Reklama

Pouze čtyři jezdci mistry světa ve dvou různých šampionátech!

Sandro Cortese se stal teprve čtvrtým jezdcem v historii mistrovství světa silničních motocyklů, který se stal mistrem světa ve dvou úplně odlišných plnohodnotných šampionátech.

Německý jezdec hned ve své Rookie sezóně v MS-Supersport získal v dramatickém finále titul mistra světa, když v katarském Losailu dojel v sobotu druhý a jelikož jeho největší soupeř Jules Cluzel v souboji s Cortesem havaroval, tak po 6 letech (2012 byl Sandro Cortese historicky prvním mistrem světa Moto3 vůbec) opět mohl oslavit titul mistra světa.

Před ním to dokázali pouze tři legendární jezdci, tedy stát se mistrem světa ve dvou úplně odlišných plnohodnotných šampionátech.

První, kterému se to podařilo, byl Johnny Cecotto z Venezuely. Ten vyhrál šampionát kubatury 350 ccm v sezóně 1975 a o tři roky později se mu podařilo vyhrát titul v tehdy nové a hodně prestižní kubatuře 750 ccm.

Američan John Kocinski vyhrál mistrovství světa 250-tek v sezóně 1990 s motocyklem Yamaha a 1997 se s Hondou stal mistrem světa MS-Superbike.

Ital Max Biaggi byl čtyřnásobným mistrem světa v kubatuře 250 ccm v letech 1994 až 1997 (3x na Aprillii a 1x na Hondě) a potom opět na Aprilii mistrem světa v MS-Superbike - 2010 a 2012.

Co se týká další kariéry Sandra Corteseho, tak už před ziskem titulu bylo vše jasné, i když ještě oficiálně nepotvrzené: 2019 postoupí Cortese o level výše a pojede v týmu GRT Yamaha manažera Mirko Giansantiho třetí tovární motocykl Yamaha v MS-Superbike.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama