Reklama

Rea má před závodem v Algarve náskok 70 bodů

Šampionát silničních motocyklů co nejvíce podobných těm sériovým, tedy MS-Superbike, se jezdí od roku 1988 a ještě žádnému jezdci se nepodařilo vyhrát tři tituly mistra světa v řadě.

Brit Jonathan Rea – tovární pilot Kawasaki – je ovšem na nejlepší cestě přepsat historii tohoto šampionátu, před letní přestávkou měl náskok na svého největšího pronásledovatele a týmového kolegu 59 bodů, nyní je to už dokonce bodů 70.

Samozřejmě, že mu k tomu kromě jeho nesporného jezdeckého umění pomáhá i bezkonkurenční motocykl Kawasaki ZX-10 RR. Ostatně aktuální jezdecké pole MS-Superbike je možné také nazvat jako mistrovství světa tří různých úrovní: Do té první se řadí jezdci s továrními motocykly Kawasaki a Ducati, druhou tvoří tovární týmy a piloti s motocykly Yamaha, Honda, Aprilia - doplněni nejbohatšími satelitními týmy jako jsou Althea BMW, Barni Ducati, Puccetti Kawasaki a pak následují jezdci a týmy, kteří bodují hodně sporadicky.

Od příštího roku by se to ale mělo vše změnit, reglement současného šampionátu MS-Superbike by měl být upraven dle reglementu stockového mistrovství – uvidíme, některé továrny jsou ale jednoznačně proti a třeba BMW pohrozila, že pokud bude předepsána jednotná elektronika ECU-Magneti Marelli, tak se ze šampionátu WorldSBK úplně stáhne.

Britský jezdec Rea má letos neuvěřitelnou úspěšnost, z osmnácti odjetých závodech stál 17x na stupních vítězů, pouze v Doningtonu po explozi zadní pneumatiky Pirelli – jezdil suverénně na druhé pozici – se mu to nepodařilo. Tovární jezdec Kawasaki Racing týmu má nyní na druhého v pořadí Toma Sykese plných 70 bodů. Zkušený Sykes – mistr světa 2013 - už vyhrál celkem 42. Superpole (rekordmanem z tohoto pohledu je Troy Corser se 44. získanými Pole Position), ale současný „Mr. Superpole“ ho zřejmě v nejbližší době minimálně vyrovná.

Jelikož ale Sykesovi chybí větší vyrovnanost, tak Reu zřejmě v boji o titul mistra světa 2017 jen těžko ohrozí. To stejné platí i o třetím v pořadí, dalšímu Britovi Chazi Daviesovi – ten dokáže jeden závodní víkend zajet vítězný double (letos dvakrát), aby v zápětí dojel z různých důvodů vzadu, nebo dokonce nebodoval. Zkušený Ital Marco Melandri s druhým továrním motocyklem Ducati je čtvrtý a nedávno podepsal novou smlouvu s Ducati na rok 2018. Top-5 pak kompletuje další Brit Alex Lowes s tovární Yamahou.

Druhou polovinu elitní desítky tvoří Španěl Xavi Fores se satelitním motocyklem Ducati týmu Barni, Nizozemec Michael vd Mark s Yamahou, vynikající Brit Leon Camier s MV Agustou (trpící přece jen horším výkonem tohoto italského motocyklu kultovní značky), Španěl Jordi Torres se zákaznickým motocyklem BMW a konečně Ir Eugene Laverty s Aprilií, který musel vzít bohužel na vědomí, že továrna z Noale se zaměřila na projekt MotoGP a WorldSBK odsunula na vedlejší kolej.

Zklamáním jsou jezdecké vlastnosti dlouho očekávaného nového motocyklu Honda Fireblade, ex-pilot z MotoGP Němec Stefan Bradl a ani nová akvizice Ital Davide Giugliano zatím žádnou díru do světa neudělali a v letošní sezóně zřejmě ani neudělají. Bradl je zatím 14., Giugliano při svých prvních dvou startech s japonským motocyklem body nezískal!

Náš Rookie v tomto šampionátu Ondřej Ježek odvádí výkony na takové úrovni, jak mu to motocykl Kawasaki italské stáje Grillini umožňuje: Tedy občas dojíždí v bodech, v letošní sezóně zatím čtyřikrát.

A nakonec změny ve startovní listině: V týmu Mirca Guandaliniho pojede letos už čtvrtý jezdec, s motocyklem Yamaha YZF R1 jím bude Ital Alessandro Andreotti.

A místo zraněného Švýcara Randyho Krummenachera v týmu Puccetti Kawasaki se do konce sezóny představí Australan Anthony West v sedle motocyklu Kawasaki ZX-10RR.

Stav šampionátu WorldSBK (po 18 závodech z 26): 1. Rea 381 bodů; 2. Sykes 311; 3. Davies 276; 4. Melandri 218; 5. Lowes A. 169; 6. Fores 146; 7. van der Mark 135; 8. Camier 120; 9. Torres 109; 10. Laverty 95; 11. Savadori 81; 12. Ramos 77; 13. Mercado 75; 14. Bradl 67; 15. Krummenacher 50; 16. Hayden 40; 17. De Angelis 32; 18. De Rosa 31; 19. 20. Reiterberger 29; 20. Haslam 20; 21. Badovini 14; 22. Ježek 12; 23. Russo 8; 24. Dixon 7; 25. Brookes 4; 26. Simon 4; 27. Gagne 2.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama