suter okomentovali tento moment v Misanu se slovy: „Takové akce byly během mého závodění na denním pořádku. Dnes jsou díky kamerám takové manévry prakticky nemožné“.

I u nás, tedy mezi českými závodníky, se děly podobné případy: Tedy třeba v závodě 125 ccm na Masarykově okruhu 2001, kdy se za každou cenu snažil tehdy velezkušený Jarda Huleš zabránit předjetí od „teenegera“ Kuby Smrže v úplném závěru závodu v boji o 6. místo...

Prezident FIM Vito Ippolito pozval viníka do Miesu u Ženevy, místo aby se mu pokusil sehnat v Itálii co nejlepšího sportovního psychologa.

To by bylo daleko smysluplnější, než do tohoto skandál nadále přidávat palivo, aby ohýnek pořád naplno hořel.

Race-Direction dala Fenatimu zákaz závodění na dva závody a to je v pořádku a Ital tak byl potrestán a tím by vše mělo být vyřešeno.

Ještě před rokem se funkcionáři FIM spořádaně nechali fotografovat vedle Fenatiho na pódiových stupních, když se stal vícemistrem světa Moto3 a vyhrál tři závody a pětkrát obsadil druhé místo.

Samozřejmě, že si většina vzpomene na situaci při GP Rakouska 2016 v boxu týmu SKY VR46. Fenati zajel velmi špatný Qualifying Moto3 a Rossiho «pravá ruka» Uccio mu tehdy bezprostředně řekl: „S takovými výsledky můžeš na svůj postup do Moto2 zapomenout.“

To rozhodně nebylo příliš diplomatické, daleko lepší by bylo prohovořit vše třeba u večeře nebo ještě lépe v pondělí po celém závodním víkendu. Reakce Fenatiho na sebe nenechala dlouho čekat: Italský jezdec vmetl Ucciovi permanentní vstup do paddocku přímo do tváře.

Fenati tak dostal nucenou přestávku a v ní řadu týdnů pomáhal dobrovolně obětem zemětřesení v Itálii.

Že je Fenati obrovský talent, o to není třeba vůbec pochybovat. Třeba svůj teprve druhý závod GP vyhrál s náskokem 36,1 sekundy - Jerez 2012 a to mu bylo pouhých 16 let.

Některé osoby, které ho nyní zatracují, mají sami «máslo na hlavě»: Týmový majitel Forward Racing Giovanni Cuzari seděl v červenci 2015 v Tessinu čtyři týdny ve vyšetřovací vazbě. V dubnu 2017 byl tribunálem v Miláně odsouzen ke 2 letům vazby s podmínkou a i nadále se v souvislosti s tímto týmem mluví o nezaplacených účtech.

Cuzariho nový partner, boss MV-Agusty Giovanni Castiglioni, dovedl svou továrnu během posledních 10 až 15 let několikrát na pokraj bankrotu.

Romano Fenati si určitě zaslouží dostat druhou šanci, jen potom to nebude vypadat jako už zmiňovaný «Hon na čarodějnice».

Rossi a Márquez 2015 po «Sepang clashi» také normálně dále závodí a po trestu pro Rossiho jsou oba viníci stále respektovanými členy paddocku MotoGP.

Jorge Lorenzo tehdy na stupních vítězů v Sepang ukazoval palcem směrem dolů, chtěl pro svého tehdejšího týmového kolegu daleko přísnější trest, ačkoliv mu start Rossiho z poslední řady ve finále ve Valencii naservíroval titul mistra světa doslova na stříbrném podnosu a byl přinesen až do postele.

Tehdy bylo Lorenzovi už skoro 30 let.

Fenatimu je nyní 22. A až si trest odbude, měl by dostat možnost, normálně zase závodit.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama